Naświetlacz / oświetlacz / halogen LED, 10W, krótki test.
Wczoraj zamontowałem u siebie na zewnątrz 2 takie naświetlacze. Jeden 10W a drugi 20W.
pietros, ja kupiłem w wersji Cool White. Barwa bardzo zimna, trochę wpada w niebieski. Także chyba lepiej kupić z ciepłą diodą.
Co do samych naświetlaczy to wykonanie takie sobie. Pod diodą 10W nie było praktycznie wcale pasty, za to pod 20W bardzo gruba warstwa.
Oczywiście trzeba było spolerować warstwę farby, aby poprawić chłodzenie.
Jednak za taką cenę to całkiem warto zakupić takie naświetlacze.
pietros, ja kupiłem w wersji Cool White. Barwa bardzo zimna, trochę wpada w niebieski. Także chyba lepiej kupić z ciepłą diodą.
Co do samych naświetlaczy to wykonanie takie sobie. Pod diodą 10W nie było praktycznie wcale pasty, za to pod 20W bardzo gruba warstwa.
Oczywiście trzeba było spolerować warstwę farby, aby poprawić chłodzenie.
Jednak za taką cenę to całkiem warto zakupić takie naświetlacze.
Ja kupiłem jedną sztukę 30W, dzisiaj kurier powinien ją dostarczyć, wieczorem napiszę coś więcej. Wziąłem diodę ciepłą. Ja zdecydowałem się na naświetlacz LED ze względu na to, że ma być często włączany i współpracować z czujnikiem ruchu.
W przeciwnym wypadku to nic innego tylko metalohalogen.
A jak oceniasz ilość światła z wersji 20W?
W przeciwnym wypadku to nic innego tylko metalohalogen.
A jak oceniasz ilość światła z wersji 20W?
Ja również zamówiłem naświetlacze 2x10W oraz 1x20W, jutro powinienem otrzymać przesyłkę. Zamówiłem barwę cieplejsza, jednak już zostały sprzedane, pozostały tylko te zimne. Jestem ciekawy efektów, oświetlenie przed domem i przed garażem. Jak te się sprawdzą myślę oświetlić -podświetlić teren wokół domu.
Podzielę się wrażeniami pod koniec tygodnia.
Podzielę się wrażeniami pod koniec tygodnia.
Pozdrawiam Paweł
Kupiłem 10W- nawet ładny, mały ale szczelny. Niestety produkt oszukany, bierze z sieci 5,8W- zasilacza nie da się "podkręcić" ponieważ jest zalany żywicą. No ale świeci, po poprawkach- zdarcie farby mam nadzieję że zwróci się bardzo szybko- inne źródła często padały z powodu dużej częstotliwości włączania- czujka ruchu.
Ps. cena spadła- jest już za 27 złociszy
Ps. cena spadła- jest już za 27 złociszy
Witam
Pozdrawiam
Chyba przeoczyłem jakieś zmiany praw fizyki...Lampek pisze:Dlaczego oszukany, 10W masz na diodzie, a z sieci może jak bierze i 2W to co w tym złego.joon pisze:Kupiłem 10W- nawet ładny, mały ale szczelny. Niestety produkt oszukany, bierze z sieci 5,8W-
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony czwartek 05 wrz 2013, 21:52 przez Pyra, łącznie zmieniany 1 raz.
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Ja wczoraj dostałem reflektor LED 30W, firmowany przez BASS POLSKA, model BP-3944.
Na początek może coś mało ważnego, ale nie sposób tego przeoczyć - ten kto zamawiał nadruk na kartony zdecydowanie się do tego nie przyłożył.
Już na sam początek "Lampa halogenowa LED 30W z czujnikiem podczerwieni" - to w końcu halogen czy LED?
Z jednej strony "ZIMNA BIEL", a z drugiej "Temperatura barwowa:2700-3000K"
"Jasność:30000LM" - Jakaś nowa jednostka?
Czytając poprzednie posty nie spodziewałem się nic specjalnego wewnątrz, ale muszę przyznać, że po otwarciu obudowy zostałem pozytywnie zaskoczony.
Powierzchnia pod diodą niepomalowana i dosyć równa. Dioda przykręcona mocno na cztery śruby, pod diodą cienka warstwa szarej pasty, niestety nie na całej powierzchni. Seryjne chłodzenie naprawdę poprawne, dioda miała duże szanse na całkiem długie życie.
Powierzchnię pod diodą przeszlifowałem i nałożyłem nową pastę.
Zasilacz 30W przyklejony na dużą ilość białego twardego kleju.
Zmierzyłem prąd i napięcie na diodzie i kolejne miłe zaskoczenie I=0,9A, U=31V, czyli rzeczywista moc to ≈28W.
Ogólnie jestem zadowolony, udało mi się trafić na przyzwoicie wykonaną sztukę. Światło mogło by być trochę mniej żółte, ale lepsze to niż zimna, wpadająca w niebieski biel.
