Żarówka LED. Zwiększenie mocy.
Żarówka LED. Zwiększenie mocy.
Witam,
kupiłem od kolego skaktus żarówki LED i mam wrażenie iż nie wykorzystują pełnej mocy diod LED.
Jak to podciągnąć?
Pozdrawiam
Artur
kupiłem od kolego skaktus żarówki LED i mam wrażenie iż nie wykorzystują pełnej mocy diod LED.
Jak to podciągnąć?
Pozdrawiam
Artur
Everybody lies...
To ja ci wysłałem sprawne żarówy a ty już pourywałeś, porozwalałeś i przerabiasz ? Oj oj oj, nieładnie
Jak masz jakiś zasilacz laboratoryjny, ustaw na nim napięcie dla jednej listwy diod (wyjdzie jakieś 18V) i prąd i sprawdź do jakiego prądu warto podkręcać te ledy. 5050 to tak naprawdę 3 ledy równolegle, na każdego max 20 mA, ale przy 20mA taki led już nieźle sięgrzeje.
Jak masz jakiś zasilacz laboratoryjny, ustaw na nim napięcie dla jednej listwy diod (wyjdzie jakieś 18V) i prąd i sprawdź do jakiego prądu warto podkręcać te ledy. 5050 to tak naprawdę 3 ledy równolegle, na każdego max 20 mA, ale przy 20mA taki led już nieźle sięgrzeje.
ILPT
Mam zasilacz dziś się za nich zabiorę i zobaczymy co z tego wyjdzie.skaktus pisze: Jak masz jakiś zasilacz laboratoryjny, ustaw na nim napięcie dla jednej listwy diod (wyjdzie jakieś 18V)
A taka moja natura musze poprawiać "fabrykę"skaktus pisze:To ja ci wysłałem sprawne żarówy a ty już pourywałeś, porozwalałeś i przerabiasz ? Oj oj oj, nieładnie
Dziś to sprawdzę i dam znać.Tomek11 pisze:a standardowo jaki prąd przez nie płynie ? to orientacyjnie wskaże o ile można "podrasować" taka lampę
[ Dodano: 23 Sierpień 2013, 15:46 ]
Bez przeróbek było 17mA na diody a po zmianie kondensatora na większy jest 22,5mA.
Everybody lies...
Tomek11, nie koniecznie tak jest. Ledy mają pewną charakterystykę (każdy model) i jeżeli zapewni się dobre warunki termiczne to do pewnego momentu wzrasta ilość światła. Zwykle wraz z większymi prądami spada też sprawność. Jeżeli się myle to proszę mnie poprawić.
Nie mniej jednak chyba chodziło o małą różnice organoleptyczną w odniesieniu do nominalnego prądu.
Nie mniej jednak chyba chodziło o małą różnice organoleptyczną w odniesieniu do nominalnego prądu.
Witam
Osobną sprawą jest nieliniowa charakterystyka ludzkiego oka. Wielu posiadaczy latarek, posiadających tryby 70% i 100%, może potwierdzić, że subiektywnie odbierana ilość światła, jest słabo zauważalna.
W celu zgłębienia tematu, odsyłam do bazy wiedzy, do odpowiednich tematów.
Pozdrawiam
Niestety tak nie jest, a wpływa na to kilka czynników. Przede wszystkim, sprawność świetlna maleje wraz ze zbliżaniem się do granicy parametrów, poza tym dochodzi zjawisko nagrzewania się struktury, co przy tym typie LEDów jest bardzo trudne do zniwelowania.Tomek11 pisze: wydaje mi się że jasno powinna rosnąć proporcjonalnie do przepływającego prądu aż do spalenia ...
Osobną sprawą jest nieliniowa charakterystyka ludzkiego oka. Wielu posiadaczy latarek, posiadających tryby 70% i 100%, może potwierdzić, że subiektywnie odbierana ilość światła, jest słabo zauważalna.
W celu zgłębienia tematu, odsyłam do bazy wiedzy, do odpowiednich tematów.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Posiłkowałem się wiadomościami z takiej i podobnych stron wcześniej ...
http://www.lediko.com/Zasilanie_diod_LED/61/ (wykres liniowy - bez uwzględniania odbioru przez ludzkie oko)
Poszukam też w BW.
http://www.lediko.com/Zasilanie_diod_LED/61/ (wykres liniowy - bez uwzględniania odbioru przez ludzkie oko)
Poszukam też w BW.