W nurkowaniu przydają się latarki z wąskim kątem światła (poniżej 10%). Poświata nie musi być.
Zaciekawił mnie temat użycia soczewki asferycznej do skupienia światła.
Oczywiście próby z lupą i rzutem struktury na ścianę mam już za sobą (i ten efekt jest OK), ale dostrzegam pewien problem: jak spowodować, żeby większość światła z diody trafiła do soczewki i dalej poza latarkę?
Czy wystarczy soczewka o b. krótkiej ogniskowej czy jeszcze jakieś triki można zastosować? Gdzie szukać soczewek? U optyka? W Cezasie?
Soczewka asferyczna how-to?
Soczewka asferyczna how-to?
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Najlepiej duża soczewka z krótką ogniskową. Druga sprawa to dioda z małym emiterem, i tutaj najbardziej optymalnym rozwiązaniem będzie chyba XP-G2 na podłożu SinkPad bo można go pogonić sporym prądem a soczewka może być mniejsza w stosunku do XM-L'a. Soczewki najlepiej szukać na allegro w dziale motoryzacja. Tam są soczewki z ksenonow, niejednokrotnie z powłoką AR, tylko musi być min 50mm i w miarę krótka ogniskowa. Ja mam soczewkę z volvo 80mm z ogniskową około 55mm, i drugą 70mm z dłuższą ogniskową ale lepiej skupia i nie mam pojęcia z jakiego pojazdu.
- smokuxx1987
Nie uzyskasz dużego skupienia przy jednoczesnym 100 % padaniu światła na soczewke.
Pisałem o tym ostatnio w temacie Latarka dla sapera....
Dla XM-L trzeba by zastosować soczewke o średnicy 9 cm w odległości 2.3 cm żeby 100% światła padało na soczewke.
Czyli szukasz soczewki o średnicy 9 cm i ogniskowej 2.3 cm.
Im większa ogniskowa tym większa powinna byś średnica soczewki.
Jeżeli chcesz wąski i jednostajny rozkład światła przy max wykorzystaniu światła to szukaj kolimatora 10 stopni takie jeszcze znajdziesz.
Ewentualnie układ kilku soczewek.
Pisałem o tym ostatnio w temacie Latarka dla sapera....
Dla XM-L trzeba by zastosować soczewke o średnicy 9 cm w odległości 2.3 cm żeby 100% światła padało na soczewke.
Czyli szukasz soczewki o średnicy 9 cm i ogniskowej 2.3 cm.
Im większa ogniskowa tym większa powinna byś średnica soczewki.
Jeżeli chcesz wąski i jednostajny rozkład światła przy max wykorzystaniu światła to szukaj kolimatora 10 stopni takie jeszcze znajdziesz.
Diody chcę raczej duże użyć (żeby jednak trochę tych lumenów do skupiania dostarczyły): MK-R, być może MT-G albo i nawet CLL03x/04x.
Pomysł z moto przyszedł mi do głowy po wysłaniu postu (ale oczywiście dziękuję za sugestię), spróbuję coś znaleźć i poeksperymentować.
Pomysł z użyciem wielu (dwóch?) soczewek też wart uwagi.
Pomysł z moto przyszedł mi do głowy po wysłaniu postu (ale oczywiście dziękuję za sugestię), spróbuję coś znaleźć i poeksperymentować.
Pomysł z użyciem wielu (dwóch?) soczewek też wart uwagi.
dla diod Mx-x niestety tak wąskich chyba nie ma (mam IRIS-10861 dla MC-E i z MK-R, która jest podobnej wielkości - plama jest duża). Kolimator poza tym nie daje tak wyraźnego promienia, czyli "miecza".smokuxx1987 pisze:/.../szukaj kolimatora 10 stopni takie jeszcze znajdziesz.
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
No jeśli latarka pod wodę, to raczej większa dioda, bo spot wielkości paczki papierosów z kilku metrów raczej nie jest światłem zbyt użytkowym. Natomiast jeśli idzie o zasięg, to chyba nawet XR-E, mimo swojego rewelacyjnego skupienia, nie jest w stanie pobić XP-G2 pędzonego prądem, jak to ktoś testował, np. 2,8 czy 3A (na podłożu bez dielektryka oczywiście.)
Trafiła mi się do testów soczewka ok. 8cm średnicy i z ogniskową ok. 4cm (Dzięki, rc )
Miałem mało czasu na testy, ale wygląda to obiecująco: soczewka jest blisko diody a po skierowaniu Convoy M1 na szkło jasność w "spocie" wzrasta 4-krotnie.
Jeśli dobrze liczę to na 3m obraz diody będzie miał ok. 37x37 cm (przy strukturze 5mm), co daje kąt ok. 7 stopni.
A może ktoś z Łodzi ma soczewkę z reflektora samochodowego? Chętnie też bym pożyczył i sprawdził.
[ Dodano: 17 Październik 2013, 11:04 ]
Mam soczewkę: fi 66,4, wysokość 23mm, od "japonczyka".
Muszę jakąś "ławę optyczną" zmontować i ustalić dokładnie, w jakiej odległości ma być dioda od soczewki (na oko jest to 5,5cm), żeby obraz diody był najmniejszy.
Miałem mało czasu na testy, ale wygląda to obiecująco: soczewka jest blisko diody a po skierowaniu Convoy M1 na szkło jasność w "spocie" wzrasta 4-krotnie.
Jeśli dobrze liczę to na 3m obraz diody będzie miał ok. 37x37 cm (przy strukturze 5mm), co daje kąt ok. 7 stopni.
A może ktoś z Łodzi ma soczewkę z reflektora samochodowego? Chętnie też bym pożyczył i sprawdził.
[ Dodano: 17 Październik 2013, 11:04 ]
Mam soczewkę: fi 66,4, wysokość 23mm, od "japonczyka".
Muszę jakąś "ławę optyczną" zmontować i ustalić dokładnie, w jakiej odległości ma być dioda od soczewki (na oko jest to 5,5cm), żeby obraz diody był najmniejszy.
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski