Dwa pytania odnośnie oświetlenia w mieszkaniu

Domowe, energooszczędne instalacje LED, HID, halogenowe etc. Światło w stacjonarnych aplikacjach codziennego użytku.
fxxx

Post autor: fxxx »

Lepiej mieć 2x70W niż jedną150W. Jakby co to służę pomocą :-) . Ja mam 942/70W, 930 było zbyt ciepłe na 15m².
Awatar użytkownika
Marooned

Post autor: Marooned »

Paczuszka od fxxx dotarła i zrobiła piorunujące wrażenie. Żona przerażona, czy takie mocne światło oczu mi nie zepsuje :) (a test był pod mleczno-piaskowym kloszem)

Ponieważ nie ma dnia bym nie myślał co dorzucić by móc dopalić biurko do prac precyzyjnych, to chyba właśnie mnie oświeciło (dosłownie, heh). Zamiast wątpliwej jarzeniówki (gryzące się barwy) albo oczek halogenowych pomyślałem, że może lepiej wrzucić taką oprawę?
Obrazek

Pewien komis oferuje albo taką podwójną (z dwoma Tridonic ATCO PCI 0070 B021, czyli taki sam, jak dostałem od fxxx - brzęczenie słychać dość wyraźnie, ale może jak wrzucę pod sufit i czymś osłonię, to będzie lepiej), albo pojedyncze:
Obrazek

Pojedyncze sprzedają wraz z "PHILIPS HID Prima Vision Electronic Gear HID PV C 70 /S COM", o którym nie za wiele znalazłem na sieci.

Dumam czy lepiej podwójna na środku (światło leci z ukosa, więc nie rzucam cienia głową) czy jednak pojedyncze oddalone od siebie - każda nad stanowiskiem.
W planach jest mała półka karton-gips nad głową by tam położyć stateczniki i ewentualnie zawiesić te oprawy. Chyba skuszę się na podwójną.

To mają być extrasy do dopalenia, choć nie ukrywam, że rozważałem też wspomniane 930@35W "na wieczór", ale to przyszłościowo po zobaczeniu jak jest z tą 942@70W.

No i nie chciałbym przegiąć (4 niezależne MH na taki mały pokój), ale od miesiąca dzień w dzień szperam po google i dumam co dać nad głowę i niewiele wydumałem.
"In the brave new world of the year 2000, a kiss can still break your heart." - Program from Cirque du Soleil's Alegría

Nad tymi gwiazdami jest wszechświat szybujących potworów! Wiedziałaś?
Awatar użytkownika
Hahar

Post autor: Hahar »

Widzę że się rozkręcasz :mrgreen:
Marooned pisze:Paczuszka od fxxx dotarła i zrobiła piorunujące wrażenie. Żona przerażona, czy takie mocne światło oczu mi nie zepsuje :) (a test był pod mleczno-piaskowym kloszem)
Odpal go w dzień i pokaż że nie jest wcale jaśniejszy od światła naturalnego.

Marooned pisze:Ponieważ nie ma dnia bym nie myślał co dorzucić by móc dopalić biurko do prac precyzyjnych, to chyba właśnie mnie oświeciło (dosłownie, heh). Zamiast wątpliwej jarzeniówki (gryzące się barwy) albo oczek halogenowych pomyślałem, że może lepiej wrzucić taką oprawę?
Zależy jaką odległość masz od biurka.
Pamiętasz jak odpaliłem 150 +70W ? Na podłodze szło by mak sortować-a było to światło rozproszone. :razz:
Ta oprawa jest kierunkowa więc przy jednej będzie podobny efekt.

Marooned pisze:...brzęczenie słychać dość wyraźnie, ale może jak wrzucę pod sufit i czymś osłonię, to będzie lepiej...
Będzie lepiej -ale pamiętaj że elektronika też się trochę grzeje i nie można jej opatulić szczelnie .
Marooned pisze:No i nie chciałbym przegiąć (4 niezależne MH na taki mały pokój), ale od miesiąca dzień w dzień szperam po google i dumam co dać nad głowę i niewiele wydumałem.
Przy 4 MH nad głowę (a właściwie na głowę)-czapkę z daszkiem lub słomiany kapelusz i ciemne okulary :cool:
Awatar użytkownika
Marooned

Hahar pisze:Widzę że się rozkręcasz :mrgreen:
:mrgreen: ale fajnie nie przegiąć pały w drugą stronę.
Hahar pisze:Zależy jaką odległość masz od biurka.
Pamiętasz jak odpaliłem 150 +70W ? Na podłodze szło by mak sortować-a było to światło rozproszone. :razz:
Ta oprawa jest kierunkowa więc przy jednej będzie podobny efekt.
Będzie jakieś 1.5m - zawsze można dać z przodu mleczną szybkę.
Hahar pisze:Będzie lepiej -ale pamiętaj że elektronika też się trochę grzeje i nie można jej opatulić szczelnie .
Jasne, jasne.
Hahar pisze:Przy 4 MH nad głowę (a właściwie na głowę)-czapkę z daszkiem lub słomiany kapelusz i ciemne okulary :cool:
Hehe, nie przewidywałem odpalania wszystkich na raz :wink:

Zamówię sobie tę podwójną obudowę i zobaczę co z tego wyjdzie - sprzedać zawsze można.
"In the brave new world of the year 2000, a kiss can still break your heart." - Program from Cirque du Soleil's Alegría

Awatar użytkownika
Hahar

Post autor: Hahar »

Marooned pisze:Hehe, nie przewidywałem odpalania wszystkich na raz :wink:

Zamówię sobie tę podwójną obudowę i zobaczę co z tego wyjdzie - sprzedać zawsze można.
Jaaaasne że nie przewidywałeś... :twisted:
Sprzedać można-albo dokupić. :mrgreen:
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

Dodam od siebie tylko tyle... a nie mówiłem :mrgreen: :cool:
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

Hahar pisze:Przy 4 MH nad głowę (a właściwie na głowę)-czapkę z daszkiem lub słomiany kapelusz i ciemne okulary
Słomiany kapelusz odradzam - może się zapalić :D [nie mogłem się powstrzymać :twisted: ]
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Awatar użytkownika
Marooned

Jak to dobrze w takich chwilach należeć do OSP ORW :mrgreen:

ptja

Post autor: ptja »

Chyba JRG byłaby lepsza niż ORW? :)
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Awatar użytkownika
Marooned

Pewnie tak, ale nie dane mi :)

[ Dodano: 4 Wrzesień 2013, 14:34 ]
Wygląda, że póki co mam finalną wersję oświetlenia :)

18060lm, co dla 12lm/W dla żarówek daje 1505W ~> 25 żarówek 60W :mrgreen:

No ale jak pisałem, na co dzień jest plan włączania tego wybiórczo zależnie od potrzeb.
Zamówiona podwójna oprawa przyszła z 2x Philips MASTERColour CDM-T 830 / 70W (co miło zaskoczyło, bo nie było o tym informacji) - odpaliłem już i świecą zacnie. Jak już wszystko będzie zamontowane to nie omieszkam podzielić się fotkami.

Heh.. i co? i koniec końców żadnych świetlówek, żadnych oczek halogenowych nad biurkiem.. 3x MH i 3x coś.. jeszcze nie wiem, do szybkiego oświetlenia (na E27) - być może halogeny w klasycznej oprawie.

Macie na ludzi wirusowy wpływ :wink:
Jeszcze raz dziękuję wszelkim pomocnym ludziom w tym wątku.

ODPOWIEDZ