Dwa pytania odnośnie oświetlenia w mieszkaniu
Tak szperam i szperam mając informacje od Was i w zdecydowanej większości przypadków użycie MH w domu wiąże się z samoróbkami. I albo źle szukam albo rzeczywiście jakieś fajne wiszące żyrandole dające światło dookólne dostosowane do MH nie istnieją.
Większość znalezionych opraw bardziej przypomina oprawy budowlane niż domowe:
Dodatkowo spotkałem się z bardzo różnymi opiniami czy wystarczy 35W czy jednak 70W. Również jedni piszą, że 942 będzie ok, a inni, że to za ciepło. Zdaję sobie sprawę, że to w dużej mierze kwestia subiektywnego odczucia, ale bez wiedzy i doświadczenia ciężko stwierdzić kogo posłuchać i na co się zdecydować...
A co do świetlówek, to chyba zostałem przekonany i rozważam wspomniane wcześniej Philips Graphica 965. Muszę tylko zdecydować ile i jakiej mocy. Widzę, że są 18W i 58W. Chyba jedyna opcja to pójście do sklepu by zobaczyć jak to jest na żywo by nie przegiąć i nie zrobić z pokoju prosektorium
Większość znalezionych opraw bardziej przypomina oprawy budowlane niż domowe:
Dodatkowo spotkałem się z bardzo różnymi opiniami czy wystarczy 35W czy jednak 70W. Również jedni piszą, że 942 będzie ok, a inni, że to za ciepło. Zdaję sobie sprawę, że to w dużej mierze kwestia subiektywnego odczucia, ale bez wiedzy i doświadczenia ciężko stwierdzić kogo posłuchać i na co się zdecydować...
A co do świetlówek, to chyba zostałem przekonany i rozważam wspomniane wcześniej Philips Graphica 965. Muszę tylko zdecydować ile i jakiej mocy. Widzę, że są 18W i 58W. Chyba jedyna opcja to pójście do sklepu by zobaczyć jak to jest na żywo by nie przegiąć i nie zrobić z pokoju prosektorium
"In the brave new world of the year 2000, a kiss can still break your heart." - Program from Cirque du Soleil's Alegría
Nad tymi gwiazdami jest wszechświat szybujących potworów! Wiedziałaś?
Marooned pisze:w zdecydowanej większości przypadków użycie MH w domu wiąże się z samoróbkami
Tak, dokładnie. MH zastosowane w sklepach zawsze są kierowane w na dany produkt i nie służą do oświetlenia ogólnego. W mieszkaniu po prostu jest za nisko na na kierowanie MH w dół, dlatego najlepiej kiedy masz jasny sufit najlepiej jest skierować na niego światło, wtedy pięknie rozchodzi się po całym pomieszczeniu. Jeśli zastosować dwa źródła i puścić promień niemal równolegle po suficie, masz fantastyczne wypełnienie pokoju światłem, praktycznie bez efektu cienia. Można też zastosować matową plafonierę która rozproszy światło bo bezpośrednio z lampy MH będzie oślepiać, jak również odblaski od różnych przedmiotów będą nie przyjemne.
Na pomieszczenie 4x3 wystarczą np: 2x35W dające w sumie grubo ponad 6000 lm wysokiej jakości światła. Stosując do tego układy elektroniczne pozbywasz się efektu migotania. Powiem tylko tyle - dobre lampy MH (philips lub osram) o barwie 4200K i CRI ponad 90, w zimowe, pochmurne, szare i ponure popołudnia i wieczory - bezcenne. Po prostu światło słoneczne nocą
Czy z jednego statecznika można zasilać kilka lamp MH? Np. statecznik 70W dla 2x 35W?
Czy statecznik powinien mieć zapas mocy? Czyli czy dla żarówki 70W należy kupić statecznik 70W czy większy?
Przewertowałem kilka sporych wątków o MH, ale akurat na te pytania nie znalazłem odpowiedzi.
Nie wiem czy to całe zamieszanie to nie przerost formy nad treścią, ale obecnie mimo 5 klasycznych żarówek 60W świecących bezpośrednio mam tu po prostu ciemno.
Z drugiej strony jeśli wybiorę MH + świetlówki, to pozbawię się możliwości delikatnego światła do siedzenia w nocy albo do grania (raz na ruski rok).
Remont zbliża się wielkimi krokami i jak nie wydumam czego mi potrzeba, to zostanę z tym co jest (bo statecznika nie powieszę potem na ścianie ).
