[PYTANIE]Night Breaker

Wszystko co świeci na czterech kółkach;)
groszman

Post autor: groszman »

No to teoria padla :)
DNF

Post autor: DNF »

Troche zapomnialem o temacie...ale do rzeczy. Napiecie w instalacji wynosi 13.3V wiec jest ok.
W takim razie albo zarowki, albo cale reflektory sa do wymiany. Jeszcze ta sprawe dokladnie obadam:)
Pozdrawiam
DNF
Awatar użytkownika
lennin

Post autor: lennin »

Sprawdź dokładnie, rozumie że pomiary robiłeś przy włączonych światłach na samej kostce zasilającej żarówki.
Obrazek Obrazek
Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁAObrazek Obrazek
DNF

Tak, swiatla wlaczone, mierzone na zaciskach zarowki.
Pozdrawiam
DNF
Awatar użytkownika
Bulba

Post autor: Bulba »

Wiec napiecie znakomite, ze sie tak wyraze :)

Ps. A powiedz nam jeszcze, czy tatus widzi koniec krotkich na asfalcie czy nie ?
To dosc istotne.
Ps2. Jaki to samochodzik i rocznik ?
My definition is High Definition.
Bledy w pisowni sa celowe, zamierzone i chronione prawami autorskimi.
Uzywanie podobnych bledow jest zakazane i bezprawne ®
DNF

Jest to Opel Omega B, rocznik 1994 albo 1995 nie wiem dokladnie, a ojca nie ma teraz.
Co do konca, to sie dowiem, a moze sam zobacze. Wydaje mi sie, ze zarowki sa stare i "zeszlo" im troche na jasnosci. Ostatnio sie dowiedzialem, ze ani razu ich nie wymienial, a mamy go juz ze 3 lata i nie wiadomo czy pierwszy wlasciciel zmienial :D
Pozdrawia
DNF
Awatar użytkownika
Bulba

Predzej zejdzie sie lusterkom niz zarowkom :)
Awatar użytkownika
lennin

Hehe podstawa to poprawne ustawienie świateł. :P Tak jak pisał bulba powinieneś widzieć odcięcie świateł mijania na asfalcie. Jak tak nie jest są najprawdopodobniej za wysoko. Opcja B lustra są już w opłakanym stanie.
Obrazek Obrazek
Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁAObrazek Obrazek
tmw

Post autor: tmw »

Bulba pisze:Predzej zejdzie sie lusterkom niz zarowkom :)
Dokladnie ! Poza tym kwestia zabrudzenia, zmatowienia, "wymiaskowania" szkiel przez kamienie i piach na drodze.

Kombinowalem jak slon pod gorke zeby poprawic swiatla w Clio II (2000r., soczewki na HB3). Duzego wyboru jest chodzi o zarowki nie ma wiec kupilem BlueVision Philipsa. Poprawa byla ale ... .
Zapadla decyzja o wymianie lamp. Lampy sa oryginalne, uzywane ale czyste i prawie nieobite przez kamienie. Roznica w oswietleniu ... kolosalna.

Takze biorac pod uwage rocznik tego auta to ja bym chyba (zakladajac, ze samochod nie bedzie za chwile sprzedawany) kupil nowe/nowsze lampy i dopiero wtedy bawil sie lepsze zarowki. Jesli lustra sa OK to moze samo umycie wystarczy.
Awatar użytkownika
lennin

No nie chcecie mi powiedzieć ze powinienem sobie zakupić takie KLOSZE :) A że gładkie i Hidy by zapodał :cool: To już mam kolejny światełkowy wydatek. Kwestia tylko czy maja homologacje bo na drodze wymiwnic sie nie da jakby kontrola policyjna sie czepiła.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Bulba

Jako ze to wyrob "wielkiego kraju"
bez sprawdzenia chociaz na scianie ostroznie bym do nich podchodzil.
Jezeli swieca tak jak powinny to xenonik jest znakomitym pomyslem :)
intermario

Post autor: intermario »

Kiedyś już o nich tu pisałem, przejechałem już około 10 tyś i nadal jestem z nich zadowolony, światło stale jest białe i jak dla mnie mocne, jeżdżę służbowo octavią i jak dla mnie moje są lepsze.

Omega B rocznik 96
apoc

Post autor: apoc »

lennin pisze: To już mam kolejny światełkowy wydatek. Kwestia tylko czy maja homologacje bo na drodze wymiwnic sie nie da jakby kontrola policyjna sie czepiła.
Żadne niefabrycznie montowane lampy wyładowcze nie mają homologacji, znak CE czy nawet homologację mogą mieć jedynie elementy, z któych składa się taki zestaw, ergo zestaw lampy homologacji mieć nie będą. Choćby z tej przyczyny, że do lamp xenonowych wymagane są: spryskiwacze reflektorów oraz mechanizm samopoziomowania. Taka wymiana to samobójczy gol, w przypadku stłuczki czy wypadku po pierwsze ktoś może powiedzieć, że go oślepiłeś i nawet jeśli wina była ewidentnie jego, to w konsekwencji takiego oświadczenia auto trafia do biegłego i na bank Ty stajesz się sprawcą i winnym takiego zdarzenia drogowego, a poza tym założę się, że o casco będziesz mógł zapomnieć w jakichkolwiek okolicznościach. Firmy ubezpieczeniowe szukają byle pretekstu, żeby wstrzymać wypłatę. Ale coż, wybór należy do Ciebie ;-)
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

a ja jestem bardzo ciekaw co to musiało by być za samopoziomowanie żeby nadążało za "jakością" naszych dróg :twisted:
Awatar użytkownika
Bulba

Caleneczka: Wiesz ze caly czas czekamy na fotki :)
ODPOWIEDZ