Grega modyfikacja Solarforce L2P, moduł XM-L U2 1C, T5 4B
Greg mam do Ciebie pytanie. Chciałem dzisiaj rozładować sobie ogniowa, aby nie leżały w pełni naładowane. Włączyłem latarkę na około 20 max 30 minut (nie wiem dokładnie) i ją zostawiłem. Byłem przekonany że to tryb 30%, jednak potem okazało się, że to było 100%. Latarka była tak gorąca, że ledwo dałem radę ją utrzymać kilka sekund i szybko schłodzić rękami. Zastanawiam się, czy to mogło mocno wpłynąć na maksymalną moc świetlną latarki? Z pierwszych obserwacji wydaje mi się, że wymiękła, ale to tylko subiektywna opinia, a Ty pewnie robiłeś takie testy.
W jakim celu chciałeś rozładować ogniwo? To nie jest zalecana procedura w żadnym wypadku. Akumulatory li-ion doładowuje się i nie inaczej.
Jeśli latarka działa, to znaczy, że nic nie uległo uszkodzeniu. Gdyby uległo, nie świeciłaby zwyczajnie. Wersji bez zabezpieczenia termicznego nie wolno zostawiać samopas w maksymalnym trybie, o czym wielokrotnie już pisałem.
Jeśli latarka działa, to znaczy, że nic nie uległo uszkodzeniu. Gdyby uległo, nie świeciłaby zwyczajnie. Wersji bez zabezpieczenia termicznego nie wolno zostawiać samopas w maksymalnym trybie, o czym wielokrotnie już pisałem.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
A z diodą nic się nie stało (sprawność)? Nie chciałem rozładować ogniwa do końca, ale do jakiś 50% abym mógł je spokojnie przechowywać, bo na razie dwóch nie potrzebuję - te zabieram tylko na specjalne okazje.
PS wiem, dlatego zawsze uważałem, teraz oceniłem na oko że 100% to trzydzieści (wydawało mi się że tego trybu używałem ostatnio) i tego nie sprawdziłem, a powinienem.
PS wiem, dlatego zawsze uważałem, teraz oceniłem na oko że 100% to trzydzieści (wydawało mi się że tego trybu używałem ostatnio) i tego nie sprawdziłem, a powinienem.
Ogniwa przechowuje się naładowane. Po prostu. Kodi kiedyś dokładnie opisał na forum co i dlaczego.
LED nie przegrzał się, świeciłby na niebiesko i ledwo co.
LED nie przegrzał się, świeciłby na niebiesko i ledwo co.
Naładowane czy niedoładowane zależy od temperatury w jakiej będą przechowywane ogniwa.
Więcej info na http://batteryuniversity.com/learn/article/how_to_store_batteries
Więcej info na http://batteryuniversity.com/learn/article/how_to_store_batteries
Nie do końca wierzę temu, co tam wypisują, np: (i nie tylko to)
Simple Guidelines for Storing Batteries
Avoid freezing. Batteries freeze more easily if in discharged state.
Wg badań długotrwałe (lata) przechowywanie li-ion w temp. -18°C okazuje się jedną z lepszych opcji.
do poczytania: post1, post2
Simple Guidelines for Storing Batteries
Avoid freezing. Batteries freeze more easily if in discharged state.
Wg badań długotrwałe (lata) przechowywanie li-ion w temp. -18°C okazuje się jedną z lepszych opcji.
do poczytania: post1, post2
Witam!
Mam 2 małe pytania...
Przeoczyłem czytając te 60 stron czy nie było zdjęć z porównania reflektora OP i SMO?
Drugie pytanie: Czy ktoś z kolegów lub koleżanek z forum ma latarkę od Grega w okolicach Częstochowy i mógłby ją zademonstrować w terenie po umówieniu sie w dogodnym terminie?
Z góry dziękuję za info.
Pozdrawiam
Czyli mam rozumieć, że nikt w Częstochowie nie posiada latarki od Grega?
Pozdrawiam
Mam 2 małe pytania...
Przeoczyłem czytając te 60 stron czy nie było zdjęć z porównania reflektora OP i SMO?
Drugie pytanie: Czy ktoś z kolegów lub koleżanek z forum ma latarkę od Grega w okolicach Częstochowy i mógłby ją zademonstrować w terenie po umówieniu sie w dogodnym terminie?
Z góry dziękuję za info.
Pozdrawiam
Czyli mam rozumieć, że nikt w Częstochowie nie posiada latarki od Grega?
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony niedziela 29 wrz 2013, 07:49 przez dbsto, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam wszystkich - to mój pierwszy wpis na forum dlatego tym bardziej wypada się z wszystkim przywitać!
Szukam latarki na polowania - głównie do poszukiwania zwierzyny w nocy, zastanawiam się właśnie nad latarka L2P albo L2. Która wg. Was byłaby lepsza? Na co zwracać uwagę ? Jaki kolor diody wybrać ?
Pozdrawiam wszystkich
KubaG
Szukam latarki na polowania - głównie do poszukiwania zwierzyny w nocy, zastanawiam się właśnie nad latarka L2P albo L2. Która wg. Was byłaby lepsza? Na co zwracać uwagę ? Jaki kolor diody wybrać ?
Pozdrawiam wszystkich
KubaG
Na początek ładnie się przywitam a więc niech moc będzie z Wami forum czytam już jakieś 1,5 roku, jednak zakup roweru i badziewnych lampek skłonił mnie do zakupu prawdziwej latarki. Dotarła do mnie wyczekiwana L2 na sterowniku extended, trochę się gubiłem z tymi klikami przy programowaniu ale ogarnąłem. Pojechałem do lasu przetestować sprzęt i na prawdę jest moc, rozkład światła jest ok tylko trochę brakuje mi "doświetlania" ostrych zakrętów. Bakcyla chwyciłem a że buduję różne różności to coś czuję że światełko Grega zmobilizuje mnie do budowy własnego miotacza fotonów na rower:).
Mogę śmiało polecić ten sprzęt, nie mam żadnych zastrzeżeń. Mam natomiast jedno pytanie, czy koronka ma jakiś znaczący wpływ na szerokość świecenia? głównie chodzi mi o powierzchnię oświetlaną 30-40cm od latarki. Wydaje się że w L2 jest ona głębsza niż w L2P i ogranicza trochę szerokość z jaką świeci latarka.
Mogę śmiało polecić ten sprzęt, nie mam żadnych zastrzeżeń. Mam natomiast jedno pytanie, czy koronka ma jakiś znaczący wpływ na szerokość świecenia? głównie chodzi mi o powierzchnię oświetlaną 30-40cm od latarki. Wydaje się że w L2 jest ona głębsza niż w L2P i ogranicza trochę szerokość z jaką świeci latarka.