Nie jest łatwo
[edit]
Ok, na jedno pytanie znalazłem odpowiedź:
A tutaj odpowiedź na drugie pytanie - czyli generalnie jeden statecznik 35W na jedną żarówkę 35W.
Tutaj fajna oprawa na 2 świetlówki i 2 MH, ale cena elektryzująca...
Im więcej czytam o MH tym mniejszą mam pewność, by iść w tym kierunku...
Czy statecznik powinien mieć zapas mocy? Czyli czy dla żarówki 70W należy kupić statecznik 70W czy większy?
Przewertowałem kilka sporych wątków o MH, ale akurat na te pytania nie znalazłem odpowiedzi.
Nie wiem czy to całe zamieszanie to nie przerost formy nad treścią, ale obecnie mimo 5 klasycznych żarówek 60W świecących bezpośrednio mam tu po prostu ciemno.
Z drugiej strony jeśli wybiorę MH + świetlówki, to pozbawię się możliwości delikatnego światła do siedzenia w nocy albo do grania (raz na ruski rok).
Remont zbliża się wielkimi krokami i jak nie wydumam czego mi potrzeba, to zostanę z tym co jest (bo statecznika nie powieszę potem na ścianie ).
Nie jest łatwo
[edit]
Ok, na jedno pytanie znalazłem odpowiedź:
[źródło]amisiek pisze:@zbychur - są stateczniki elektroniczne, które są przystosowane do zasilania dwóch lamp MH, najczęściej to dotyczy lampy o mocy 35W. Wtedy taki statecznik elektroniczny zawiera dwa zintegrowane układy zapłonowe, przeznaczone do niezależnego odpalania dwóch lampek z jednej "skrzynki".
A tutaj odpowiedź na drugie pytanie - czyli generalnie jeden statecznik 35W na jedną żarówkę 35W.
Tutaj fajna oprawa na 2 świetlówki i 2 MH, ale cena elektryzująca...
Im więcej czytam o MH tym mniejszą mam pewność, by iść w tym kierunku...
"In the brave new world of the year 2000, a kiss can still break your heart." - Program from Cirque du Soleil's Alegría
Dziwne, ja miałem na odwrót i się nie zawiodłemMarooned pisze: Im więcej czytam o MH tym mniejszą mam pewność, by iść w tym kierunku...
Nic na siłę Ci tutaj nie wepchniemy. Sam musisz wiedzieć, co chcesz. Albo iść do kogoś zobaczyć na żywo, albo trochę zaryzykować kupić jakiś tani zestaw "startowy" coś na szybko sklecić przetestować, a jak się nie będzie podobać to sprzedać nie tracąc wiele poza czasem...
Ten sprzedawca ma akurat niedrogie układy zapłonowe (ALE TEGO CHIŃSKIEGO ODRADZAM, BO U MNIE DOŚĆ GŁOŚNO BZYCZY PO ROZGRZANIU):
http://allegro.pl/listing/user/listing. ... id=3901443
Jeden ma nawet na dwie moce lamp, 35W lub 70W, a jeden Osram 70W. W przystępnych cenach. Sam w domu ma układ Philipsa i on po rozgrzaniu jest w dzień niesłyszalny.
Co do barwy, to pierwszy raz się spotkałem, żeby ktoś pisał o 942, że za ciepła, chyba, że chodzi o jakąś baaaardzo dużą ilość światła... Bo czym więcej światła, tym zimniejsza barwa odpowiada najbardziej człowiekowi - przyzwyczajenie do słońca - południe barwa neutralna ok 5000K - dużo go, wchód/zachód mało światła, ale ciepłe...A w latarkach jaką barwę preferujesz?
Inni sprzedawcy, którzy często mają jakieś MH nie za drogo to: kryniuaaa, pablosso85 (trzeba mieć trochę cieprliwości, bo nieraz długo zwleka z wysyłką, poza tym OK), czlowiek-z-lasu5.
[ Dodano: 16 Sierpień 2013, 06:08 ]
Jeszcze dodam, że żarówka 60W daje - według wiki - 710lm.
MH 35W do 3000lm, 70W do 6000lm, 150W powyżej 12000. Jeżeli stosujemy oprawy to conajmniej 15% trzeba odjąć, a często i z 20-30% nawet 50%.
