Naświetlacz / oświetlacz / halogen LED, 10W, krótki test.

czyli nasze opinie, odczucia i wnioski o światełkach
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

pietros, dużo nie pomogę, ale kwestia barwy to kwestia indywidualna. Ja osobiście nie trawię ani zimnych, ani pseudociepłych tzn takich wpadających mocno w jakiś żółty, który z białym nie ma wiele wspólnego.
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
MaciekB

Post autor: MaciekB »

Wczoraj zamontowałem u siebie na zewnątrz 2 takie naświetlacze. Jeden 10W a drugi 20W.

pietros, ja kupiłem w wersji Cool White. Barwa bardzo zimna, trochę wpada w niebieski. Także chyba lepiej kupić z ciepłą diodą.

Co do samych naświetlaczy to wykonanie takie sobie. Pod diodą 10W nie było praktycznie wcale pasty, za to pod 20W bardzo gruba warstwa. :roll:

Oczywiście trzeba było spolerować warstwę farby, aby poprawić chłodzenie.

Jednak za taką cenę to całkiem warto zakupić takie naświetlacze.
Awatar użytkownika
pietros

Post autor: pietros »

Ja kupiłem jedną sztukę 30W, dzisiaj kurier powinien ją dostarczyć, wieczorem napiszę coś więcej. Wziąłem diodę ciepłą. Ja zdecydowałem się na naświetlacz LED ze względu na to, że ma być często włączany i współpracować z czujnikiem ruchu.
W przeciwnym wypadku to nic innego tylko metalohalogen.

A jak oceniasz ilość światła z wersji 20W?
Awatar użytkownika
artur_n

Post autor: artur_n »

Ja mam naświetlacz 20W oświetlający wjazd na czujkę ruchu. Jeden minus że musi być on powieszony ok 3m nad ziemią ale jest deczko za słaby. 30W było by idealne. Długość wjazdu ok. 15-17m. W każdym bądź razie daje sobie radę.
Everybody lies...
pawel4090

Post autor: pawel4090 »

Ja również zamówiłem naświetlacze 2x10W oraz 1x20W, jutro powinienem otrzymać przesyłkę. Zamówiłem barwę cieplejsza, jednak już zostały sprzedane, pozostały tylko te zimne. Jestem ciekawy efektów, oświetlenie przed domem i przed garażem. Jak te się sprawdzą myślę oświetlić -podświetlić teren wokół domu.
Podzielę się wrażeniami pod koniec tygodnia.
Pozdrawiam Paweł
Awatar użytkownika
Jacek318

Post autor: Jacek318 »

pietros pisze:
A jak oceniasz ilość światła z wersji 20W?
pietros, zobacz poprzednią stronę tematu. W moim przypadku w świetle emitowanym przez leda cool white jest niewiele niebieskiego koloru.
Warto poprawić odprowadzanie ciepła oraz sprawdzić jaki zasilacz producent zastosował w naświetlaczu.
joon

Post autor: joon »

Kupiłem 10W- nawet ładny, mały ale szczelny. Niestety produkt oszukany, bierze z sieci 5,8W- zasilacza nie da się "podkręcić" ponieważ jest zalany żywicą. No ale świeci, po poprawkach- zdarcie farby mam nadzieję że zwróci się bardzo szybko- inne źródła często padały z powodu dużej częstotliwości włączania- czujka ruchu.

Ps. cena spadła- jest już za 27 złociszy ;)
Lampek

Post autor: Lampek »

joon pisze:Kupiłem 10W- nawet ładny, mały ale szczelny. Niestety produkt oszukany, bierze z sieci 5,8W-
Dlaczego oszukany, 10W masz na diodzie, a z sieci może bierać i 2W to co w tym złego.
W moim napięcie na diodzie 33V, a prąd 0.32A i masz 10W jak drut.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Lampek pisze:
joon pisze:Kupiłem 10W- nawet ładny, mały ale szczelny. Niestety produkt oszukany, bierze z sieci 5,8W-
Dlaczego oszukany, 10W masz na diodzie, a z sieci może jak bierze i 2W to co w tym złego.
Chyba przeoczyłem jakieś zmiany praw fizyki... :roll:
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony czwartek 05 wrz 2013, 21:52 przez Pyra, łącznie zmieniany 1 raz.
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
pietros

Post autor: pietros »

Ja wczoraj dostałem reflektor LED 30W, firmowany przez BASS POLSKA, model BP-3944.

