Latarka sapera i Tobie może uratować życie.
Testowałem różne soczewki i trafiały się małe (ok 30mm) których ogniskowa miała kilkanaście cm i tez można było zobaczyć obraz całego emitera ale jego jasność pozostawiała wiele do życzenia. Soczewka która jest na diodzie skutecznie rozprasza światło na boki. Można się bawić w skalpowanie i wtedy w odpowiedniej soczewce można powieścić komuś na gazetę z ponad 1000m i przeczyta nagłówki bez problemu (testowane, dokładnie 1170m). Wykorzystanie 100% światła z diody jest praktycznie nie realne, można pewnie się do tego zbliżyć stosując jakiś układ optyczny kilku soczewek, nie wiem. Kiedyś próbowałem takie coś zrobić ale jedyne co z tego wyszło to piękny flood a po maksymalnym skupieniu to "qupa" taka wielka powstała z tego i stosowałam już tylko pojedyncze asferyki.
Zacna lufa!Claymore pisze:Zobaczcie to!
http://www.candlepowerforums.com/vb/sho ... -Led-light
"In the brave new world of the year 2000, a kiss can still break your heart." - Program from Cirque du Soleil's Alegría
Nad tymi gwiazdami jest wszechświat szybujących potworów! Wiedziałaś?
Nad tymi gwiazdami jest wszechświat szybujących potworów! Wiedziałaś?
To nie tak. Wyobraź sobie: w zaciemnionym pomieszczeniu w aparacie fotograficznym na matrycy/filmie wyświetlany jest dokładny obraz fotografowanego płomienia świecy, czy to znaczy że całe światło emitowane przez ten płomień trafia do obiektywu ? W takim razie co oświetla ściany pomieszczenia jeśli nie ta świeca ?Claymore pisze: Prosta latarka z zoomem na maksymalnym skupieniu wyświetla dokładny obraz przetwornika diody - co sugeruje, że 100% wiązki światła z tegoż przetwornika trafia na soczewkę.
Na tym obrazku zaznaczyłem o co chodzi z tą utratą światła - na czerwono zaznaczyłem traconą część światła. Widać wyraźnie, że można ograniczyć tą utratę przez zbliżenie soczewki do emitera( i tak jest w trybie flood latarek z zoomem) ale wtedy tracimy skupienie, bo wychodzimy z ogniska soczewki. Właśnie dlatego szukamy soczewki o bardzo krótkiej ogniskowej - żeby maksymalnie zbliżyć ją do emitera bez utraty skupienia.
Pisząc 100% posłużyłem się wielkim uproszczeniem. Wiem już że soczewki diody nie opuszcza 100% światła (odbicia wewnętrzne, załamania, zanieczyszczenia soczewki powodujące rozproszenie itd), po prostu nie chciałem rozbudowywać posta o to co już wcześniej ustaliliśmy.
[ Dodano: 8 Wrzesień 2013, 10:54 ]
Nadal nurtuje mnie jedno pytanie;
Mając 2 źródła światła (2 latarki LED) takiej samej mocy (ilości, jasności emitowanego światła) jedna z dodatkową soczewką (dodatkową, bo liczę soczewki LED-ów).
Która latarka w oddalonym 100m punkcie 50x50cm da więcej światła?
Wiedząc że układy optyczne generują straty, ale skuteczniej skupiają światło.
[ Dodano: 8 Wrzesień 2013, 10:54 ]
Nadal nurtuje mnie jedno pytanie;
Mając 2 źródła światła (2 latarki LED) takiej samej mocy (ilości, jasności emitowanego światła) jedna z dodatkową soczewką (dodatkową, bo liczę soczewki LED-ów).
Która latarka w oddalonym 100m punkcie 50x50cm da więcej światła?
Ostatnio zmieniony niedziela 08 wrz 2013, 10:57 przez Claymore, łącznie zmieniany 1 raz.
- smokuxx1987
Dioda która jest na zdjęciu z linku z układem soczewek to XR-E która posiada kąt świecenia 90 stopni a zobacz w jakiej odległości jest 1 soczewka, jest to kilka cm na moje oko 2, max 3.Claymore pisze:Teoria ładna, ale nie pasuje mi do praktyki.smokuxx1987 pisze:Wszystko ładnie pięknie ale to co napisałeś dotyczy szkła optycznego, którego obecność w chińskich latarkach jest wątpliwa to po 1.
Po 2 przy soczewkach małych rozmiarów żadko kiedy trafia na nie 100% światła, a jeśli tak to tylko w jednym położeniu, Dioda XM-L ma kąt świecenia 125 st więc łatwo obliczyć jakiej wielkości powinna być soczewka przy danej odległości od emitera aby trafiało w nią 100 % światła.
Dla przykładu przy odległości ok 2.3 cm soczewki od diody średnica soczewki powinna wynosić 9 cm...
