Problem z odkręceniem obręczy dociskowej szybki

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Marc1n

Problem z odkręceniem obręczy dociskowej szybki

Post autor: Marc1n »

Witam,

Jest to mój pierwszy post i z tego powodu jest mi niezmiernie miło się z Wami przywitać:) Forum przegladam nie od tak dawna, ale przeczytałem już niezłą jego część.

A teraz problem:) Kupiłem taką oto latarkę: https://www.fasttech.com/products/1343103 Wykonanie świetne itp. Nie testowałem jeszcze wodoszczelności, ale konstrukcja budzi nadzieje, że jednak wytrzyma trochę ciśnienia (i tak nie będzie schodziła poniżej 10 m).

ObrazekObrazekObrazek

Ale nie o tym. Szkiełko od wewnątrz jest trochę przybrudzone i chciałem je wyczyścić, ale niestety nie wiem jak się do niego dobrać. Nie da się wyjąć głowicy "dołem" ponieważ cała główka to jeden kawałek metalu. Nad szybką jest (jak mniemam) nakręcana obręcz. Nie umiem jej jednak odkęcić.

Mógłby ktoś rzucić parę haseł, jak się klucz do czego takiegoś nazywa albo coś? Albo jak to odkręcić domowymi sposobami bez rysowania obręczy. Poniżej zdjęcia. Z góry dzięki za pomoc :)
robertgl17

Post autor: robertgl17 »

Dotnij z tekstolitu lub innego tworzywa prostokąt, którego jeden bok będzie miał wymiar odpowiadający średnicy pierścienia w miejscu w którym są nacięcia. Płytkę wkładasz w nacięcia leżące po przeciwnej stronie i odkręcasz.Sprawa załatwiona. Praktycznie przetestowane i działa, bynajmniej w moim przypadku.
Marc1n

Post autor: Marc1n »

Próbowałem dociąć z jakiegoś plastiku, ale był za miękki i się zagiął. Spróbuje z tym materiałem o którym napisałeś. Dzięki.
DNF

Post autor: DNF »

Jeśli pierścień trochę wystaje ponad głowicę, to połóż głowicę na gumie (w castoramie na metry sprzedają)
i wtedy kręć, jest też możliwość, że pierścień jest wklejony. Wtedy masz tylko jedną możliwość.
Podgrzanie głowicy do temp takiej, aż żywica puści :wink:
ODPOWIEDZ