Na początek może coś mało ważnego, ale nie sposób tego przeoczyć - ten kto zamawiał nadruk na kartony zdecydowanie się do tego nie przyłożył.
Obrazek Obrazek

Już na sam początek "Lampa halogenowa LED 30W z czujnikiem podczerwieni" - to w końcu halogen czy LED?
Z jednej strony "ZIMNA BIEL", a z drugiej "Temperatura barwowa:2700-3000K"
"Jasność:30000LM" - Jakaś nowa jednostka?

Czytając poprzednie posty nie spodziewałem się nic specjalnego wewnątrz, ale muszę przyznać, że po otwarciu obudowy zostałem pozytywnie zaskoczony.
Powierzchnia pod diodą niepomalowana i dosyć równa. Dioda przykręcona mocno na cztery śruby, pod diodą cienka warstwa szarej pasty, niestety nie na całej powierzchni. Seryjne chłodzenie naprawdę poprawne, dioda miała duże szanse na całkiem długie życie.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Powierzchnię pod diodą przeszlifowałem i nałożyłem nową pastę.

Obrazek Obrazek

Zasilacz 30W przyklejony na dużą ilość białego twardego kleju.

Obrazek

Zmierzyłem prąd i napięcie na diodzie i kolejne miłe zaskoczenie I=0,9A, U=31V, czyli rzeczywista moc to ≈28W.

Ogólnie jestem zadowolony, udało mi się trafić na przyzwoicie wykonaną sztukę. Światło mogło by być trochę mniej żółte, ale lepsze to niż zimna, wpadająca w niebieski biel.
joon

Lampek pisze:Dlaczego oszukany, 10W masz na diodzie, a z sieci może bierać i 2W to co w tym złego.
Powiedz że sobie jaja robiłeś pisząc to...
Lampek

Post autor: Lampek »

joon pisze:
Lampek pisze:Dlaczego oszukany, 10W masz na diodzie, a z sieci może bierać i 2W to co w tym złego.
Powiedz że sobie jaja robiłeś pisząc to...
Chodziło mi o to, że ma zmierzyć na diodzie, a nie ile pobiera zasilacz z sieci.
pawel4090

Post autor: pawel4090 »

Moje zakupione naświetlacze wyglądają tak, 20W w ciekawej obudowie tzw. projektora.
Obudowa jest płaska i fajnie się wygląda, nie przypomina halopaka,

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Transformator jest w obudowie reflektora, przyklejony czymś "gumiastym" Dioda przykręcona na 2 śrubki z mała ilością pasty termo-jak w ogóle nią jest.

Obrazek

Oczywiście powłoka izolująca została usunięta a aluminium pod diodę wypolerowana. Położyłem cienką warstwę pasty i przykręciłem diodę na 4 śrubki.

Obrazek

Po 15 minutach, temperatura na obudowie po drugiej stronie diody wynosiła 52.9C

Obrazek

Pomiar wykonany obok wynosił 39.8C wydaje mi się że nie powinno być takiej różnicy

Obrazek

Temperatura samej diody wynosiła 63.8C

Pomiar wykonywałem pirometrem DT-8380 zdaje sobie sprawę,że pomiar obarczony jest pewnym błędem.
Aczkolwiek zadowolony jestem,że w namacalny sposób widzę temperaturę danego przedmiotu.
Co najważniejsze, nie wykonałem pomiarów,poboru prądu jak i napięcia. Syn mnie poganiał, aby jak najszybciej założyć i zobaczyć efekty.
Światło ma barwę białą lekko bladą, nie wpada w niebieski odcień.

Pozostały 2 diody po 10W, ale to w następnej wolnej chwili. Jestem zadowolony z ilości światła.
Pozdrawiam Paweł
joon

Chodziło mi o to, że ma zmierzyć na diodzie, a nie ile pobiera zasilacz z sieci.
A uważasz że moc z sieci będzie mniejsza niż na diodzie?
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

pawel4090 - jaką barwę zamówiłeś ?
joon pisze:
A uważasz że moc z sieci będzie mniejsza niż na diodzie?
Nie wiem jak u was, ale u mnie mój klocek (960 ledów 3528) pobiera (same ledy) około 58W a z sieci około 62 - czyli ile na ledach + straty na zasilaczu tyle "leci z sieci".
Ostatnio zmieniony niedziela 08 wrz 2013, 00:42 przez skaktus, łącznie zmieniany 1 raz.
ILPT
ODPOWIEDZ