Problem z latarką Mil-tec

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
luki_wrc

Problem z latarką Mil-tec

Post autor: luki_wrc »

Witam,
Jest to mój pierwszy post na forum więc witam serdecznie wszystkich użytkowników i od razu zwracam się z prośbą o pomoc.

Zakupiłem ostatnimi czasy przy okazji wyjazdu taką oto latareczkę za niecałe 50zł zazsilanie 3xAA 3 tryby pracy high,low,strobo:
Obrazek

Pierwszego dnia byłem bardzo zadowolony z tego jak świeci (może dlatego że to pierwsza latarka z taką diodą z którą mam styczność :razz: ) ale już drugiego niestety pojawiły się problemy. Latarka zaczęła mrugać na każdym trybie po czym całkiem odmówiła współpracy. Wpakowałem ją taką do szuflady z postanowieniem ze za jakiś czas się za nią wezmę. tydzień temu otworzyłem szufladę i zobaczyłem że podczas leżakowania latarka w magiczny sposób odzyskała sprawność ale świeciła bardzo słabo (musiała świecić dłuższy czas bo baterie były całkiem rozładowane) Kupiłem więc nowy komplet baterii załadowałem i bum znowu nie świeci. Teraz dioda tylko lekko słabiutko pomryguje mimo że baterie są nowe. teraz pojawia się moje pytanie czy da sie w rozsądnych przedziałach cenowych (nie chciałbym żeby się okazało nagle że za 100zł ratuje trupa a mógłbym kupić jakąś dobrą latarkę za to :mrgreen: ) przywrócić jej życie.

To są fotki tego co latarka ma w sobie:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

z góry dzięki za porady i pozdrawiam

PS. jestem w tym temacie trochę zielony więc proszę o wyrozumiałość
DNF

Post autor: DNF »

Średnio widzę sens i opłacalność reanimacji. Po pierwsze-dziura pod diodą.
Jeśli chcesz reaktywować ją małym kosztem, to jedynie XML i bardzo malutki prąd w diodę.
Inaczej wszystko spłonie. Jeśli chcesz nabrać wprawy przy modowaniu i koszty nie grają roli, to zacznie się zabawa :D
Dorabianie miedzianej/aluminiowej wkładki i wprasować w środek, albo od razu szaleć i wytoczyć nową.
Do tego nowy ref i szybka, bo oryginalnie to plastik, do tego nowy włącznik o niskiej rezystancji i sprężynka zmostkowana plecionką,
I wtedy można szaleć z mocnym driverem i diodą puszczoną na full :)
Jeśli nie chcesz się tak babrać i uczyć, to polecam kupić coś lepszego :wink:
Pozdrawiam
DNF
luki_wrc

W sumie dostęp do tokarki nie byłby jakimś wielkim problemem. Coś z tego co tu mam nadawałoby się do powtórnego wykorzystania oprócz obudowy (swoją drogą całkiem ładnie jest wykonana i ma dosyć grube ścianki) czy raczej całe bebechy do wyrzucenia? Jaki byłby orientacyjny koszt wyrzeźbienia z tego czegoś co by ładnie zaświeciło?
Mam jeszcze jedno pytanie, z ciekawości co spowodowało ze tej latarce nagle znudziło się świecenie? przegrzanie?
DNF

Wykręć głowicę, a body zostaw "nabite" akumulatorkami, włącznik w pozycji ON i weż dwa przewody
i sprawdzaj najpierw co padło. Minus zasilania masz na obudowie, + na akumulatorku.
Podłącz się na chwilę najpierw pod diodę, jeśli zaświeci to pod sterownik, ale minus dotknij do zew pierścienia na driverze.
Być może to tylko słaby styk. Jeśli nic nie zadziała, to pomiń włącznik zwierająć minus akumulatorka do obudowy.
Wielce prawdopodobne, że to właśnie on padł.
Trochę zgubiłem składnię, ale późno już :wink:
luki_wrc

