latarka na AA/AAA czy akumulator

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
przemke

latarka na AA/AAA czy akumulator

Post autor: przemke »

Witajcie,

Chciałbym kupić ojcu latarkę na temat której marudzi od dłuższego czasu. Podstawowe zastosowania domowo-spacerowe ;) (czyli przydała by się chyba taka z funkcją "zoom" ?)
On chciałby w miarę silną i z własnym akumulatorem i ładowarką. Jednak nie wiem czy akku AA/AAA nie będzie lepszym rozwiązaniem i w tym temacie przede wszystkim chciałbym się poradzić, bo widzę, że niewiele jest takich w tym budżecie a poza tym obawiam się, że będzie to chińskie badziewie (te akumulatory i ładowarki w zestawie).
Przykład:
http://allegro.pl/latarka-policyjna-led ... 47438.html

Czy stosowanie tego akumulatora 18650 zamiast 3xAAA da jakieś wyraźnie większe rezultaty? Jaki byłby koszt takiego akumulatora+ładowarki żeby to miało sens ?

Po chwilowym szperaniu najciekawiej wygląda mi ta latarka (w niej nie będzie można chyba stosować tego akku 18650?)
http://www.latarki.pl/produkty/latarki_ ... e/501.html

Jeszcze takie wydały się interesujące:
tank 007
http://latarkisklep.pl/p/1/69/latarka-l ... r123a.html
MTE M2
http://latarkisklep.pl/p/25/157/latarka ... zoom-.html
MaciekB

Post autor: MaciekB »

Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Najlepsze wyjście to kupić Canvoy z forumowego sklepu.
ILPT
MaciekB

Tyle, że rozkład światła z Convoya S2,3 nie będzie odpowiedni.

Trzeba by celować w C8.

Jako latarka spacerowo, domowa odpowiedniejsze będzie coś z większym zasięgiem.

A co do latarek police, mega zoom itp. z allegro. Omijaj je szerokim łukiem.

MacTronic Sniper to praktycznie to samo co rowerowy Scream. Można ewentualnie przerobić na 18650, jednak moim zdaniem szkoda zachodu.
Awatar użytkownika
mihas

Re: latarka na AA/AAA czy akumulator

Post autor: mihas »

przemke pisze:
Czy stosowanie tego akumulatora 18650 zamiast 3xAAA da jakieś wyraźnie większe rezultaty? Jaki byłby koszt takiego akumulatora+ładowarki żeby to miało sens ?
Jeden akumulator 18650 Li-Ion mieści 3-4 razy więcej energii niż taki koszyk 3xAAA, więc latarka świeci na nim duużo dłużej. Oprócz tego baterie AAA nie są w stanie zapewnić wystarczającego prądu, żeby zasilić mocną latarkę w najwyższym trybie. Stosowanie tych "małych paluszków" ma sens tylko w latarkach miniaturowych, małej mocy.
Jeśli szukasz latarki ogólnego użytku, to taka na 18650 będzie w sam raz, ale wszystkie z twojego posta są nie warte uwagi, może poza Tank007 TK-737 który po modyfikacji daje radę.
Ładowarki i akumulatorki z większości takich zestawów są słabej jakości, lepiej kupić je oddzielnie. Ładowarkę kupisz od ok 30 zł, używane akumulatorki dostaniesz po kilka zł na forum.
Podajesz przykłady w cenie ok. 100 zł a za niewiele więcej możesz mieć porządną latarkę składaną przez kolegę z forum: http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t ... sc&start=0
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

MaciekB pisze:Tyle, że rozkład światła z Convoya S2,3 nie będzie odpowiedni.

Trzeba by celować w C8.

Jako latarka spacerowo, domowa odpowiedniejsze będzie coś z większym zasięgiem.
Dyskutowałbym. Używam S2 na spacerach i jedyna czego mi brakuje to szerszego spilla, zasięgu nie. Czy aż C8, nie wiem, nie bawiłem się. Może Convoy M1 by starczył? Ma szerszy spill i większy zasięg od S2.