EDIT ptja uprzedziłeś mnie troche
Prosta latarka z zoomem na maksymalnym skupieniu wyświetla dokładny obraz przetwornika diody - co sugeruje, że 100% wiązki światła z tegoż przetwornika trafia na soczewkę.
[ Dodano: 8 Wrzesień 2013, 09:37 ]
Zobaczcie to!
W podpisie ma odnośnik do swoich postów - naprawdę warto tam zaglądnąć
Tu foty jego wynalazków
http://www.flickr.com/photos/55712437@N04/page1/
Dioda XR-E nie należy do najnowszych i ma pewne ograniczenia. Max prąd jaki można w nią władować to 2A przy dobrym chłodzeniu, ilość światła generowana z 2 A to 400 lm.
Rysunek mihasa jest bardzo pomocny.
Pomijając sprawność soczewki przyjmijmy że wynosi 100%.
Im bliżej soczewka znajduje sie diody tym więcej trafia na nią światła, ale też promień wyjściowy jest bardziej rozproszony.
Chcąc mieć bardziej skupiony promień trzeba oddalić soczewke od diody a wtedy tracimy światło (to czerwone) które to gdzieś tam w środku się odbija i jest pochłaniane.
Jeżeli odbije się spowrotem pod takim kątem że trafi na soczewke to zapewnia nam różne artefakty typu np obwódki dookoła promienia wyjściowego.
Szczerze mówiąc osiągałem podobne o ile nie lepsze efekty z mniejszych konstrukcji.Marooned pisze:Zacna lufa!Claymore pisze:Zobaczcie to!
dystans do spota ok 220m, XM-L T6 po skalpie @ 2,8A soczewka 70mm
Jeszcze muszę poszukać zdjęć z XR-E i XP-G2, skupienie i zasięg lepsze spot mniej użyteczny.
Przepraszam za jakość ale mój aparat to ładne zdjęcia robi tylko w dzień
ta sama konstrukcja ok. 180m
Ostatnio zmieniony niedziela 08 wrz 2013, 11:29 przez Zbychur, łącznie zmieniany 1 raz.
Ponawiam pytanie;
Która latarka w oddalonym 100m punkcie obszarze 50x50cm da więcej światła?
[ Dodano: 8 Wrzesień 2013, 11:24 ]
[ Dodano: 8 Wrzesień 2013, 11:24 ]
Co znaczy "...spot mniej użyteczny." ?Zbychur pisze: Jeszcze muszę poszukać zdjęć z XR-E i XP-G2, skupienie i zasięg lepsze spot mniej użyteczny.
- smokuxx1987
Chodzi o to, że np. na kilku metrach spot z takiej XR-E nie jest wiele większy od paczki papierosów, natomiast ma dzięki dobremu skupieniu może oświetlać dalsze obiekty mimo 4-rokrotnie mniejszej ilości lumenów. Do obserwacji terenu z 200m, przez zwykłego śmiertelnika bez lornetki, spot o boku 1,5m czy 2m jest mało użyteczny, bo wyrywa białą plamę z kontekstu ogółu.Claymore pisze:Ponawiam pytanie;
[ Dodano: 8 Wrzesień 2013, 11:24 ]Co znaczy "...spot mniej użyteczny." ?Zbychur pisze: Jeszcze muszę poszukać zdjęć z XR-E i XP-G2, skupienie i zasięg lepsze spot mniej użyteczny.
Wiadomą sprawą jest to, że swoje obiekty będziesz obserwował przez przyrządy bo nie powiesz mi, że gołym okiem ze 100m rozpoznasz czy granat czy bomba pułapka lub inny kamień przykryty liściem. 50x50cm na 100m jest nie lada wyzwaniem ale do zrobienia na XR-E, niestety sama konstrukcja, może być mało poręczna i trudna do wyważenia. Tiablo A9 na XR-E bardzo się zbliży do takiego wyniku.
Światło "otwartego" płomienia świecy jest emitowane we wszystkie kierunki, natomiast chip LED jest "płaski" i emituje światło o kącie zbliżonym do 180 stopni (biorąc pod uwagę emisję z boku warstwy luminofora), soczewka nad chipem ukierunkowuje (skupia) światło przetwornika w jednym kierunku. Tak więc można zrobić zdjęcie całej powierzchni emitującej światło tylko od strony ogniskowej soczewki. Co oznacza, że znakomita ilość fotonów zmierza właśnie w tamtą stronę, a nie jak w przypadku płomienia przykładowej świecy - we wszystkie.mihas pisze: To nie tak. Wyobraź sobie: w zaciemnionym pomieszczeniu w aparacie fotograficznym na matrycy/filmie wyświetlany jest dokładny obraz fotografowanego płomienia świecy, czy to znaczy że całe światło emitowane przez ten płomień trafia do obiektywu ? W takim razie co oświetla ściany pomieszczenia jeśli nie ta świeca ?
