Podziel się swoją radością

....nie pasujące gdzie indziej...
Awatar użytkownika
megabit

Post autor: megabit »

Na wysiew to dość kiepska pora, pewnie będziesz musiał doświetlać :wink:
ProLight

Post autor: ProLight »

megabit pisze:Na wysiew to dość kiepska pora, pewnie będziesz musiał doświetlać :wink:
O właśnie szukam czegoś na temat oświetlania roślinek, mam cytrusy które muszę przezimować w domu, niestety mam bardzo ciemne mieszkanie.
Mógłbyś polecić jakiś temat?
Awatar użytkownika
megabit

Metalohalogeny. Zależy jak dużo tych cytrusów ;)
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

Gdzieś o oczy obiły mi się się świetlówki do oświetlania roślin, jakieś takie fioletowawe światło dawały. Głębiej w ten temat nigdy nie wnikałem, wiem tylko, że rośliny wykorzystują jakieś dwie długości fali, chyba.

Pozdrawiam Kuba
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
ProLight

Ja z kolei czytałem gdzieś żeby stosować diody niebieskie + czerwone 3-1

Cytrusy mają ok 60cm wysokości 4 donice

(Jeśli temat by się rozwijał to prosiłbym naszych Kochanych modów o wydzielenie ;) )

[ Dodano: 15 Wrzesień 2013, 18:08 ]
Oświetlenie dla roślin to dla mnie trudne zagadnienie, mnóstwo informacji jest do przeczytania a i tak w większości się nie pokrywają.

Np.
http://www.domowauprawa.pl/sklep/oswiet ... czedne-cfl
http://forum.nasionakonopi.pl/287,dobor ... lowek.html
http://forum.nasionakonopi.pl/131,oswie ... i-led.html

(proszę się nie sugerować tematyką forum które nigdy nie powinno istnieć)

Ciekawe świetlówki:
http://elight.com.pl/osram-fluora-t8-15w77-p-164.html
Ostatnio zmieniony niedziela 15 wrz 2013, 18:33 przez ProLight, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
megabit

Na chłopski rozum wypadałoby zasymulować roślinkom światło dzienne i to o odpowiednim, dużym natężniu. 150W palnik MH typu 942 ma piękne CRI i mocy też wystarczy na 4 doniczki. Jakoś kolorowe diody - tym bardziej 5mm mnie nie przekonują.
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Roślinki potrzebują pewnego, nie pełnego spektrum światła, dlatego trzeba doczytać jakie dokładnie i takim doświetlać, bo po co marnować energię na coś nie potrzebnego.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
ProLight

Na forum cytrusów polecają LEDy 3:1 Czerwony / niebieski
Główny spammer tego Forum ;)
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

ProLight pisze:Na forum cytrusów polecają LEDy 3:1 Czerwony / niebieski
Chodzi dokładnie o dwa odcienie: Deep red i royal blue. One własnie pokrywają te dwa piki długości fali, ważne dla fotosyntezy roślin.
Sometimes darkness can show you the light
oskar

Post autor: oskar »

Dwa dni temu miałem szczyt zdołowania wywołany mailingiem z byłą już szefową, która stwierdziła, żebym przeszedł do konkurencji. Miałem wtedy najbardziej wisielczy humor od kilku lat.
Dziś nastąpiło niezwykłe zjawisko mianowicie :
Przywiozłem z wioski dekoder dvb-t i starą antenę pokojową by popróbować odbioru darmowej tv w mieszkaniu. Okazało się, że zwykła antena daje radę nawet przez zwały betonu i prętów zbrojeniowych mam idealny sygnał wszystkie kanały tak więc po 2 latach bez kablówki mam w chwili obecnej 21 kanałów. To dobry dzień dla mnie, nie będę siedzieć przed kompem wciąż i się dołować, mam TV he he
Midilight 3x XM-L(gorgonzola)/JetBeam M1X/ Midilight 5x R5(puszkin)/ Biedrono mag 2D XM-L/ SF Skyline I/ MacTronic Black Eye/ JetBeam Jet III R5(zgubiona)/ Lumintop P2C/ Nitecore EX11/ Zebralight H31/ Xeno Tiger E03/ Eagletac D25LC2mini/ cdn.
ProLight

Bocian pisze:
ProLight pisze:Na forum cytrusów polecają LEDy 3:1 Czerwony / niebieski
Chodzi dokładnie o dwa odcienie: Deep red i royal blue. One własnie pokrywają te dwa piki długości fali, ważne dla fotosyntezy roślin.