IMO w EDC zbytnie skupienie i wysoki zasięg przeszkadzają, bo oślepiają spillem, a przy domu zazwyczaj potrzebuje się coś oświetlać z bliska. Wszystko zależy do czego się używa...

Pozdrawiam Kuba
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
przemke

Dzięki za rady chłopaki.
Widzę, że z racji jednak niskiego budżetu najciekawsza na początek może być na przykład ta convoy M1 a takie propozycje z forum to już następny krok/dla bardziej wymagających użytkowników :)
Tylko nie doczytałem się nigdzie jednego: ile czasu przy takiej dużej mocy (ok. 630 lm jak czytałem w jakimś teście) ta latarka pociągnie w porównaniu do 1,5-3h na max mocy jakie widzę w specyfikacjach tych pozostałych. Szkoda tylko, że nie ma chyba tej funkcji zmiany skupienia światła a ta chyba może być przydatna.. co Wy o tym sądzicie ?

No i ewentualnie którą konkretnie wybrać z fasttecha bo nie ogarniam takiej ilości propozycji a na forumowym sklepie czy w polskim necie nie widziałem.
http://www.fasttech.com/search?convoy%20m1

Z ciekawości jeszcze spytam jaka modyfikacja była by potrzebna do takiego np. mactronica, żeby wszedł ten 18650 ? Czy chodzi o rozmiary akumulatora/styki bo napięcie jest zasadniczo to samo co 3xAAA ?
i jakiej modyfikacji wymagał by ten Tank007 ?
gk

Post autor: gk »

Ja bym również polecił ITP SA2, szczególnie ojcu, zawsze wymieni baterie AA, albo kupi akumulatorki.

Jeśli ojciec jest otwarty na zmiany - można eksperymentować z 18650, ale kup coś co polecają koledzy :mrgreen:

Zmiana skupienia światła zazwyczaj powoduje obniżenie trwałości konstrukcji i straty strumienia światła... Led lenser ma chyba solidne latarki, ale tam nie widziałem niczego sensownego jeśli chodzi o sterowniki i diody (ale mogę się mylić, dawno nie przeglądałem ich oferty).
przemke

On właśnie wolałby akumulator taki jak 18650 bo już słyszał, że takie są lepsze ;)

ITP SA2 jest znacznie droższa a nie widzę,żeby coś więcej oferowała...a wrażenia na temat M1 w kwestii cena/jakość mnie przekonują (zresztą opisy jakości wykonania i cena 20$ mówią same za siebie)
MaciekB

ITP SA2 oferuje płynną regulację mocy, gwarancję, bardzo wysoką jakość wykonania.
przemke

Czy moglibyście mi jeszcze zasugerować jakiś sprawdzony zestaw akku 18650+ładowarka ? (żeby nie było to najtańsze chińskie g..)
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

Aku ze sklepiku kup, będzie najtańsze, ale nie złe.
Ładowarka Nitecore i2, albo Nitecore i4 z np. fasttech.com.
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
przemke

marmez pisze:Aku ze sklepiku kup, będzie najtańsze, ale nie złe.
Ładowarka Nitecore i2, albo Nitecore i4 z np. fasttech.com.
Spoko, a te ładowarki do paluszków ni-mh też będą dobre ? (w sensie lepsze dla baterii niż takie standardowe )

[ Dodano: 24 Wrzesień 2013, 12:47 ]
Mam prośbę: pomóżcie co mam wybrać (konkretny link) bo nie mam pojęcia czym się te wersje różnią i czy to ważne:
są z diodą u2-1b albo innymi (chyba o diodę chodzi) a także "AMC7135*8" albo "AMC7135*6" ?
i chyba aku tu nie ma w zestawie ?

http://www.fasttech.com/search?convoy%20m1
ODPOWIEDZ