pomysły na oświetlenie tokarki, frezarki, wiertarki

Domowe, energooszczędne instalacje LED, HID, halogenowe etc. Światło w stacjonarnych aplikacjach codziennego użytku.
Awatar użytkownika
aquater

pomysły na oświetlenie tokarki, frezarki, wiertarki

Post autor: aquater »

Witam wszystkich.... jestem nowy na forum....
Macie jakieś pomysły/patent na oświetlenie urządzeń warsztatowych jak w temacie?
Szukam jakiegoś ciekawego rozwiązania.....
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

Z gotowych rozwiązań - dużo świetlówek z elektronicznymi układami zapłonowymi.

Z koniecznością dłubania - dużo lamp metahalogenkowych.

[ Dodano: 3 Wrzesień 2013, 06:11 ]
BTW. napisz też co dokładnie chcesz osiągnąć. Czy chcesz, żeby te frezarki były ładne, czy żeby było jasno na stanowisku roboczym. :twisted:
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
oko48

Post autor: oko48 »

marmez pisze:Z gotowych rozwiązań - dużo świetlówek z elektronicznymi układami zapłonowymi.
I koniecznie zasilane na przemian z 3 różnych faz aby uniknąć efektu stroboskopowego. :)
Obrazek
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Elektroniczne stabilizatory pracują na wysokich częstotliwościach, lampy nie migają. Nie trzeba żadnych trzech faz do zasilania.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>

kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Awatar użytkownika
aquater

Myślę nad lampą maszynową tylko diodową.....

Coś podobnego do
Obrazek

Fabryczne zbyt tanie nie są.... i jakością jak i światłem nie powalają na kolana.....
Pomyślałem że dioda byłaby lepsza.....
Ostatnio zmieniony wtorek 03 wrz 2013, 22:04 przez aquater, łącznie zmieniany 1 raz.
fxxx

Post autor: fxxx »

Skoro potrzebujesz do tokarki to taką 'główkę' lampy sobie wytoczysz nie? Jak byłaby taka możliwość to zrobisz takie tanio i solidnie sam, nawet lepsze :)
Ostatnio zmieniony wtorek 03 wrz 2013, 22:04 przez fxxx, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
aquater

Wytoczyć wytoczę..... :)

Kwestią jest jaki dokładnie osprzęt wykorzystać:

jaka dioda, zasilacz, elektronika itp..... doradzi ktoś coś? :mrgreen:
Ostatnio zmieniony wtorek 03 wrz 2013, 22:04 przez aquater, łącznie zmieniany 1 raz.
fxxx

Post autor: fxxx »

To jak ma być tanio to jakieś XB-D, XT-E z wyższym CRI na podłożach (nie wiem które są dostępne), driver na ax2002 ze sklepiku i jakikolwiek zasilacz od routera,laptopa itp, do tego kolimator/soczewka (znów ktoś inny musi pomóc) i gotowe. Takie giętkie ramiona to na złomie znajdziesz.
Ostatnio zmieniony wtorek 03 wrz 2013, 22:06 przez fxxx, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
aquater

A może ktoś coś doradzi -> priorytetem jest możliwość zakupu podzespołów w jednym miejscu..... :mrgreen:
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

aquater pisze:priorytetem jest możliwość zakupu podzespołów w jednym miejscu

Hmm. Może w którymś ze sklepów tych:

Trzeba dopasować zasilacz na kilka diod szeregowo (3-5) i pasującą optykę do nich. No i diody.

http://www.ledim.pl/
albo
http://www.rgblighting.pl/sklep/index.php

ale wątpię, by jakieś z wysokim CRI

Jest jeszcze Maritex.com oni mają największy w polsce wybór diod CREE, zasilacze jakieś też. Optyki też jakieś mają.

Osobiście w temacie zakupów zasilaczy, ani optyk, dobry nie jestem, tylko tyle, ze takie sklepy mi po głowie chodzą.

aaa, jeszcze MRelektronik też może mieć wszystko.

