Convoy S4 inaczej + C3
Convoy S4 inaczej + C3
Convoy S4 DIY EDC Host z FastTech. Postanowiłem zrobić trochę inaczej.
Nie XM-L czy XP-G tylko nichia.
Dioda Nichia NVSL219AT-H1 4500K, 92 CRI, B10 Bin, zakupiona w naszym sklepiku i zalutowana na MCPCB z Mrelektronik (podłoże od XP-G).
Dobrej klasy MCPCB pozwala na lekkie podkręcenie, 1,75A w diodę. Driver 5 x AMC i trzy tryby, konkertnie TEN , odlutowane trzy AMC.
S4 ma ref pasujący pod rozmiar XP-G lub nichia. Podkładka pod diodę od XP-G. Biały o-ring pod szybką świeci na zielono.
Szybka akrylowa z powłokami AR.
Fajna, mała i elegancka. Zasilanie 18650 bardzo wydajne.
Ilość światła odpowiada XP-G zasilanej 1,4A. Do małego EDC wystarczy.
Rozkład i barwa światła jest świetna
Zainstalowałem drugą nichia w C3 z nierdzewki. Orginalny driver jest mało wydajny. Czekam na driver 1,4A (4 x AMC) i ogniwo 14500.
Nie XM-L czy XP-G tylko nichia.
Dioda Nichia NVSL219AT-H1 4500K, 92 CRI, B10 Bin, zakupiona w naszym sklepiku i zalutowana na MCPCB z Mrelektronik (podłoże od XP-G).
Dobrej klasy MCPCB pozwala na lekkie podkręcenie, 1,75A w diodę. Driver 5 x AMC i trzy tryby, konkertnie TEN , odlutowane trzy AMC.
S4 ma ref pasujący pod rozmiar XP-G lub nichia. Podkładka pod diodę od XP-G. Biały o-ring pod szybką świeci na zielono.
Fajna, mała i elegancka. Zasilanie 18650 bardzo wydajne.
Ilość światła odpowiada XP-G zasilanej 1,4A. Do małego EDC wystarczy.
Rozkład i barwa światła jest świetna
Zainstalowałem drugą nichia w C3 z nierdzewki. Orginalny driver jest mało wydajny. Czekam na driver 1,4A (4 x AMC) i ogniwo 14500.
Ostatnio zmieniony czwartek 22 sie 2013, 14:15 przez Dariusz70, łącznie zmieniany 2 razy.
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
darek.l(małpa)interia.pl
Fajna lampka, zawsze mi się podobała - dobrze że mam D25LC2 Clicky
Chłopaki pakują w takie maleństwa 2,8A co jest dużą przesadą, bo nagrzewa się to w zastraszającym tempie.. Tutaj mniej, więc rozsądne posunięcie.
Chłopaki pakują w takie maleństwa 2,8A co jest dużą przesadą, bo nagrzewa się to w zastraszającym tempie.. Tutaj mniej, więc rozsądne posunięcie.
Ostatnio zmieniony niedziela 23 cze 2013, 09:41 przez maba, łącznie zmieniany 1 raz.
Poskładałem drugie EDC z diodą nichia na bazie C3 z nierdzewki . Planowałem zastosować driver oparty na 3 x AMC.
Ale to ograniczy funkcjonalność (tylko ogniwa 14500). Orginalny driver i driver pozostały po modyfikacji Explorer91,
z baterii alkalicznej AA i NiMh AA dają 0,3A (0,15A driver z explorera ).
Postanowiłem zamontować zakupiony kiedyś jednotrybowy driver 1V - 4,2V (do małego EDC jeden tryb wystarczy).
Płytka stykowa 17mm została usunięta i dolutowałem styk "+" na właściwej płytce 15mm.
Przy zasilaniu z dobrego AA (NiMh lub alkaliczna) 0,75A w diodę. Na gorszej barerii połowa tego.
Przy zasilaniu 14500 TrustFire 1,42A w diodę. Ale wtedy dość szybko nagrzewa się głowica.
Na zdjęciu Panasonic alkaliczny, te same efekty na Enelopach AA.
Ładnie C3 się prezentuje. Orginalnie dobrej jakości włącznik. Sprężynka wymaga zmostkowania.
Jak to świeci:
Miotacz to nie jest, ale jak na małe EDC zasilane z AA (dobrego AA) światła sporo.
Dioda Nichia NVSL219AT-H1 4500K, 92 CRI, B10 Bin, dobrej jakości światło do EDC.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Druga zamówiona C3 otrzymała diodę MC-E która była kiedyś chwilowo w moich lampkach rowerowych (zasilane z dynama).
MC-E bin K neutralno/ciepła 4000K. Do EDC cieplutka fajna dioda.
Driver zostawiłem orginalny. Z pomiarów na AA MiNh (enelop) 0,5A, na 14500 1,8A .
Driver posiada tryby HI - LO - Strobo. Startuje z HI.
