Sterowniki UniqueFire UF-K21 i TrustFire MINI-02

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
Awatar użytkownika
pralat

Sterowniki UniqueFire UF-K21 i TrustFire MINI-02

Post autor: pralat »

Witam,

na FastTechu mamy: UniqueFire UF-K21 oraz TrustFire MINI-02, wspominane ostatnio na forum w różnych wątkach. Fajne latarki, dobra cena, jednak tryby ... niezbyt fajne. Stąd pytania:
- czy zastosowane w nich sterowniki oparte są na ATTiny?
- czy można bez poważnych przeróbek wymienić sterownik na NANJG (np. AK-47)?

Po wymianie sterowniki/oprogramowania z pewnością latarki zyskałyby na użyteczności. Szczególnie chodzi mi o dodanie trybu moonlight oraz wykluczenie trybów migających z głównej sekwencji.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Sterowniki muszą posiadać jedną właściwość - na rancie nie może być minusa. Chodzi mi tutaj o rant sterownika który będzie wewnątrz piguły. Minus może być na rancie (i wręcz musi) na stronie gdzie jest plus zasilania i tylko tam może być. Jeśli weźmiemy jakikolwiek inny sterownik z minusem (a takich jest 95%) to niestety latarke będzie świecić cały czas. Więc ja bym się nie martwił sterownikiem tylko jego wykonaniem. Szukałem długo i znalazłem tylko jeden taki sterownik, w swoim składzie...

Sterownik ori w 02 ma 6 nóżek. Nie wiem czy to coś pomoże. Mogę ci go dać za free, niestety jest niesprawny-uwaliłem podpiłowując.

Tutaj sobie popatrzysz jak te latarki wyglądają:

http://budgetlightforum.com/node/20741?page=1

Z tych fotek wychodzi że Uniquefire ma magnes w podstawie tak jak S10 baton.

http://www.manafont.com/product_info.ph ... ck-p-12862
ILPT
Awatar użytkownika
pralat

Dzięki.
Chodzi o to, żeby minus sterownika nie był połączony (poprzez pigułę) z korpusem latarki?
Awatar użytkownika
skaktus

Tak, dokładnie. Minus nie może mieć żadnego kontaktu z korpusem / pigułą latarki. W końcu to latarka typu twisty.
ILPT
Awatar użytkownika
pralat

No tak, to jest oczywiście zrozumiałe; myślę, że ten problem da się obejść - pytanie, czy np. NANJG AK-47 się tam zmieści?
Awatar użytkownika
skaktus

Mieści się bez problemu (średnica 16 mm) ale ma on po obu stronach minus. Chyba że masz jakiś pomysł jak jeden minus (ten wewnętrzny) porządnie i trwale zaizolować.

No i co jeszcze ważne - od strony plusa nie może być żadnych elementów.
ILPT
macgap90

Post autor: macgap90 »

A jak wygląda piguła? Może wystarczy jakaś podkładka od strony diody a od aku trochę spiłować brzegi.
Awatar użytkownika
pralat

A na jakim procku oparta jest TF MINI? Może nie trzeba w ogóle wymieniać drivera, a tylko oprogramowanie?
MaciekB

Post autor: MaciekB »

Nie wiem czy trafiłeś na ten wątek: KLIK

Z tego co wyczytałem, można kupić sam driver za $3.

Tryby 2/30/100%, bez pamięci, szybki PWM.
Awatar użytkownika
pralat

Tak, widziałem - ale temat jest dość stary, a jego autor i jednocześnie sprzedawca sprzętu od 4 miesięcy nie pojawia się na forum...
ODPOWIEDZ