Reaktywacja Mini maglite 3AA
Reaktywacja Mini maglite 3AA
Witam wszystkich forumowiczów, zaczynam właśnie przygodę z latarkami i ich modowaniem. Zamówiłem z chin UF C8 i mam zamiar zmienić tam sterownik i wysmarować pastą termoprzewodzącą, ale tu nie o tym przecież. Zakupiłem kilka lat temu trzy latarki minimaglite 3AA na iBood. Niestety ta którą sobie zostawiłem uległa uszkodzeniu, spadła mi prosto na diodę. Myślałem, że nie da jej się uratować, ale wczoraj wróciły mi nadzeje. Znalazłem to: http://budgetlightforum.com/node/17420. W drodze do mnie są już sterownik i dioda od grega. Opis jest dość przejrzysty, ale mam pewne problemy po pierwsze z miedzianym rdzeniem, gdzie go kupić? Zagadką jest też dla mnie część która łączy sterownik z bateriami, nie wiem czy to również rdzeń tylko o mniejszej średnicy czy może rurka oraz co to za przekładka z tworzywa sztucznego i którędy podpięty jest plus zasilania.
Co do miedzi to nie wiem, poszukaj w skupach złomu, a najpierw na allegro, blach miedzianych jest pełno, to może "prętów" też będzie.
Baterie łączy rurka i coś w środku, obojętnie może być przewód, jak widzisz plus od minusa jest odizolowany. Plus wystaje, minus po ściankach i do rantów sterownika. Tam nie ma zdjęcia sprężyki przy plusie przy sterowniku. Zobacz sobie gdzieś indziej, gdzie się doprowadza plus do sterownika. Sprężynkę, pewno będzie trzeba wywalić.
Dawanie 2,8A w taką małą głowicę to masakra! a raczej grzałka. Jeżeli dobrze rozumiem, że dioda jest w tej wersji mocowana w głowicy... Ja w MiniMagi 2AA mam tracone ok 4W i gorąca głowica potrafi się zrobić, jeżeli nie jest w ruchu, albo w zimnym powietrzu.
Sądzę, że jak już będziesz miał wszystko u siebie, to będziesz wiedział jak to spasować.
Powodzenia!
Baterie łączy rurka i coś w środku, obojętnie może być przewód, jak widzisz plus od minusa jest odizolowany. Plus wystaje, minus po ściankach i do rantów sterownika. Tam nie ma zdjęcia sprężyki przy plusie przy sterowniku. Zobacz sobie gdzieś indziej, gdzie się doprowadza plus do sterownika. Sprężynkę, pewno będzie trzeba wywalić.
Dawanie 2,8A w taką małą głowicę to masakra! a raczej grzałka. Jeżeli dobrze rozumiem, że dioda jest w tej wersji mocowana w głowicy... Ja w MiniMagi 2AA mam tracone ok 4W i gorąca głowica potrafi się zrobić, jeżeli nie jest w ruchu, albo w zimnym powietrzu.
Sądzę, że jak już będziesz miał wszystko u siebie, to będziesz wiedział jak to spasować.
Powodzenia!
Ostatnio zmieniony wtorek 10 wrz 2013, 19:10 przez marmez, łącznie zmieniany 1 raz.