Convoy M1 - Brak trybów SOS/Strobo - Wklejenie XML

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
etylinek

Convoy M1 - Brak trybów SOS/Strobo - Wklejenie XML

Post autor: etylinek »

Witam,
Niedawno zakupiłem światełko M1. Wszystko było ok, do dzisiaj. Włączam przeskakuje tryby, a tu brak strobo i sos. Kilka razy próbowałem nic. Po przejściu na LOW po ok. 10 sekundach następowało mignięcie i później działała ok. Co może być przyczyną? Czy może to że po rozkręceniu dioda została na "odbłyśniku"?

Obrazek

Jestem w temacie zielony (każdy musi od czegoś zacząć)

2 pytanie jak tą diodę i czym "wkleić"? czy ważne jest gdzie jest minus gdzie plus?

Z góry dzięki za pomoc
Awatar użytkownika
Rysiu.

Post autor: Rysiu. »

Żółte raczki ładnie spaprały robotę :o

Sam diody nie przylutujesz do podłoża jak nie masz wprawy, anoda jest oznaczona od strony emitera małym "+".

Najlepiej weź komuś to zanieś kto z powrotem tym razem porządnie przymocuje diodę bo w takim stanie latarki nie można używać.
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

A propos zmiany trybów, tak właśnie zmieniamy grupy trybów, na low 5sek i zaraz po mignieciu wyłącz latarkę. Po włączeniu masz zmienioną grupę.
etylinek

Rysiu. pisze:Żółte raczki ładnie spaprały robotę
Hm.. już wysłałem do Fasttech zażalenie, 1 zamówienie, 2 "buby" (latarka i ładowarka).

W przypadku ładowarki pęknięta obudowa i obiecali dosłać nową sztukę, ciekawe co wymyślą w przypadku latarki (pewnie przyślą klej żebym sobie przykleił :P)
Rysiu. pisze:Najlepiej weź komuś to zanieś kto z powrotem tym razem porządnie przymocuje diodę bo w takim stanie latarki nie można używać.
I tu nasuwa się pytanie, czy ktoś z Łodzi/okolic byłby skory do pomocy? Ewentualnie gdzie w Łodzi mogę takie coś załatwić?

Nie miałem planów poważniejszych modów tego światełka, jednak życie to zweryfikowało. Jak już dioda się odkleiła to może by podłoże wymienić na sinkpad i przylutować grubsze kabelki? ;)
lorak

Post autor: lorak »

etylinek, nie jesteś niestety pierwszy. Miałem taką samą sytuację w Convoy M1 - dioda odkleiła się od podłoża.
Wymieniłem na xm-l2 na sinkpadzie od Grega i śmiga aż miło :)
Ostatnio zmieniony sobota 14 wrz 2013, 13:36 przez lorak, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
LightLover

Post autor: LightLover »

Jeśli nie znajdziesz nikogo z okolicy, to chętnie pomogę Ci w odratowaniu tego światełka bez żadnych opłat.
W razie czego mam też kilka wolnych podłoży SinkPad...
witos

Post autor: witos »

Miałem identyczną sytuację w M1. Problem leży w konstrukcji a w zasadzie w tym,że dokręcając ref z koronką niechcący ukręcasz diodę poprzez ten mały plastikowy element centrujący. Ja przylutowałem diodę metodą na ciepłe powietrze z palnika gazowego ;-) Składając to od nowa trzeba bardzo uważać aby nie ukręcić diody kręcąc koronką z refem.
enagem

Post autor: enagem »

Generalnie lampkę uszkodziłeś dopiero rozkręcając ją,ale to nie problem,do naprawy.
A to co opisałeś to nie było uszkodzenie tylko zmieniłeś grupę trybów na taką gdzie nie ma "migaczy"
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Post autor: smokuxx1987 »

Gdyby dioda była dobrze przylutowana to by sie nie oderwała od podłoża.
Przy skręcaniu proponuje wymienić podkładke centrującą na inną albo przynajmniej tą nasmarować wazeliną w miejscu kontaktu z reflektorem.
etylinek

enagem pisze:Generalnie lampkę uszkodziłeś dopiero rozkręcając ją,ale to nie problem,do naprawy.
Nie zgodzę się że to ja ją uszkodziłem, bo wina w tym moja żadna. Ciekawi mnie tylko co na to Fasttech..
enagem pisze:A to co opisałeś to nie było uszkodzenie tylko zmieniłeś grupę trybów na taką gdzie nie ma "migaczy"
Heh, takto jest jak nie ma instrukcji obsługi ;)
lorak pisze:Wymieniłam na xm-l2 na sinkpadzie od Grega i śmiga aż miło
Myślę nad tym, z tym że to znów niemałe koszty względem zakupu latarki, a już żona krzywo patrzy. Miała być w końcu tylko latareczka :P
Jeśli nie znajdziesz nikogo z okolicy, to chętnie pomogę Ci w odratowaniu tego światełka bez żadnych opłat.
W razie czego mam też kilka wolnych podłoży SinkPad...

Dzięki, będę miał to na uwadze :)
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Potwierdzam że przy odkręcaniu, dokręcaniu koronki może takie ukręcenie się zdażyć, nietety z własnego doświadczenia.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
lorak

Post autor: lorak »

Może diodę zakupić tu: http://intl-outdoor.com/noctigon-xm20-m ... p-719.html
Czekania trzy tygodnie ale troszkę tańsza opcja.
macgap90

Post autor: macgap90 »

Latarka na reanimacje trafiła do mnie i po tym co zobaczyłem na MCPCB jest pod wrażeniem, że dioda przeżyła. Jak widać na poniższym zdjęciu kontakt padu termalnego z podłożem był znikomy więc dobrze, że skończyło się to tylko oderwaniem diody od podłoża.

Obrazek
ODPOWIEDZ