Witam,
jako że wiem że niektórzy koledzy jak ja dłubią często to w DIY mam do Was pytanko .
Od dłuższego czasu poszukuje i w sumie to bezskutecznie schematu ładowarki akku typu bateria 9V.
Posiadam ich kilka sztuk , dotyczczas ładowałem je ładowarką Tronic która posiada tryb automatyczny jednak nie radzi sobie z takimi opartymi o 8 ogniw czyli 9,6v.
Akku tego formatu występują jako 7 ogniwowe czyli 8,4 i wspomniane 8 gniw - 9,6V stąd szukam schematu układu ,który będzie pozwalał łatwo np. rezystorem (zworka) ustawić napięcie końcowe akku.
Niby są specjalistycznie układy np Maxima ale są już dosyć leciwe i drogie.
Może ktoś z Was przerabiał ten temat. Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam
Schemat ładowarki akku 8,4/9,6V
Wracając do tematu , złożyłem sobie ładowarke na dosyć starym już Max712 - sam układ nie jest niestety zbyt tani .
W zasadzie koszt układu i drobnicy przekracza koszt ładowarki do akumulatorów tego typu ale zbudowana ładowarka ma większe możliwości bo umożiwia ładowanie akku od 1 do 8 cel.
Prąd ładowania ustawiamy rezystorem , w moim przypadku ustawiłem 66mA co jest w miarę bezpieczne dla takich akumulatorków .
Jedyna modyfikacja względem noty Maxima to tranzystor BD244 zamiast 2n6109 który nie był dostępny.
Ilość cel wybieramy za pomocą przełączników DIP , układ ma też timer który tutaj ustawiony jest na max 264min .
Przy prądzie 66mA radiator na tranzystorze zbędny
W zasadzie koszt układu i drobnicy przekracza koszt ładowarki do akumulatorów tego typu ale zbudowana ładowarka ma większe możliwości bo umożiwia ładowanie akku od 1 do 8 cel.
Prąd ładowania ustawiamy rezystorem , w moim przypadku ustawiłem 66mA co jest w miarę bezpieczne dla takich akumulatorków .
Jedyna modyfikacja względem noty Maxima to tranzystor BD244 zamiast 2n6109 który nie był dostępny.
Ilość cel wybieramy za pomocą przełączników DIP , układ ma też timer który tutaj ustawiony jest na max 264min .
Przy prądzie 66mA radiator na tranzystorze zbędny