Trustfire 3T6 na 2 czy 3 ogniwa

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
Zbychur

Trustfire 3T6 na 2 czy 3 ogniwa

Post autor: Zbychur »

Kolega z pracy posiada oryginalną nie modowaną Trustfire 3T6. Od jakiegoś czsu mnie gnębi o przedłużkę na 3-cie ogniwo, bo coś kiepsko mu to świeci. Popierwsze nie za bardzo mogę znaleźć do kupienia a po drugie zastanawiam się czy to ma sens. Może orientuje się ktoś jaki tam siedzi driver, czy jest różnica w ilości światła miedzy 2 a 3 ogniwa, bo gdzieś czytałem że ponoć jest. Zastanawiam się tylko czy to nie jest spowodowane tym, że w zestawie tej latarki siedzą jakieś Bailongi (18650, 2400mAh) i z faktu że to liche ogniwa wynika zasadność stosowania 3 w szeregu. Może poprostu byłoby lepiej przeprowadzić jakiekoś moda z wymianą drivera, poprawieniem termiki i zakupem solidniejszych ogniw. Zastanawiałem się nawet nad dorobieniem nowego tubusu do którego można by wpakować koszyk 3x18650, wtedy latarka miałaby bardziej kompaktowe wymiary a mimo to chłop czułby, że coś trzyma w łapach. Latarka była kupiona jakiś czas temu i coraz słabiej świeci. Myślę, że albo to wina padających ogniw albo przegrzewania się, albo jedno i drugie. Kupił ją od kogoś za 100zł razem z ładowarką i ogniwami, więc myślę, że warto by do niej trochę zainwestować, bo tam drzemie niezła moc tylko trzeba ją wydobyć.

Co byście ciekawego zaproponowali?
DNF

Post autor: DNF »

Z tego co się orientuję, to moduł jest tam wkręcany więc potencjał jest.
Jeśli masz taką możliwość aby dotoczyć fajny pojemnik po aku to tocz, najlepiej pod 4x18650.
Wtedy możesz dać driver np od mrelektronika i można szaleć np 3.5A w diodę!
Przedłużki są do kupienia, przekop google, kosztuje niewiele taka przedłużka.
Pozdrawiam
DNF
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

Jeśli idzie o driver to też myślałem o Mrelekronik zwłaszcza, że mieszkam jakieś 20km od niego, więc można złożyć wizytę osobiście i się dogadać. Z toczenie tubusu nie powinno być problemu, jedynie zdobyć tanio materiał. Dobry koszyk to chyba jedynie od Midi'ego, tylko w szeregu czy równolegle czy np. 2na2? Nie no przy takim prądzie w diode to chyba tylko szereg. Podejrzewam, że trzeba by też pomyśleć o wymianie włącznika, bo na taki amperaż to też już nie byle co. Koszty mogą się wygenerować spore bo same ogniwa NCR np. to już 160 zł w przypadku 4, ale myślę, że warto. Przydała by się też kontrola temperatury.
No to nie złego gwoździa na weekend mi koleś wbił do głowy. W zasadzie pierwsza tak poważna modyfikacja w mojej swiatełkowej karierze. Tylko czy koszty go nie przerosną . :???:
DNF

Po co pchać się w NCR od razu. Na allegro za 9-10zł można dorwać dobre akusy.
Ja mam takie i 2400mAh przy 3A wyciągają :) Przy tej konstrukcji i takim driverze oczywiście ogniwa w szeregu.
Włącznik to już nie problem. Napisz do midiego, może odsprzeda Ci ten miękki których używa.
Koszyk możesz zrobić z kilku kawałków laminatu, zmostkowanych sprężynek, i chwili pracy z pilnikiem i lutownicą.
Z aluminium tak tanio już nie będzie. PA6 kosztuje u mnie 14zł od kilograma, a na taki walec jak potrzebujesz, to kilka kilo już wejdzie.
Pozdrawiam
DNF
Awatar użytkownika
SeAcabo

Post autor: SeAcabo »

Czy ktoś podpowie jak dostać się do diod? Ref się odkręca, jest klejony czy może jakieś inne rozwiązanie? Wolałbym wiedzieć bo wszędzie czyha jakaś niespodzianka :)
. .. HEAT up the GAME .. .
Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

SeAcabo jak dobrze pamiętam to trzeba wyciągnąć driver ciągnąć za np sprężynkę.

Za driverem masz śrubę która trzyma reflektor , po odkręceniu rozłączysz obie części i masz diody na wierzchu.
Awatar użytkownika
SeAcabo

miałbym kolejne dwa pytania:

1. czy ktoś wie jaka cewka siedzi w tym driverze? (ma uszkodzoną izolację na drucie nawojowym)

Obrazek

2. czy ktoś chciał/udało mu się wywalić tryby migające z tego drivera ?(strobe, sos tylko przeszkadzają)
ptja

Post autor: ptja »

SeAcabo pisze:1. czy ktoś wie jaka cewka siedzi w tym driverze? (ma uszkodzoną izolację na drucie nawojowym)
a jaki problem nawinąć ją identycznym drutem na tym samym rdzeniu?
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

Jeśli drut jest cały to cewka jest sprawna , izolacją się nie przejmuj.
Awatar użytkownika
SeAcabo

ptja pisze:a jaki problem nawinąć ją identycznym drutem na tym samym rdzeniu?
a) nie mam identycznego drutu
b) indukcyjność cewki nie będzie zależeć od drutu jakim zostanie nawinięta cewka (tak tylko gdybam)? wystarczy zmierzyć przekrój użytego drutu i zastąpić go nowym o identycznym przekroju z taką ilością zwojów jak jest teraz?
krzycho_ pisze:Jeśli drut jest cały to cewka jest sprawna , izolacją się nie przejmuj.
w miejscu braku izolacji drut robi zwarcie do body (jak mniemam do minusa baterii)
ptja

SeAcabo pisze:a) nie mam identycznego drutu
łatwiej zdobyć cewkę niż DNE? Myślę, że jednak drucik...
Jak zachowasz przekrój przewodu, to cewka utrzyma parametry. Da indukcyjności istotny jest rdzeń (np. kształt, materiał) i liczba zwojów. Przekrój drutu będzie miał znaczenie dla rezystancji.

Jeśli przetarcie jest z wierzchu (nie ma zwarcia między zwojami), to może wystarczy osłonięcie lub polakierowanie cewki w tym miejscu?
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Awatar użytkownika
SeAcabo

A jaki lakier byś proponował (coś ogólnodostępnego w małych ilościach)? Ewentualnie termokurcz by się sprawdził?
ptja

Do paznokci? Nie wiem, jak mocno ta cewka się grzeje, ale z koszulką byłbym ostrożny, bo pogorszy chłodzenie.
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
DNF

Lakier do paznokci z góry można sobie odpuścić, zejdzie przy pierwszym przetarciu.
Proponuję przesunąć cewkę dalej od body na tyle, na ile jest to możliwe.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Papierowa samoprzylepna taśma malarska, lub samochodowa parciana. Jedna warstwa i po kłopocie.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
ODPOWIEDZ