Czołówka na rower (2 światło), narty biegowe i do garażu

Oświetlenie montowane na głowie
gordom

Czołówka na rower (2 światło), narty biegowe i do garażu

Post autor: gordom »

Witajcie.
Kilka miesięcy temu kupiłem L2P od Grega (barwa światła: neutralna biel). Używam jej głównie na rowerze. Latarka spisuje się doskonale. Niestety zgodnie z tym czego się nieco obawiałem, mocowanie na kierownicy sprawia, że w zakrętach brakuje mi doświetlenia (mimo, że najczęściej jeżdżę z włączonym trybem 100%). Zdecydowanie przydałaby mi się jeszcze czołówka jako dodatkowe źródło światła.
Rower byłby więc pierwszym zastosowaniem dla tej czołówki. Po drugie (równie ważne), ta sama czołówka będzie mi potrzebna zimą do jeżdżenia na nartach biegowych. Po trzecie do prac warsztatowych/domowych i na biwak. A po czwarte - ewentualnie do biegania (w sumie najmniej istotne).

Pewnie trudno będzie to wszystko pogodzić, bo wymagania są nieco sprzeczne.
Chciałbym, aby czołówka "na rower" świeciła w sposób podobny do światła jakie daje L2P z tą różnicą, że powinna dawać trochę szerszy snop światła (lepsze doświetlenie boków). Zdaję sobie sprawę, że pewnie musiałoby się to odbyć kosztem oświetlenia w dystansie (nie chciałbym jednak, aby długość oświetlonego przedpola zmniejszyła się jakoś bardzo znacząco).

Charakterystyka "biegówkowa" podobna, choć tu dystans nie jest już tak ważny.

Prace warsztatowe: zdecydowanie szeroko z mocnym ograniczeniem siły światła (aby nie raziło).

Myślałem o zasilaniu z ogniw Li-ion 18650 (przy zakupie L2P nabyłem kilka dodatkowych, mam też oczywiście ładowarkę). Czy źródło zasilania będzie zintegrowane w korpusie z diodą, czy też w oddzielnym zasobniku - tu nie mam jakoś wyraźnych preferencji. Myślę jednak, że ewentualny zasobnik powinien być mocowany do paska czołówki. Trzymanie pakietu w kieszeni lub plecaku wydaje mi się mało wygodne (choć zimą pewnie lepsze). Jeśli uważacie inaczej może dam się przekonać ;-). Czas świecenia ok. 2h bez konieczności wymiany ogniwa (ogniw).

I teraz najgorsza wiadomość: budżet jest niestety mocno ograniczony (ok. 180 zł). Wiem, że w tej cenie i przy takiej charakterystyce będzie trudno coś znaleźć, ale może jest jakaś lampka na rynku, która zbliża się do tak nakreślonych wymagań. Będę wdzięczny za wszystkie sugestie. Pozdrawiam
gordom
ODPOWIEDZ