Witam
A ja prowadzę testy z tymi lampami (napisze tak - szok)
Same zalety rozmawiamy o 36W łącznie naprawde do 40W
Lampy są orginalne cena 73zl sztuka od rodaka niemniej jednak wymagały bardzo dużego
nakładu pracy ... co prawda lubię wszędzie zajrzeć i przerobić co się da a więc bierzcie poprawkę
Stosowny temat zostanie założony lampy + wyrób żerandolo-podobny
Pozdrawiam
A ja prowadzę testy z tymi lampami (napisze tak - szok)
Same zalety rozmawiamy o 36W łącznie naprawde do 40W
Lampy są orginalne cena 73zl sztuka od rodaka niemniej jednak wymagały bardzo dużego
nakładu pracy ... co prawda lubię wszędzie zajrzeć i przerobić co się da a więc bierzcie poprawkę
Stosowny temat zostanie założony lampy + wyrób żerandolo-podobny
Pozdrawiam
Teraz jest lepiej, ale nadal ciężko kupić diody LED, które miałyby CRI/Ra8 >90 przy zimnej barwie, czyli np. 942. A najważniejsi producenci na świecie (Osram, Philips, Iwasaki, Venture Lighting) mają takie MH w swojej ofercie, większość z nich łączy nie tylko CRI>90 ale także bardzo dobrą czerwień. Do takiego światła żadna dioda, poza eksperymentalnymi firmy Nichia nadal nie ma startu.
Trudno jednocześnie oczekiwać, by producenci zamawiający hurtowo źródła światła pakowali do opraw naprawdę dobre diody o CRI>90, przeciętnie te lepsze mają 835/830 lub 865, a gorsze - 765 (jak świetlówki z lat sześćdziesiątych), 730, 770.
Przy MH i diodach niezwykle ważna jest ochrona przed olśnieniem, mam wrażenie, że w lampach diodowych producenci o tym nadal zapominają. Skutek - powidoki po spojrzeniu w świecącego leda. Oprawa pokazana przez kolegę Saud niestety nie chroni przed olśnieniem.
Wg mnie 2x35W w barwie 942 na początek starczy, ale zimą moim zdaniem potrzeba czegoś mocniejszego - to światło z dwóch MH 35W ja uzupełniam lampą o mocy 250W, także w barwie 942.
Trudno jednocześnie oczekiwać, by producenci zamawiający hurtowo źródła światła pakowali do opraw naprawdę dobre diody o CRI>90, przeciętnie te lepsze mają 835/830 lub 865, a gorsze - 765 (jak świetlówki z lat sześćdziesiątych), 730, 770.
Przy MH i diodach niezwykle ważna jest ochrona przed olśnieniem, mam wrażenie, że w lampach diodowych producenci o tym nadal zapominają. Skutek - powidoki po spojrzeniu w świecącego leda. Oprawa pokazana przez kolegę Saud niestety nie chroni przed olśnieniem.
Wg mnie 2x35W w barwie 942 na początek starczy, ale zimą moim zdaniem potrzeba czegoś mocniejszego - to światło z dwóch MH 35W ja uzupełniam lampą o mocy 250W, także w barwie 942.
Na wstępie dziękuję jeszcze raz za dzielenie się ze mną wiedzą. Rozjaśnia mi się coraz bardziej temat
Dziś uda się to zobaczyć na żywo, więc to powinno rozwiać już większość wątpliwości
Wczoraj namierzyłem taką oprawę, wiszącą (więc światło odbija się też od sufitu, choć chcę ją mocno podciągnąć pod sufit tak by prześwit był coś w granicach 10..20cm), na 4 trzonki E27. Jest mleczna szybka osłaniająca przed bezpośrednim kontaktem z żarówkami. Jest co prawda drewno (okleina), ale od środka mógłbym osłonić to folią aluminiową by ochronić przed ciepłem i wzmocnić odbicie. Czy taka oprawa nadawałaby się wg Was by dać tam 1..2 MH? Pozostałe dwa bym zostawił na klasyczne żarówki by móc na szybko włączyć światło jak będę wchodził do pomieszczenia na krótko.
