Witam wszystkich
Poszukuję rozsądnego LEDowego zamiennika źródła światła o trzonku GU10 lub MR16. Szukam po różnych sklepach, na Allegro i nic ciekawego w rozsądnej cenie nie mogę znaleźć
Chciałbym coś o CRI>80, temperaturze 2800-3000 K, mocy 200-400 lm i kącie rozproszenia >40 stopni. Światło ma być zamontowane w kuchni w oprawkach nastropowych: http://www.lightart.pl/produkt_79_pl.
CRI<80 odpada bo mnie drażni, lubię soczyste kolory a nie jajecznicę... O CRI 85-90 przestałem już marzyć Dwie oprawki mam zamontowane, kupiłem w Castoramie jakiegoś ,,Osrama'' z CRI>80 i temperaturą barwową 2700 K - jest zbyt ciepły, drugie podejście to CRILLAR (4W, 360 lm, Ra 80, 3200 K) - można się przyzwyczaić ale w porównaniu z halogenem zbyt zimny.
Jak znajdę jakiegoś fajnego LEDa o ciekawych parametrach to cena jest kosmiczna (>60-80 zł/sztuka). A jak porównam z cenami gołych ledów tylu Oslon SSL CIR=95 które są o rząd wielkości lepsze od tego co można kupić to mi się nóż w kieszeni otwiera...
Już się zaczynam zastanawiać, czy nie kupić w miarę tanich źródeł światła, rozkręcić i przelutować same diody na coś lepszego (sprawdzając wcześniej czy się da - czy prąd jest odpowiedni). Większość nawet tanich źródeł z mocowaniem GU10 jest rozkręcalna.
Będę wdzięczny za porady co można obecnie na rynku spotkać w rozsądnych cenach. W domu do zabudowy mam 10-20 takich źródeł światła więc cena ewentualnej przesyłki (nawet z zagranicy) nie była by dużym problemem.
LEDowy zamiennik halogenu GU10/MR16 - co polecacie?
Czy to co upek proponuje w http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=10055 (3 x XT-E Q5 7D3 2900K CRI: 82 za 60 zł) jest rozsądne? Czy próbować jeszcze innych koncepcji?
Jutro zmierzę oprawki ale standardowa wersja proponowana przez upeka na pewno nie wejdzie. Ta mniejsza - standardowa GU10 z mniejszą mocą była by ok (300 lm mi wystarczy).
Jutro zmierzę oprawki ale standardowa wersja proponowana przez upeka na pewno nie wejdzie. Ta mniejsza - standardowa GU10 z mniejszą mocą była by ok (300 lm mi wystarczy).
--
Kwant!
Kwant!