Problem z ładowarką (akumulatorkami) w zestawie fandyfire

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Kali

Problem z ładowarką (akumulatorkami) w zestawie fandyfire

Post autor: Kali »

Cześć,
mam problem ze swoją latarką rowerową fandyfire link . Otóż tak: użytkowałem latarkę jakiś czas i wszystko wydawało mi się OK no i pewnego razu rozładowałem ją dosyć mocno do ok. 5,75V (zmierzone). Naładowałem do pełna załączoną w zestawie ładowarką. Podłączam, włączam i zauważyłem, że daje z siebie podejrzanie mało światła. Zmierzyłem prąd w trybie hi - wyszło ~1,9A, gdzie normalnie powinno być ~2,8A (mierzyłem zaraz po zakupie i faktycznie tyle było). Zmierzyłem napięcie na pakiecie aku i jak dla mnie wyszło podejrzanie dużo ~8,5V. Czy możliwe jest, że któreś ogniwo zostało przeładowane (brak balansera a ogniwa łączone w szeregu) i na skutek tego po prostu siadło? Wiem, że ogniwa Li-ion są wrażliwe na takie rzeczy i jest to jedyne co mi jak na razie przyszło do głowy. Czy macie jakieś pomysły?
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Być może któreś ogniwo siadło. Ja swoje ładowałem ori ładowarką i bez problemu - cały czas taki sam prąd - 2,6 A.

Rozbierz pakiet i sprawdź ogniwa.

8,5V to nie dużo - 4,25V na jeden akumulator nie jest jakąś tragedią.
ILPT
Kali

Mógłbyś napisać do jakiej wartości napięcia ładuje Ci oryginalna ładowarka?
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Mogę napisać dopiero za tydzień bo jestem na wyjeździe.
ILPT
Kali

Sprawdziłem na różnych akumulatorkach i niestety to samo. Jak myślicie mogło coś pójść w sterowniku?
ODPOWIEDZ