Witam
Zainspirowany nagraniem http://www.youtube.com/watch?v=GVA8kvEwb4k postanowiłem kupić dodatkowe zasilanie do mojego aparatu. Korzystając z okazji chciałbym również mieć możliwość awaryjnego ładowania telefonu. Właśnie dlatego szukam power banku z wyjściem 5V i 9V.
Oferty jakie znalazłem (wg pojemności i ilości ogniw):
1. 9V/8500mAh 5V/15000mAh (wg recenzji z filmiku, na 9V wytrzymuje do 14h) ~100zł
2. 4x18650 ~100zł
3. 6x18650 ~110zł
4. Aili 4x18650 (polecany na forum) ~80zł
5. 6000mAh ~90zł
6. 6800mAh ~80zł
/licząc 8zł za 18650
Nie zależy mi na bardzo długim okresie ładowania takim jak 14h. Nigdy nie miałem do czynienia z ogniwami 18650, więc nie wiem ile średnio wytrzymują. Czy mieliście do czynienia, z którymś z tych power banków? Może znacie jeszcze tańsze odpowiedniki z wyjściem 9V?
Wybór power banku z wyjściem 5V i 9V
Ja mam power bank za niecałe 50 zł, który pracuje przy napięciach od 4 do 10 V. Jak coś podam ci namiar to może elektronikę wykorzystasz. Fabrycznie siedzi tam ogniwo 2400mA no-name które wytrzymuje przy 5V i prądzie 800 mA średnio 1 - 1,5 ładowań Nokii z akumulatorem o pojemności około 1200 mA.
Ogniwo 18650 wytrzyma tyle na ile samo sobie pozwoli tzn. czy będzie dobrej jakości itd oraz jaką sprawność ma sam układ powerbanku - jedne mają 50% inne niemal 90%.
Piszesz że według filmu wytrzymuje 9V przez 14 godzin, ALE - jaki pobór z powerbanku, jaka sprawność itp - taka deklaracja jest nieadekwatna / niemożliwa do precyzyjnego określenia.
Ogniwo 18650 wytrzyma tyle na ile samo sobie pozwoli tzn. czy będzie dobrej jakości itd oraz jaką sprawność ma sam układ powerbanku - jedne mają 50% inne niemal 90%.
Piszesz że według filmu wytrzymuje 9V przez 14 godzin, ALE - jaki pobór z powerbanku, jaka sprawność itp - taka deklaracja jest nieadekwatna / niemożliwa do precyzyjnego określenia.
ILPT
Myślę, że coś na 2 ogniwa powinno wystarczyć. Na forum polecali sprzedawcę skt_flyer, niestety nie ma on power banku z takim wyjściem. Co do sprawności układu to nie ma o tym żadnej informacji na chińskich aukcjach. Właśnie dlatego pytam o sprawdzone produkty.
Jeżeli uważasz, że twój power bank jest dobry, to możesz podesłać namiary, ale wolałbym coś gotowego zasilane z dwóch ogniw.
Jeżeli uważasz, że twój power bank jest dobry, to możesz podesłać namiary, ale wolałbym coś gotowego zasilane z dwóch ogniw.