Pomysły na przeróbkę 20 letniego halogena

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
EnTomBet

Pomysły na przeróbkę 20 letniego halogena

Post autor: EnTomBet »

Witam,
posiadam leciwą latarkę underwater kinetics uk 400. Zasilana jest z 4 baterii D. Ze względu, że oryginalna żarówka jest słaba i praktycznie nie do dostania (D4 5.8W) postanowiłem ją przerobić.
Zadowoli mnie uzyskanie od 500 do 1000 lumenów, czas działania minimum 1.5h. Skupienie od 10 do 20 stopni max (węższe = lepsze).
Jeśli chodzi o zasilanie, zostałbym przy formacie D, np. 4x GP 5700mAh (ewentualnie 8000mAh). Zostawiłbym też włącznik.
Pozostaje kwestia lampy. Obudowa latarki jest z tworzywa. Solidnego. Lustro z innego rodzaju, ale wciąż z tworzywa.
I tak widzę 3 opcje.
1. Zostawić reflektor, zamontować cree mt-g2 (albo mc-e) na powiedzmy 8-10mm/800mm krążku miedzi. Tylko czy mt-g2 potraktowana prądem 1100-1500mA wydoli termicznie? Leflektor był projektowany pod halogen - da się przewidzieć jego skupienie przy ledach?
2. Olać reflektor. Wykorzystać ok 5cm przestrzeni na solidniejszy radiator z naklejonymi np 3 - 5 xm-l'ami + mini reflektorki. Wyjdzie drożej.
3. Kupić na DX jakiegoś większego dropina np: tutaj.
5 x White Cree R2, 2.6~8.4V. Średnica 52mm. Nie wiem tylko, jak ze skupieniem i temperaturą?
Co myślicie? Ewentualnie jestem otwarty na inne pomysły. Chciałbym się zmieścić w stuparu złotych, nie licząc aku. Nie jest to obudowa marzeń i szkoda mi w nią przeinwestować.
Pacjent:
Obrazek
Lustro:
Obrazek
Wymiary:
Obrazek

Post poszedł też w dziale "podwodnym".
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Witaj,

Środki finansowe planowane na modyfikację należy przeznaczyć na latarkę z prawdziwego zdarzenia, może być DIY. Plastik i power LEDy wykluczają się.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>

kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

1-Po co w 2 różnych działach to samo pytanie ?

http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p ... d64#120285

2-plastikowa obudowa równa się brak chłodzenia = zero modyfikacji.
ILPT
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

EnTomBet pisze: 8-10mm/800mm krążku miedzi.
No i już budżet przekroczony będzie ;) nie wspominając o bardzo niekorzystnej masie całości.
Zresztą nie ważne czy miedziany, grafenowy czy aluminiowy a nawet stalowy. 1A w diodę to może być za dużo w takiej obudowie przy założeniu, że latarka ma pracować dłużej niż kilka minut bez przerwy.
1A w diodę to okolice 300-400lm a po rozgrzaniu będzie mniej.
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Post autor: smokuxx1987 »

Kolega nurek kupił u kogoś latarke i jest zadowolony. Przełączanie trybów chyba na kontaktorze.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Z tym że ta latarka z linka nie ma 1800 lumenów a jakieś 800 max, do tego przy zasilaniu z 1 akku 18650 nie spełni oczekiwań zainteresowanego - minimum 1,5 godziny pracy. Tylko teraz pytanie - w jakim trybie ?
ILPT
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

skaktus pisze:do tego przy zasilaniu z 1 akku 18650 nie spełni oczekiwań zainteresowanego - minimum 1,5 godziny pracy
****LED Diving Flashlight(1x26650)
Sometimes darkness can show you the light
EnTomBet

Przeglądając zagraniczne fora zauważyłem realizację wersji 2giej.
CPF
Model podobny, 8xD zamiast 4.
Wyszło to całkiem OK. Użył Q5. Przy 1A podobno ma 1200-1300lm. Problemem wydaje się możliwy spadek wydajności aku nimh, które będąc w jednej komorze z ledem, również się mocno nagrzeją.

PS CPF coś klęka, dołączam fotki z wątku.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Post autor: smokuxx1987 »

Ta z mojego linku wiadomo że nie ma tyle lumenów co pan chińczyk napisał, ale napewno dłużej poświeci niż 6x XR-E po 1A na każdą czyli 18W w plastikowej obudowie.
Wymiana sterownika to kwestia 16 zł.
Kolega stwierdził że to latarka backup- owa czyli jako światło doraźne a nie główne bo za wąsko śweici.
Ja tam nie znam się na nurkowaniu ale driver 8xAMC + king kong 26650 4Ah i mamy 1.5 godziny świecenia a to chyba wystarczy jako oświetlenie doraźne.
EnTomBet

Dzięki smokuxx1987 za linka. Wygląda solidniej niż TA. Kupiłem parę miesięcy 3 takie, wszystkie się rozpadły po kilku nurkach (włącznik siadał).
ODPOWIEDZ