ICharger 206B Funkcja Discharge +
ICharger 206B Funkcja Discharge +
Witam, mam małe pytanko odnośnie jak wykorzystać funkcję Discharge + w ICharger 206B.
wiem tyle, że trzeba podłączyć w przewód ładowania-rozładowania szeregowo np. żarówkę samochodową (pomiędzy ładowarkę a ogniwo-czy pakiet)
Moja wątpliwość dotyczy, tylko na jakim przewodzie dodatnim czy ujemnym podłączamy żarówkę?
Za pomoc z góry dziękuję i Pozdrawiam
wiem tyle, że trzeba podłączyć w przewód ładowania-rozładowania szeregowo np. żarówkę samochodową (pomiędzy ładowarkę a ogniwo-czy pakiet)
Moja wątpliwość dotyczy, tylko na jakim przewodzie dodatnim czy ujemnym podłączamy żarówkę?
Za pomoc z góry dziękuję i Pozdrawiam
Obciążenie powinno być od strony bieguna dodatniego, aby poprawnie mierzone były napięcia ogniw (Instrukcja strona 18)
Moje oświetlenie rowerowe: (3+2)xXML z przodu + 2xXP-E z tyłu + gorące obręcze + bidon z prądem + rozświetlona przyczepka
Nie wolno podłączać żadnej żarówki. Rezystancja żarówki zmienia się diametralnie pod wpływem temperatury i ładowarka nie będzie w stanie tego ogarnąć.
To ma być rezystor dużej mocy, np. jakaś grzałka do wody itp.
To ma być rezystor dużej mocy, np. jakaś grzałka do wody itp.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Policzyć z prawa Ohma po prostu. W instrukcji jest przecież stosowny wzór i w dodatku przykładowe wyliczenia. Zaglądałeś tam w ogóle?
w instrukcji masz przykłady.michalvw4 pisze:Skoro żarówka jednak nie, to jak dobrać parametry tego rezystora dużej mocy, czy grzałki?
Nie za bardzo znam się na "elektryczności" przydałaby mi się jakaś bardziej konkretna podpowiedź.
Podziel napięcie pakietu w V przez prąd w A i otrzymasz wartość rezystora w omach. Pomnóż napięcie baterii przez prąd i masz wymaganą moc rezystora w watach (możesz też prąd podnieść do kwadratu i przemnożyć przez wartość rezystora).
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Bzdury ja na swoim 106B+ śmigam właśnie na żarówkach i bez problemu sama ładowarka reguluje sobie prąd np 7A.greg pisze:Nie wolno podłączać żadnej żarówki.
Ważne jest żeby nie podłączyć zbyt małej rezystancji - mosfety ładowarki załączając taki układ narażone są na przeciążenie.
Ja używam starych poczciwych żarówek R2 w szeregu które tylko ledwo się rozświecają i ładowarka nie gupieje.
podłaczając zle dobrany zestaw będzie tak jak na filmie:
http://www.youtube.com/watch?v=vK7Y7zkiv3w
Jak dobrze dobierzesz, to zadziała. Jak na oko, to po kilkunastu sekundach wywala błąd, albo spalisz MOS FET, jak zapewne sam wiesz
Testowałem na 208B.
Testowałem na 208B.
popatrz na filmik - nic się nie pali, ładowarka nie głupieje.
Żarówki dobrane tak, że z racji niskiego napięcia na koncu filmu prąd spadł do 4.5A
http://www.youtube.com/watch?v=20V-3YGhOQM
Żarówki dobrane tak, że z racji niskiego napięcia na koncu filmu prąd spadł do 4.5A
http://www.youtube.com/watch?v=20V-3YGhOQM
Ja doskonale wiem, co się dzieje, jak podłączysz właściwe obciążenie, ponieważ sam tak rozładowuję duży pakiet. Natomiast jeśli kolega podłączy coś dowolnego, to może popsuć i nie pisz, że to bzdury. Naprawisz mu ładowarkę, jak po Twojej poradzie upali?
Trzeba policzyć. Potem podłączać. Eksperymenty są fajne, ale mogą być drogie.
Trzeba policzyć. Potem podłączać. Eksperymenty są fajne, ale mogą być drogie.