Świetnie, jest to spory krok na przód, dziękuję.

Teraz problem gdzie kupić dokładnie takie LEDy?
Chodzi mi o nie uczciwych sprzedawców którzy sprzedają "zwykłe" LEDy z DX czy innego chińskiego importu jako właśnie "Deep red i royal blue" a z kolei nie przepłacać po 10zł za 1szt
studzin

Post autor: studzin »

Ostatnio zaintrygowało mnie doświetlanie roślin i nawet chciałem temat utworzyć.

Tak jak Bocian napisał najlepsze efekty daje "niski" niebieski i "wysoki" czerwony. Nawet odpowiednio mieszając kolory można regulować fazę FLO/WEG
Flow oznacza Flowering ( kwitnienie) http://pl.wikipedia.org/wiki/Kwitnienie
Weg to Wegetacje http://pl.wikipedia.org/wiki/Okres_wegetacyjny

Nie dotarłem do materiałów które by jednoznacznie określiły na jakie długości fali rośliny są najbardziej czułe. Tak jak Maciex93 napisał roślinki nie potrzebują tak jak ludzie pełnego spektrum, im wystarczy kilka prążków i tutaj LED'y pod względem ekonomicznym wygrywają z lampami wyładowczymi.

Jakiś czas temu kupiłem zestaw niebieskich ledów od Głębokiego UV do Turkusu. Miałem w planie zrobienie testu porównawczego (kilka szybko rosnących roślin z dostępem tylko do jednego źródła światła, w tej samej ziemi z tą samą ilością wody). Niestety jak zwykle nie ma na nic czasu.

Do badań przydał by się spektrometr, aby wydzielić uczciwych sprzedawców. Co prawda to diody które kupiłem na oko można ustawić w szeregu, ale na oko to nie jeden w szpitalu umarł;)

Do poczytania:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=7&t=31786

P.S. Panie Szefie chyba trzeba by temat doświetlania roślin wydzielić;)
Awatar użytkownika
Rysiu.

Post autor: Rysiu. »

Rzutem na taśmę udało mi się dorwać bilet na Top Gear Live :D
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
Awatar użytkownika
lord_craven

Post autor: lord_craven »

Po ponad rocznej przerwie wróciłem w końcu na treningi :)
Mała rzecz a cieszy.
Mactroniki: HLS-K1 mod by ElSor, EPIC HLS-NL3, BPM-2SL Walle.
SF L2P mod by Greg i FandyFire UV-S5 mod by Dariusz70
oskar

Post autor: oskar »

Byłem dziś na spacerze w miejscu gdzie światełkowcy zazwyczaj robią oliwskie ognisko i znalazłem takiego oto grzybka średnica 20cm ale to niestety nie podgrzybek , najprawdopodobnie to coś szatańskiego jest lub borowik ceglastopory ale nie będę ryzykować i go jeść :twisted:
Załączniki
mały grzybek.jpg
mały grzybek.jpg (39.77 KiB) Przejrzano 310 razy
Midilight 3x XM-L(gorgonzola)/JetBeam M1X/ Midilight 5x R5(puszkin)/ Biedrono mag 2D XM-L/ SF Skyline I/ MacTronic Black Eye/ JetBeam Jet III R5(zgubiona)/ Lumintop P2C/ Nitecore EX11/ Zebralight H31/ Xeno Tiger E03/ Eagletac D25LC2mini/ cdn.
Zablokowany