Drugie C3 które fajnie świeci (MC-E ma lekką dziurę w spocie, ale to w małym EDC nie przeszkadza).
Zasilanie z Lion 14500 (Iso200, 2s, f3,5 balans bieli światło dzienne)
Ale to ograniczy funkcjonalność (tylko ogniwa 14500). Orginalny driver i driver pozostały po modyfikacji Explorer91,
z baterii alkalicznej AA i NiMh AA dają 0,3A (0,15A driver z explorera ).
Postanowiłem zamontować zakupiony kiedyś jednotrybowy driver 1V - 4,2V (do małego EDC jeden tryb wystarczy).
Płytka stykowa 17mm została usunięta i dolutowałem styk "+" na właściwej płytce 15mm.
Przy zasilaniu z dobrego AA (NiMh lub alkaliczna) 0,75A w diodę. Na gorszej barerii połowa tego.
Przy zasilaniu 14500 TrustFire 1,42A w diodę. Ale wtedy dość szybko nagrzewa się głowica.
Na zdjęciu Panasonic alkaliczny, te same efekty na Enelopach AA.
Ładnie C3 się prezentuje. Orginalnie dobrej jakości włącznik. Sprężynka wymaga zmostkowania.
Jak to świeci:
Miotacz to nie jest, ale jak na małe EDC zasilane z AA (dobrego AA) światła sporo.
Dioda Nichia NVSL219AT-H1 4500K, 92 CRI, B10 Bin, dobrej jakości światło do EDC.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Druga zamówiona C3 otrzymała diodę MC-E która była kiedyś chwilowo w moich lampkach rowerowych (zasilane z dynama).
MC-E bin K neutralno/ciepła 4000K. Do EDC cieplutka fajna dioda.
Driver zostawiłem orginalny. Z pomiarów na AA MiNh (enelop) 0,5A, na 14500 1,8A .
Driver posiada tryby HI - LO - Strobo. Startuje z HI.
Drugie C3 które fajnie świeci (MC-E ma lekką dziurę w spocie, ale to w małym EDC nie przeszkadza).
Zasilanie z Lion 14500 (Iso200, 2s, f3,5 balans bieli światło dzienne)
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
darek.l(małpa)interia.pl
To i ja się pochwalę
Nichie 219 zamontowałem w Convoy S3 z driverem 1.4A i również super się prezentuje
Szeroki rozkład światła o bardzo przyjemnej barwie
Uważam, że 1.4A starcza aż nadto, Nichia i tak się sporo nagrzewa, a bardziej mi zależy na tym by nie wydoić szybko aku. Driver standardowy Nanjg 101 3-trybowy.
Nichia zalutowana na MCPCB z XP-G i oczywiście UCL Lens szybka.
Nichie 219 zamontowałem w Convoy S3 z driverem 1.4A i również super się prezentuje
Szeroki rozkład światła o bardzo przyjemnej barwie
Uważam, że 1.4A starcza aż nadto, Nichia i tak się sporo nagrzewa, a bardziej mi zależy na tym by nie wydoić szybko aku. Driver standardowy Nanjg 101 3-trybowy.
Nichia zalutowana na MCPCB z XP-G i oczywiście UCL Lens szybka.
Moje sterowniki:
AHE+ v1
KHE
v201 / v211
AHE+ v1
KHE
v201 / v211
Temat idealnie pasuje więc dopiszę się także. A co wyróżnia moją S4 od innych? A np to, że nie użyłem ani troszkę pasty czy też kleju termo-przewodzącego (tylko wazelina na gwinty i uszczelki). Ciepło-neutralna XM-L2 na miedzianym SinkPadzie przylutowana jest do mosiężnej piguły. Driver 2,8A i w trybie Hi po 5-6 sek czuć wyraźnie zmianę temperatury obudowy w miejscu piguły; po ok 30-40 sek prawie parzy
Suma summarum Gregowe L2P trafi bardziej na stałe do roweru a jego miejsce w kieszeni zastąpi Convoy S4
Suma summarum Gregowe L2P trafi bardziej na stałe do roweru a jego miejsce w kieszeni zastąpi Convoy S4
-
Witam, przepraszam za offtopa ale mam pytanie do latarki s4.
Czy przychodzą one z akumulatorami w komplecie?
http://www.aliexpress.com/item/Convoy-s ... 41265.html
tutaj na zdjęciach widać, że w futerale coś jest jednak w opisie jest napisane, że nie ma baterii. Napisałem do sprzedawcy niestety nie odpowiada, wydaje mi się, że błąd jest w opisie.
Pozdrawiam
Czy przychodzą one z akumulatorami w komplecie?
http://www.aliexpress.com/item/Convoy-s ... 41265.html
tutaj na zdjęciach widać, że w futerale coś jest jednak w opisie jest napisane, że nie ma baterii. Napisałem do sprzedawcy niestety nie odpowiada, wydaje mi się, że błąd jest w opisie.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony wtorek 24 wrz 2013, 13:31 przez daniels0nLINE, łącznie zmieniany 1 raz.