Zakłócenia w sieci od driverów z DX

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
luks
Kontakt:

Zakłócenia w sieci od driverów z DX

Post autor: luks »

Kupiłem ostatnio DRIVERY Z DX i podłączyłem do 12V, które dostarcza zasilacz elektroniczny podłączony poprzez mostek Graetza z diod Schotky'ego z kondensatorem 1000uF. Problem w tym, że zakłóca mi to skutecznie radio i TV jeśli podłączone do tej samej fazy (gnizdka). Ktoś spotkał się z takim problemem ? Jak to przefiltrować skutecznie ?

BTW: te driver jest na 1x3W ale podłączam pod niego szeregowo 2xCREE Q5 i dalej daje mi 0,7A bez zbędnego grzania się.
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

Jaki to zasilacz?
Marcin S.

Re: Zakłócenia w sieci od driverów z DX

Post autor: Marcin S. »

luks pisze:Ktoś spotkał się z takim problemem ? Jak to przefiltrować skutecznie ?
Witam wszystkich! (to mój pierwszy post na forum)

Proponuję przewlec kabel zasilający (między gniazdem i zasilaczem) przez jakiś rdzeń ferrytowy.
Pozdrawiam i wracam na stanowisko obserwacyjne :)
Marcin S.
Awatar użytkownika
df
Kontakt:

Re: Zakłócenia w sieci od driverów z DX

Post autor: df »

luks pisze:Problem w tym, że zakłóca mi to skutecznie radio i TV jeśli podłączone do tej samej fazy (gnizdka). Ktoś spotkał się z takim problemem ? Jak to przefiltrować skutecznie ?
Ze zdjęć tego modułu wynika, że chińczycy poszli po kosztach i słabo zablokowali zasilanie.
Dodaj proszę równolegle do elektrolitu kondensator o niskim ESR rzędu 100n-470nF i zbadaj proszę na żywo, czy jest lepiej.
Jeżeli będzie lepiej, ale nadal nie satysfakcjonująco, to spróbuj zrobić to samo dodając kondensator równolegle do linii wyjściowej (równolegle do LED`a).
Podany przez Ciebie moduł ma już graetz`a w sobie - pytanie czy używany przez Ciebie zasilacz daje prąd wyprostowany, czy przemienny. Jeżeli wyprostowany/stały, to wyjście linii tego zasilacza jest jeszcze jednym potencjalnie istotnym miejscem do zablokowania kondesatorem.

Proponuję przylutuj tylko jedną nóżkę, podłącz i w czasie pracy dołączaj drugą - tak będzie najlepiej sprawdzić jego skuteczność.

Kolejnym źródłem zakłóceń może być sianie przetwornicy - na skutek źle gaszonych oscylacji na cewce (dumping) lub z zakłóceń wydostających się z otwartego obwodu magnetycznego cewki. Gdyby się okazało, że sianie występuje nadal można by zrobić test i włożyć na chwilę przetwornicę do metalowego pudełka (np. po kawie), które powinno być neutralnie uziemione lub przynajmniej połączone z masą.
Flagiusz
luks
Kontakt:

Post autor: luks »

Calineczka pisze:Jaki to zasilacz?
Zasilacz elektroniczny z serii YT (np YT60)

[ Dodano: Pią Paź 17, 2008 12:12 pm ]
df pisze:
luks pisze:Problem w tym, że zakłóca mi to skutecznie radio i TV jeśli podłączone do tej samej fazy (gnizdka). Ktoś spotkał się z takim problemem ? Jak to przefiltrować skutecznie ?
Ze zdjęć tego modułu wynika, że chińczycy poszli po kosztach i słabo zablokowali zasilanie.
Dodaj proszę równolegle do elektrolitu kondensator o niskim ESR rzędu 100n-470nF i zbadaj proszę na żywo, czy jest lepiej.
Jeżeli będzie lepiej, ale nadal nie satysfakcjonująco, to spróbuj zrobić to samo dodając kondensator równolegle do linii wyjściowej (równolegle do LED`a).
Podany przez Ciebie moduł ma już graetz`a w sobie - pytanie czy używany przez Ciebie zasilacz daje prąd wyprostowany, czy przemienny. Jeżeli wyprostowany/stały, to wyjście linii tego zasilacza jest jeszcze jednym potencjalnie istotnym miejscem do zablokowania kondesatorem.

Proponuję przylutuj tylko jedną nóżkę, podłącz i w czasie pracy dołączaj drugą - tak będzie najlepiej sprawdzić jego skuteczność.

Kolejnym źródłem zakłóceń może być sianie przetwornicy - na skutek źle gaszonych oscylacji na cewce (dumping) lub z zakłóceń wydostających się z otwartego obwodu magnetycznego cewki. Gdyby się okazało, że sianie występuje nadal można by zrobić test i włożyć na chwilę przetwornicę do metalowego pudełka (np. po kawie), które powinno być neutralnie uziemione lub przynajmniej połączone z masą.
zasilacz daje prąd przemienny, ale ja go sobie prostuje mostkiem Graetza z diod Schotky'ego. Sprobuje sie pobawic tymi kondensatorami. Probowalem kilka różnych przetwornic i kazda tak sieje. Jesli LED jest podłaczony przez LM317 to oczywiście nie ma tego problemu.
ODPOWIEDZ