I jestem ciekaw czy w razie potrzeby dużego naświetlenia pokoju MH będą dobrze współgrały ze wspomnianymi jarzeniówkami Philips Graphica 965? Nie wiem czy ktoś łączył takie różne oświetlenia w jednym pomieszczeniu i ile w tym sensu
Może źle się wyraziłem. O źródle światła czytam same superlatywy ale elementem blokującym są przeróbki i umiejscowienie układu zapłonowego. Ale już mi się zrodził plan dorzucenia półeczki z karton-gipsu by tam schować elektronikę a i przy okazji mógłbym tam dorzucić pasek ledowy dający możliwość lekkiego rozświetlenia pokoju o czym pisałem wyżej. Brzmi jak dwie pieczenie na jednym ogniumarmez pisze:Dziwne, ja miałem na odwrót i się nie zawiodłemMarooned pisze: Im więcej czytam o MH tym mniejszą mam pewność, by iść w tym kierunku...
I tak też się dziś stanie dzięki ofercie Hahara, który się do mnie odezwał i zaproponował wizytę u siebie. Dzięki!marmez pisze:Albo iść do kogoś zobaczyć na żywo
Miałem dokładnie ten sam link otwarty zanim przeczytałem Twój wpis. "Ten chiński" to piszesz o tym podwójnym Tridonic? Bo widzę u niego 3 firmy: Tridonic [Austria], Osram [Niemcy], GE [USA], więc nie do końca wiem którego odradzasz. Fakt, to będzie mi wisieć nad głową, więc burzenia po 10h co dzień bym nie zdzierżył...marmez pisze:Ten sprzedawca ma akurat niedrogie układy zapłonowe (ALE TEGO CHIŃSKIEGO ODRADZAM, BO U MNIE DOŚĆ GŁOŚNO BZYCZY PO ROZGRZANIU):
http://allegro.pl/listing/user/listing. ... id=3901443
Jeden ma nawet na dwie moce lamp, 35W lub 70W, a jeden Osram 70W. W przystępnych cenach. Sam w domu ma układ Philipsa i on po rozgrzaniu jest w dzień niesłyszalny.
Generalnie w domu mam oświetlenie żarowe (czyli ciepłe) i się do tego przyzwyczaiłem. Nie przepadam za mocno zimnymi źródłami światła, ale w mojej H51 mam "Cree XP-G Cool White (color temperature 6100-6500 K)" i jako latarka mi pasuje.marmez pisze:A w latarkach jaką barwę preferujesz?
O, to mi też sporo daje informacji i mam już w głowie porównanie.marmez pisze:Jeszcze dodam, że żarówka 60W daje - według wiki - 710lm.
MH 35W do 3000lm, 70W do 6000lm, 150W powyżej 12000. Jeżeli stosujemy oprawy to conajmniej 15% trzeba odjąć, a często i z 20-30% nawet 50%.
Dziś uda się to zobaczyć na żywo, więc to powinno rozwiać już większość wątpliwości
Wczoraj namierzyłem taką oprawę, wiszącą (więc światło odbija się też od sufitu, choć chcę ją mocno podciągnąć pod sufit tak by prześwit był coś w granicach 10..20cm), na 4 trzonki E27. Jest mleczna szybka osłaniająca przed bezpośrednim kontaktem z żarówkami. Jest co prawda drewno (okleina), ale od środka mógłbym osłonić to folią aluminiową by ochronić przed ciepłem i wzmocnić odbicie. Czy taka oprawa nadawałaby się wg Was by dać tam 1..2 MH? Pozostałe dwa bym zostawił na klasyczne żarówki by móc na szybko włączyć światło jak będę wchodził do pomieszczenia na krótko.
I jestem ciekaw czy w razie potrzeby dużego naświetlenia pokoju MH będą dobrze współgrały ze wspomnianymi jarzeniówkami Philips Graphica 965? Nie wiem czy ktoś łączył takie różne oświetlenia w jednym pomieszczeniu i ile w tym sensu
Hmm. to trochę może się pomyliłem pisząc o chińskim układzie zapłonowym. Miałem na myśli ten: http://allegro.pl/uklad-zaplonowy-trans ... 42843.html GE wydawało mi się, że jest Made in China, ale sprawdzać nie będę, bo mam obudowanego W każdym razie ten nieznośnie bzyczy - temu u mnie w garażu wylądował a i tak mi się to nie podoba - może kiedyś poleci do jakiegoś oświetlenie podwórka
Jestem prawie pewien, że ktoś z wymienionych (elf...? albo człowiek z lasu... ) ma teraz za 80zł te Philipsy, które ja mam. Swoją drogę, te Philipsy są Made in Poland
Co do mieszania barw/oświetleń w domu. To zbyt dużego doświadczenia nie mam. Połowę oświetlenia w domu mam żarowe/halogenowe, połowę na mniej lu bardziej badziewnych świetlówkach zintegrowanych (ale raczej z ciepłą barwą wszystkie) i gdy pierwszy raz wsadziłem pod sufit MH to była tam 942, no i było niefajnie, nie podobało się ani mnie, ani żonie (jej tym bardziej), moja mama też to widziała i też jej się nie podobało, po prostu gdy się wchodziło z pomieszczenia z ciepłą barwą do tego z MH to światło było nieprzyjemnie zimne... Później - ku ogólnemu zadowoleniu zmieniłem 942 na Osramową 930 - i jest super
W garażu mam nad stołem MH 942 i świetlówki 840 i te światła się nie kłócą - dobrze współgrają, w innym koncie garażu mam jakieś starsze zimniejsze świetlówki no i te zimne odstają chłodem.
