Konsultacja w sprawie wzmacniacza stereo

....nie pasujące gdzie indziej...
armako

Konsultacja w sprawie wzmacniacza stereo

Post autor: armako »

Mam zamiar kupić wzmacniacz stereo, konkretnie Onkyo A8850. Podczas odsłuchu okazało się, że dźwięk nie jest stabilny – momentami występuje coś jakby falowanie, samoczynne podgłaśnianie i ściszanie się dźwięku. Ponieważ sprzedawca zajmuje się również serwisem, dokonał sprawdzenia generatorem i okazało się, że w pewnym zakresie niskich częstotliwości dźwięk nie jest jednostajny, słychać coś w rodzaju terkotania. Sprzedawca zapewnił mnie, że nie jest to nic poważnego (zimne luty) i zostanie naprawione. I tu mam wątpliwość czy kupować ten „klocek” (oczywiście naprawiony), czy rzeczywiście może to być niewielka usterka i czy po jakimś czasie nie okaże się, że to jednak coś poważnego i będę musiał dorzucić parę groszy.
Oczywiście zdaję sobie sprawę, że na podstawie powyższego opisu raczej trudno zdiagnozować problem, niemniej może ktoś z bardziej doświadczonych kolegów będzie w stanie coś wywnioskować.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

Przyczyn może być kilka oprócz zimnych lutów jako że to już leciwy sprzęt mogą być wyschnięte elektrolity albo też uszkodzony potencjometr .

Jeśli sprzedawca naprawi usterkę to nie ma się czego obawiać.
armako

Post autor: armako »

Dzięki.

Edit 2.09.2013
Dowiedziałem się, że przyczyną był uszkodzony kondensator, który siał zakłócenia - konieczna wymiana. Jutro lub pojutrze jadę ponownie na odsłuch. Mam nadzieję, wszystko będzie ok.
Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