[ Dodano: 14 Wrzesień 2013, 19:48 ]
Oczywiście Zbychur, tak jak pisałem we wcześniejszych postach - w takich przypadkach wspomagam się "optyką"Zbychur pisze: Wiadomą sprawą jest to, że swoje obiekty będziesz obserwował przez przyrządy bo nie powiesz mi, że gołym okiem ze 100m rozpoznasz czy granat czy bomba pułapka lub inny kamień przykryty liściem.
Claymore, Z tą świecą to było uproszczenie. Jako bardziej precyzyjny model diody, można by użyć podświetlonego od wewnątrz białego obrazu w ramie, która zawęża kąt jego świecenia. Żeby wyłapać większość światła z takiego obrazu, soczewka musiałaby niemal do niego przylegać lub mieć ogromną średnicę. Żeby ustawić emiter w ognisku, trzeba oddalić soczewkę, a z każdym milimetrem coraz więcej światła ucieka na boki, aż dochodzimy do utraty blisko połowy przy maksymalnym skupieniu.
Niech na diodzie będzie 1000 lm. Za soczewką jest już tylko ok. 500 lm, co przy ciasnej 3˚ wiązce z pewnością nadal wygląda efektownie i sięga daleko. Problem w tym, że w "sporcie", w którym staje się na głowie i używa powłok AR dla odzyskania kilku % światła, tracenie lwiej jego części jeszcze przed soczewką jest, jakby to powiedzieć... nieekonomiczne.
Rozumiem, że w pewnych warunkach potrzebne jest silne i wybiórcze oświetlenie konkretnego punktu. Wierzę, że w pewnych sytuacjach 100lm z soczewki jest bardziej użyteczne niż 500 z reflektora (oślepiający spill). W takich sytuacjach priorytetem jest komfort pracy, a ekonomia schodzi na dalszy plan i soczewka jest wtedy uzasadniona.
Wydaje mi się, że najlepszym rozwiązaniem byłaby latarka z odkręcaną głowicą z szerokim kolimatorem do świecenia blisko + druga głowica z soczewką dokręcana jako szperacz zamiast kolimatora.
Inny zestaw to lampka z 3 wąskimi kolimatorami(kolimatory z reguły mają znikomy spill) + opcjonalny dyfuzor kiedy trzeba zaświecić szerzej.
Twoje wymagania są bardzo specyficzne i wątpię, że znajdziesz jedną latarkę, która je wszystkie spełni. Tu przydałby się sprzęt robiony na zamówienie.
Niech na diodzie będzie 1000 lm. Za soczewką jest już tylko ok. 500 lm, co przy ciasnej 3˚ wiązce z pewnością nadal wygląda efektownie i sięga daleko. Problem w tym, że w "sporcie", w którym staje się na głowie i używa powłok AR dla odzyskania kilku % światła, tracenie lwiej jego części jeszcze przed soczewką jest, jakby to powiedzieć... nieekonomiczne.
Rozumiem, że w pewnych warunkach potrzebne jest silne i wybiórcze oświetlenie konkretnego punktu. Wierzę, że w pewnych sytuacjach 100lm z soczewki jest bardziej użyteczne niż 500 z reflektora (oślepiający spill). W takich sytuacjach priorytetem jest komfort pracy, a ekonomia schodzi na dalszy plan i soczewka jest wtedy uzasadniona.
Wydaje mi się, że najlepszym rozwiązaniem byłaby latarka z odkręcaną głowicą z szerokim kolimatorem do świecenia blisko + druga głowica z soczewką dokręcana jako szperacz zamiast kolimatora.
Inny zestaw to lampka z 3 wąskimi kolimatorami(kolimatory z reguły mają znikomy spill) + opcjonalny dyfuzor kiedy trzeba zaświecić szerzej.
Twoje wymagania są bardzo specyficzne i wątpię, że znajdziesz jedną latarkę, która je wszystkie spełni. Tu przydałby się sprzęt robiony na zamówienie.
mihas pisze:Twoje wymagania są bardzo specyficzne i wątpię, że znajdziesz jedną latarkę, która je wszystkie spełni.
Myślę, że tak na prawdę to szukasz tego, co w poniższych linkach.
Oryginalny fabryczny zestaw.
Latarka
kolimator - soczewka
włącznik ciśnieniowy
tuba "przeciwspillowa"
różnorakie filtry itp
latarka
http://www.inovatech.co.u...Flashlight.html
akcesoria
http://www.jet-pol.pl/k3,latarki-tiablo.html
dodatkowe akcesoria
http://www.inovatech.co.u...Spill-Tube.html
ogólnie
http://www.inovatech.co.u...lo-Flashlights/
trochę fotek
https://www.google.pl/sea...iw=1366&bih=667
Zgadza się, również mi propozycja Zbychura wydaje się najbardziej optymalna. Musiałbym tylko przemyśleć miejsce i sposób przenoszenia akcesoriów - zwłaszcza głowicy z soczewką.mihas pisze:Racja Zbychur, tiablo z dokręcaną soczewką jest blisko tego o co mi chodzi . Do tego neutralna dioda i dyfuzor, żeby dał radę "zalać" większą powierzchnię.