Na początek może coś mało ważnego, ale nie sposób tego przeoczyć - ten kto zamawiał nadruk na kartony zdecydowanie się do tego nie przyłożył.
Już na sam początek "Lampa halogenowa LED 30W z czujnikiem podczerwieni" - to w końcu halogen czy LED?
Z jednej strony "ZIMNA BIEL", a z drugiej "Temperatura barwowa:2700-3000K"
"Jasność:30000LM" - Jakaś nowa jednostka?
Czytając poprzednie posty nie spodziewałem się nic specjalnego wewnątrz, ale muszę przyznać, że po otwarciu obudowy zostałem pozytywnie zaskoczony.
Powierzchnia pod diodą niepomalowana i dosyć równa. Dioda przykręcona mocno na cztery śruby, pod diodą cienka warstwa szarej pasty, niestety nie na całej powierzchni. Seryjne chłodzenie naprawdę poprawne, dioda miała duże szanse na całkiem długie życie.
Powierzchnię pod diodą przeszlifowałem i nałożyłem nową pastę.
Zasilacz 30W przyklejony na dużą ilość białego twardego kleju.
Zmierzyłem prąd i napięcie na diodzie i kolejne miłe zaskoczenie I=0,9A, U=31V, czyli rzeczywista moc to ≈28W.
Ogólnie jestem zadowolony, udało mi się trafić na przyzwoicie wykonaną sztukę. Światło mogło by być trochę mniej żółte, ale lepsze to niż zimna, wpadająca w niebieski biel.
Moje zakupione naświetlacze wyglądają tak, 20W w ciekawej obudowie tzw. projektora.
Obudowa jest płaska i fajnie się wygląda, nie przypomina halopaka,
Transformator jest w obudowie reflektora, przyklejony czymś "gumiastym" Dioda przykręcona na 2 śrubki z mała ilością pasty termo-jak w ogóle nią jest.
Oczywiście powłoka izolująca została usunięta a aluminium pod diodę wypolerowana. Położyłem cienką warstwę pasty i przykręciłem diodę na 4 śrubki.
Po 15 minutach, temperatura na obudowie po drugiej stronie diody wynosiła 52.9C
Pomiar wykonany obok wynosił 39.8C wydaje mi się że nie powinno być takiej różnicy
Temperatura samej diody wynosiła 63.8C
Pomiar wykonywałem pirometrem DT-8380 zdaje sobie sprawę,że pomiar obarczony jest pewnym błędem.
Aczkolwiek zadowolony jestem,że w namacalny sposób widzę temperaturę danego przedmiotu.
Co najważniejsze, nie wykonałem pomiarów,poboru prądu jak i napięcia. Syn mnie poganiał, aby jak najszybciej założyć i zobaczyć efekty.
Światło ma barwę białą lekko bladą, nie wpada w niebieski odcień.
Pozostały 2 diody po 10W, ale to w następnej wolnej chwili. Jestem zadowolony z ilości światła.
Obudowa jest płaska i fajnie się wygląda, nie przypomina halopaka,
Transformator jest w obudowie reflektora, przyklejony czymś "gumiastym" Dioda przykręcona na 2 śrubki z mała ilością pasty termo-jak w ogóle nią jest.
Oczywiście powłoka izolująca została usunięta a aluminium pod diodę wypolerowana. Położyłem cienką warstwę pasty i przykręciłem diodę na 4 śrubki.
Po 15 minutach, temperatura na obudowie po drugiej stronie diody wynosiła 52.9C
Pomiar wykonany obok wynosił 39.8C wydaje mi się że nie powinno być takiej różnicy
Temperatura samej diody wynosiła 63.8C
Pomiar wykonywałem pirometrem DT-8380 zdaje sobie sprawę,że pomiar obarczony jest pewnym błędem.
Aczkolwiek zadowolony jestem,że w namacalny sposób widzę temperaturę danego przedmiotu.
Co najważniejsze, nie wykonałem pomiarów,poboru prądu jak i napięcia. Syn mnie poganiał, aby jak najszybciej założyć i zobaczyć efekty.
Światło ma barwę białą lekko bladą, nie wpada w niebieski odcień.
Pozostały 2 diody po 10W, ale to w następnej wolnej chwili. Jestem zadowolony z ilości światła.
Pozdrawiam Paweł
pawel4090 - jaką barwę zamówiłeś ?
Nie wiem jak u was, ale u mnie mój klocek (960 ledów 3528) pobiera (same ledy) około 58W a z sieci około 62 - czyli ile na ledach + straty na zasilaczu tyle "leci z sieci".joon pisze:A uważasz że moc z sieci będzie mniejsza niż na diodzie?Chodziło mi o to, że ma zmierzyć na diodzie, a nie ile pobiera zasilacz z sieci.
Ostatnio zmieniony niedziela 08 wrz 2013, 00:42 przez skaktus, łącznie zmieniany 1 raz.
ILPT