Zasilacz laboratoryjny.
Zasilacz laboratoryjny.
Witam.
Postanowiłem w najbliższym czasie zakupić zasilacz laboratoryjny. Obecnie bardzo bardzo zastanawiam się nad modelem Korad 3005D. Napięcie do 30V, prąd do 5A. Macie na oku w podobnej cenie lepszą alternatywę ?
Postanowiłem w najbliższym czasie zakupić zasilacz laboratoryjny. Obecnie bardzo bardzo zastanawiam się nad modelem Korad 3005D. Napięcie do 30V, prąd do 5A. Macie na oku w podobnej cenie lepszą alternatywę ?
ILPT
Hejka.
Małe pytanie - prócz różnicy typu analog/cyfra różnice pomiędzy tymi zasilaczami są znaczne ? Chciałbym kupić coś co mi posłuży dłuższy czas i nie będzie sprawiać problemów. Czy zasiłka o której piszecie nadaje się do ładowania akumulatorów, począwszy od samochodowych kwasówek skończywszy na 18650 itp ? Nigdy nie miałem takiego cuda, jedyne co mam to własnej konstrukcji zasilacza z kitu na lm350, który zrobiłem jakieś 15 lat temu w kuchni
PS-2100 postów
Małe pytanie - prócz różnicy typu analog/cyfra różnice pomiędzy tymi zasilaczami są znaczne ? Chciałbym kupić coś co mi posłuży dłuższy czas i nie będzie sprawiać problemów. Czy zasiłka o której piszecie nadaje się do ładowania akumulatorów, począwszy od samochodowych kwasówek skończywszy na 18650 itp ? Nigdy nie miałem takiego cuda, jedyne co mam to własnej konstrukcji zasilacza z kitu na lm350, który zrobiłem jakieś 15 lat temu w kuchni
PS-2100 postów
ILPT
Akusów Ni-xx i tak lepiej tym nie ładować, bo ΔV nie wykryjesz 18650 i ładowałem kiedyś tym ciągle (później kupiłem imaxa). Ołowiowe też zdarzyło mi się tym podładowywać.
Różnica chyba taka tylko, że mniej cyfr mają mierniki wbudowane w niego oraz analogowi brak banku pamięci z ustawieniami na szybko.
Przed zakupem przemyśl potrzebę posiadania wersji 10A (diody SST90, podkręcone XM-L ...)
Różnica chyba taka tylko, że mniej cyfr mają mierniki wbudowane w niego oraz analogowi brak banku pamięci z ustawieniami na szybko.
Przed zakupem przemyśl potrzebę posiadania wersji 10A (diody SST90, podkręcone XM-L ...)
Mam 20A labo i szczerze przy pomiarach rzadko przekraczam 3A, Nie przypominam sobie nawet abym kiedykolwiek używał go z natężeniem w okolicach 10A. Przy drobnych pomiarach wolę proste, drugie labo jakie posiadam (do 2A) a to dlatego, że wyświetla one setne części A, to mocniejsze natomiast jedynie dziesiętne, więc pomiar jest mniej dokładny.
Sometimes darkness can show you the light
Ładowałeś z dokładnością do +/-0,1VElSor pisze: 18650 i ładowałem kiedyś tym ciągle (później kupiłem imaxa)...
Różnica chyba taka tylko, że mniej cyfr mają mierniki wbudowane w niego...
A nie lepiej samemu zbudować sobie labo za mniejszą kasę i bardziej dokładny?
Mój mnie kosztował ok 80-100zł i działa z dokładnością do 0,01V i 0,001A (wyświetlacz), jest mały,do 20V i 2A, taki zakres mi całkiem wystarcza.
pozdrav
Że tak powiem ALL INCLUSIVE - nie impulsowe a ich masa właśnie wynika głównie z faktu posiadania ciężkiego trafo.ptja pisze:Te zasilacze RX-cośtam, Zhaoxin itp. (200-280 zł na alledrogo w zależności od mierników) są impulsowe czy z regulacją ciągłą?
Transformator sieciowy też mają?
Nawet z lepszą dokładnością, bo z zewnętrznym miernikiem. A co do opłacalności to za 220zł za zasilacz 150W z 2ma miernikami w ładnej obudowie i z roczną gwarancją mogę wydać, bo tych własnej roboty nigdy nie udało się zrobić schludnie lub do końca.Ładowałeś z dokładnością do +/-0,1V
A nie lepiej samemu zbudować sobie labo za mniejszą kasę i bardziej dokładny?