Ok zaraz posprawdzam zgodnie z zaleceniami :D
Przejrzałem parę stron z częściami elektronicznymi i kilka tematów o budowie latarek i wyłuskałem taką diodę:
http://www.rgblighting.pl/sklep/cree-z- ... star-.html
oraz taki driver:
http://www.mhunt.pl/sterownik-do-latark ... a-5-trybow
Zagra to ze sobą? Nie wiem też jak powinien wyglądać prawidłowo ten element w którym będzie osadzona dioda z driverem. Sorry za może banalne pytania ale jak już pisałem to moje pierwsze zetknięcie z tak zaawansowaną technologią w latarkach :D
DNF

Zestaw bardzo dobry wybrałeś :) Choć na Twoim miejscu, zamiast XP-G wybrałbym XM-L a driver ten sam.
Zyskasz w ten sposób wyższą sprawność układu oraz wydłużysz czas świecenia pełną mocą :)
Jak powinien wyglądać "ten" element? Tak jak obecny, z tym, że pod diodą pełno ma być :)
Gdzieś w forumowej galerii powinny być przekroje piguł, znaczy rys. tech.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

DNF pisze:Zyskasz w ten sposób wyższą sprawność układu oraz wydłużysz czas świecenia pełną mocą
Zgadza się. Trzeba pamiętać tylko, że to kosztem skrócenia czasu świecenia... Na XP-G wcześniej zacznie (nieznacznie, potem znaczniej) spadać jasność, i spadać i spadać. Definitywnie będzie świeciła dłużej. Jeżeli ktoś, nie lubi nosić zapasowych aku, to może być zaletą, bo trudniej będzie o nagły brak światła ;) Jeżeli pamiętamy o zapasowych ogniwach i chcemy mieć jak najwięcej najmocniejszego światła, to lepiej grać XM-L.
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
luki_wrc

Ok, zaczynam mieć że tak powiem coraz jaśniejszy obraz sytuacji :D A jaki do tego reflektor i skąd go wziąć? To co było fabrycznie ma w najszerszym miejscu średnice 30mm a wysokości jakieś 24mm i jest z jakiegoś chromowanego plastiku swoja drogą nawet nie ma jakichś wielkich skaz na tym.
DNF

Prz małych prądach rzędu 350mA (mowa tu o pigule z dziurą i bez poprawek) reflektor wystarczy ten co jest.
Nie powinien się stopić :D Jeśli jednak myślisz o gruntownych zmianach, to refka szukaj tu:
www.kaidomain.com lub tu: http://www.cnqualitygoods.com/
luki_wrc

Ok więc podjąłem decyzje ze chce zrobić z tego nie najgorszą latarkę, idąc za radą DNF wybrałem te podzespoły:
http://www.mhunt.pl/sterownik-do-latark ... a-5-trybow
http://www.mhunt.pl/emiter-led-xm-l-t6-zimna
do tego rozrysowałem (wstepnie jak przyjdą mi części to naniosę ewentualne poprawki) taki elemencik do wytoczenia. Z materiałów mam dostęp do mosiądzu, stali i aluminium i to ostatnie chyba będzie do tego celu najlepsze

Obrazek

Włącznik na razie chciałem zostawić ten co jest więc do dobrania pozostaje mi chyba tylko reflektor i szybka, myślałem czy by nie kupić może szybki do zegarka, sprawdziła by się w takim zastosowaniu?

edit:
Jak coś to części jeszcze nie zamówiłem wiec jestem otwarty wszelkie na porady i sugestie :D
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Dioda, troszku droga, a w dodatku zimna, lepiej by było kupić jakąś w neutralnym odcieniu, np XM-L T6 3C, sterownik może być 1,4A to tak optymalnie, chociaż jak już będziesz mieć porządną pigułę to można się skusić na 2,1A.

Pozdrawiam ;)
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
luki_wrc

Szczerze ta dioda po prostu była w tym samym sklepie więc wyszłaby jakaś minimalna oszczędność na przesyłce :P będę szukał dalej nigdzie się w końcu nie śpieszę.
MaciekB

Post autor: MaciekB »

Tutaj masz nowszą diodę, taniej, w ładnym odcieniu i na bardzo dobrym podłożu: http://intl-outdoor.com/noctigon-xm16-m ... p-718.html

I sterownik: http://intl-outdoor.com/amc71356-5mode- ... p-536.html
ODPOWIEDZ