Te układy do MH, które Ci sprzedawcy (wymienieni przeze mnie) mają (albo mieli dwa dni temu) o mocach 35-150W o ile się nie mylę wszystkie są elektroniczne.
Tego układu dwymocowego 35/70W nie miałem przyjemności (nie)słyszeć w użyciu.
Graphica, gdy kiedyś sprawdzałem, to była chyba tylko w barwach 5000K i 6500K tak, że moim zdaniem nie będzie to współgrało z resztą... ale są też świetlówki (i Philips, i Osram, a może i inne) o CRI ok 92 w barwach od 3000K w górę... z tego, co tutaj czytałem amisiek też się o nich wypowiadał, choć nie tak dobrze, jak o Graphice i Proof Color
Co do podlinkowanej oprawy, to faktycznie fajna i podsuwa mi pomysł na kolejną samoróbkę... Zresztą i tak już myślałem przejść się do najbliższego szklarza i popytać o to czy ma szkła matowe Moim zdaniem ta oprawa by się nadawała, oczywiście zostaje problem układu zapłonowego, ale chyba nawet dało by go radę umocować przy tej drewnianej ramce, ,równolegle do szyby (tak, by najwęższą stroną była skierowania w kierunku lampy i nie powodowała zbytnich cieni na szybie i na suficie). W tej oprawie podobnie jak w mojej "Desce" światło by oświetlało sufit, co powoduje zmniejszenie cieni w pomieszczeni, czyli ogólne wrażenie rozjaśnienia
BTW jak byś chciał cienką blachę aluminiową (taką jaką ja obijałem swoją Deskę) to napisz, to za koszty wysyłki mogę trochę przesłać.
Jestem prawie pewien, że ktoś z wymienionych (elf...? albo człowiek z lasu... ) ma teraz za 80zł te Philipsy, które ja mam. Swoją drogę, te Philipsy są Made in Poland
Co do mieszania barw/oświetleń w domu. To zbyt dużego doświadczenia nie mam. Połowę oświetlenia w domu mam żarowe/halogenowe, połowę na mniej lu bardziej badziewnych świetlówkach zintegrowanych (ale raczej z ciepłą barwą wszystkie) i gdy pierwszy raz wsadziłem pod sufit MH to była tam 942, no i było niefajnie, nie podobało się ani mnie, ani żonie (jej tym bardziej), moja mama też to widziała i też jej się nie podobało, po prostu gdy się wchodziło z pomieszczenia z ciepłą barwą do tego z MH to światło było nieprzyjemnie zimne... Później - ku ogólnemu zadowoleniu zmieniłem 942 na Osramową 930 - i jest super
W garażu mam nad stołem MH 942 i świetlówki 840 i te światła się nie kłócą - dobrze współgrają, w innym koncie garażu mam jakieś starsze zimniejsze świetlówki no i te zimne odstają chłodem.
Te układy do MH, które Ci sprzedawcy (wymienieni przeze mnie) mają (albo mieli dwa dni temu) o mocach 35-150W o ile się nie mylę wszystkie są elektroniczne.
Tego układu dwymocowego 35/70W nie miałem przyjemności (nie)słyszeć w użyciu.