Jeszcze powiedz jak chcesz żeby to jasno świeciło. Odpowiednik jakiej żarówki? 60W? 150W? ;)

Pozdrawiam marmez
Tekst podpisu:
Awatar użytkownika
aquater

No ciężko określić parametry świecenia.... Lampa ma być jak najmniejsza..... Pewnie jakaś soczewka rozpraszająca..... światło nie może być zbyt skupione....
Pole padania światła to 20cm2 -> taki obszar powinna oświetlać.....
Chodzi o samo miejsce skrawania/wiercenia .... może i więcej....

Muszę pomyśleć nad jakimś zestawem do swoich potrzeb....
Dzięki za podpowiedzi :)

[ Dodano: 3 Wrzesień 2013, 22:42 ]
Przy okazji muszę zakupić parę lamp sufitowych na świetlówki bo czuję jak mi wzrok siada.... :-(
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

To jeszcze podaj z jakiej odległości ma być oświetlane miejsce skrawania. To ustalimy wymagany kąt kolimatora.

Jeżeli ma być oświetlone tylko ok. 20cm2 i lampa ma być jak najmniejsza (mała powierzchnia odprowadzania ciepła, to to wystarczy pewno jedna dioda 5W i pracująca niekoniecznie na pełnych obrotach. Choć tutaj głowy nie dam. Może ktoś jeszcze pomoże, co o tym sądzi. Np. jedna XP-G2 z kolimatorem ok. 20-30st. z 1A w diodę.

Ew. 3 XP-G2 z optyką na takie 3 diody (nie wiem czy będą takie kąty, ale bardzo możliwe, że tak), i jakiś prąd np. 700mA. Zasilacze 700mA wydają się być popularniejsze od tych na wyższe prądy, co nie znaczy, że z dostaniem tych drugich musi być problem - trzeba by się rozejrzeć lepiej.

Koniecznym będzie wytoczenie głowicy, z sensownym ożebrowaniem, aby chłodzenie było dobre przy pasywnym przepływie powietrza - tzn duże odstępy między blaszkami radiatora. Niestety też nie za bardzo pomogę jaka powinna być powierzchnia radiatora do odprowadzania takiej mocy.

Pomoże ktoś jaka moc i powierzchnia radiatora powinna podołać zadaniu?

Kuba

[ Dodano: 4 Wrzesień 2013, 06:03 ]
aquater pisze:Przy okazji muszę zakupić parę lamp sufitowych na świetlówki bo czuję jak mi wzrok siada....
Cóż, zapraszam do okulisty, może pomóc :)
Tekst podpisu:
Awatar użytkownika
aquater

myślę że odległość świecenia to 40-50 cm ....
Awatar użytkownika
Browar

Post autor: Browar »

Prąd dla xp-g2 powinien być max 1,2A. Przy takim prądzie sterownik i dioda się mocno nie grzeją a świeci znakomicie, zwiększenie prądu nie daje zauważalnie więcej światła, tylko ciepło. Radiator najlepszy z karty graficznej z pasywnym chłodzeniem, z procka już będzie za duży. Ja mam 3,5x3,5cm z żeberkami i z w/w parametrami jest lekko ciepły.
pozdrav
Robert K

Post autor: Robert K »

Można zaadoptować gotowe moduły led engine z wbudowanym zasilaczem na pokładzie gdzie wymagane jest tylko podpięcie zasilania 12V. Moduły moją możliwość zamocowania dodatkowej optyki tak aby odpowiednio skupić światło.
do wyboru kilka wersji:
najbardziej odpowiedni do tego celu byłby moduł MR29XPE wykonanym na diodzie XP-G2 w połączeniu z kolimatorem TINA-XP-RS lub TINA-XP-D
Obrazek

LL20XB w wersji E wraz z optyką CARCLO 10507
Obrazek
ODPOWIEDZ