Problem z przegrzewającym się projektorem.

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

DNF pisze:smarować zwykłym olejem roślinnym
ani się waż, zmieni się potem w gęstą lepką maź ....kiedyś naprawiałem tak nasmarowany mechanizm, masakra, trzeba było do najdrobniejszej cząsteczki rozbierać by się tego pozbyć....
DNF

Post autor: DNF »

Arku, na szczęście miałem pod ręką teflonowy smar o gęstości wody :D
Na chwilę obecną trwa test czy coś pomogło, ale mam złe przeczucia. Odczyty też.. poczekam aż się nagrzeje.

[ Dodano: 13 Sierpień 2013, 21:22 ]
Po ok 30minutach testów projektor utrzymuje temperature 94*C, nie jest zle, ale mogłoby być lepiej :)
Może silikonem uszczelnię bo szpary jak smok..

Edycja:
po kilkudziesięciu minutowej kąpieli łożyska w WD40 poprawy względem smaru teflonowego nie widać.
Projektor utrzymuje temperaturę w przedziale 89-95*C, dziś wytrzymał 2h i cały czas taki poziom temp sie utrzymywał, więc uważam problem za zamknięty :)
Coś z czarną gumową końcówką podpisane na PCB jako LAMP HT nie daje żadnych widocznych zmian,
nawet po podgrzaniu suszarką. Obroty wiatraka utrzymywane na stałym poziomie, co potwierdzają
odczyty na mierniku z termopary umieszczonej pod termostatem.
Dziękuję za pomoc :)
Pozdrawiam
DNF
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

94 st to nie jest trochę za dużo ? No chyba że kanał lampy jest na tyle dobrze izolowany że elektronika to jakoś zniesie.
ILPT
DNF

Post autor: DNF »

lampa siedzi w dodatkowej obudowie. 94*C są wewnątrz tej obudowy.
ODPOWIEDZ