Graphica, gdy kiedyś sprawdzałem, to była chyba tylko w barwach 5000K i 6500K tak, że moim zdaniem nie będzie to współgrało z resztą... ale są też świetlówki (i Philips, i Osram, a może i inne) o CRI ok 92 w barwach od 3000K w górę... z tego, co tutaj czytałem amisiek też się o nich wypowiadał, choć nie tak dobrze, jak o Graphice i Proof Color
Co do podlinkowanej oprawy, to faktycznie fajna i podsuwa mi pomysł na kolejną samoróbkę... Zresztą i tak już myślałem przejść się do najbliższego szklarza i popytać o to czy ma szkła matowe Moim zdaniem ta oprawa by się nadawała, oczywiście zostaje problem układu zapłonowego, ale chyba nawet dało by go radę umocować przy tej drewnianej ramce, ,równolegle do szyby (tak, by najwęższą stroną była skierowania w kierunku lampy i nie powodowała zbytnich cieni na szybie i na suficie). W tej oprawie podobnie jak w mojej "Desce" światło by oświetlało sufit, co powoduje zmniejszenie cieni w pomieszczeni, czyli ogólne wrażenie rozjaśnienia
BTW jak byś chciał cienką blachę aluminiową (taką jaką ja obijałem swoją Deskę) to napisz, to za koszty wysyłki mogę trochę przesłać.
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Myślałem, by układ zapłonowy umieścić 1.5m od lampy, na wspomnianej półce. Ktoś już tu pisał, że nie ma problemu z połączeniem i nie powinno być przebić? Wolałbym uniknąć ładowania tego w oprawę.
Ostatnio zmieniony sobota 17 sie 2013, 15:34 przez Marooned, łącznie zmieniany 1 raz.
No jak jest taka możliwość, to jeszcze lepiej. Nie słyszałem o problemach z przebiciami, sam też niczego takiego nie doświadczyłem.Marooned pisze:Myślałem, by układ zapłonowy umieścić 1.5m od lampy, na wspomnianej półce. Ktoś już tu pisał, że nie ma problemu z połączeniem i nie powinno być przebić? Wolałbym uniknąć ładowania tego w oprawę.
Tekst podpisu:
Powróciłem od Hahara i tak jak przewidywaliście, MH mnie "kupił"
A dokładniej to 942@70W, bo póki co 930 wydawała się za ciepła, ale tak jak Hahar ciekawie zaproponował, może na start 942@70W robiąc instalację z myślą o dorzuceniu później 930@35W na wieczór. Do tego dwie klasyczne do światła "na chwilę, na szybko".
Jedyna zagwozdka która pozostała to czy jest sens dorzucać jeszcze te dwie jarzeniówki.. bo to chyba przestaje być dobrym pomysłem. Może zamiast tego nad biurko parę oczek na halogeny, hmm.. za dużo opcji
A dokładniej to 942@70W, bo póki co 930 wydawała się za ciepła, ale tak jak Hahar ciekawie zaproponował, może na start 942@70W robiąc instalację z myślą o dorzuceniu później 930@35W na wieczór. Do tego dwie klasyczne do światła "na chwilę, na szybko".
Jedyna zagwozdka która pozostała to czy jest sens dorzucać jeszcze te dwie jarzeniówki.. bo to chyba przestaje być dobrym pomysłem. Może zamiast tego nad biurko parę oczek na halogeny, hmm.. za dużo opcji
Przez chwilę, tak sobie liczę -było ponad 18 000 lumenów (150+70 MH + 7W led)...
Może właśnie ten MH 35W by starczył nad biurko -jakieś 3000 lumenów czyli trochę mniej jak 3x100W klasycznej żarówki.
Jak będzie za jasno dasz go "w sufit".
Halogeny przepalają się jak opentane i też dadzą ciepłe światło a prądu pójdzie więcej jak te 35W MH.
Mi osobiście ten patent się podoba (ten model ).
Widziałem też kiedyś na aledrogo oprawy-klosze mleczne w kształcie wycinka walca,były by super ale znaleźć nie mogę...
Oprawek G12 też nie widać.
Może właśnie ten MH 35W by starczył nad biurko -jakieś 3000 lumenów czyli trochę mniej jak 3x100W klasycznej żarówki.
Jak będzie za jasno dasz go "w sufit".
Halogeny przepalają się jak opentane i też dadzą ciepłe światło a prądu pójdzie więcej jak te 35W MH.
Mi osobiście ten patent się podoba (ten model ).
Widziałem też kiedyś na aledrogo oprawy-klosze mleczne w kształcie wycinka walca,były by super ale znaleźć nie mogę...
Oprawek G12 też nie widać.