Problem z przegrzewającym się projektorem.

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
DNF

Problem z przegrzewającym się projektorem.

Post autor: DNF »

Witajcie.
Problem mało latarkowe, aczkolwiek świetlisty.
Dawno temu kupiłem używany projektor i od paru dni mam problem z przegrzewaniem się lampy.
Właściwie nie tyle lampy co szwankuje jej chłodzenie.
Projektor do Epson EMP-505. Sam tor wentylacyjny projektowało chyba dziecko z przedszkola,
ponieważ otwory wentylacyjne lampy są mikroskopijnej wielkości.
Problem polega na tym, że po kilkunastu minutach od włączenia lampy projektor się wyłącza.
Jest jeden wiatrak odpowiedzialny za schładzanie lampy podczas pracy, wyciąga on powietrze na zewnątrz.
Mam wrażenie, że albo nie posiada to coś modułu regulacji obrotów lub sam wiatrak z racji wieku nie trzyma już obrotów, co skutkuje małą jego sprawnością.
Na początku myślałem, że uszkodził się termostat, który odłącza lampę i wkręca wiatrak na pełne obroty w momencie przekroczenia temperatury.
Z termostatu odczytałem, że jest on na 116*C, więc pierwsze co sprawdziłem, to pomiędzy obudowę a termostat
wstawiłem termoparę i w momencie wyłączenia lampy zmierzyłem temperaturę 110*C więc wszystko mieści się w granicach błędu termostatu jak i samego miernika.
Czy ktoś ma pomysł co począć? Czy faktycznie zacząć od wymiany wentylatora czy może usterki szukać gdzie indziej?
Pozdrawiam
DNF
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

A może spróbować podłączyć wentylator pod osobne źródło zasilania o jego znamionowym napięciu ( jeżeli da się go odpiąć i nie będzie zgłaszany błąd po odłączeniu) w tedy będzie 100% pewność że wentyl chodzi na maxa i jeżeli dalej projektor się będzie przegrzewać to wiadomo że wentyl stracił swoją wydajność.
DNF

Najlepiej to byłoby zmierzyć obroty itp itp :)
Też o tym myślałem, żeby wrzucić go na 100% tylko jest mały problem, bo nie mam tak mikroskopijnego złącza, żeby po podłączeniu zasilacza wpiąć wentylator.
Z odpaleniem nie będzie problemu, bo projektor nie wyrzuca błędu.
Jedyny problem to taki, że 100% pewności nie będzie. Podczas pracy wentylator chodzi na ok 50% mocy,
a w momencie odłączenia lampy po przegrzaniu, wkręca się na 100%.
Pozdrawiam
DNF
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

To może zrobić inaczej - wentylator wymienić na wersję cichszą ale chodzącą ciągle na 100% ?
ILPT
DNF

Tak sobie właśnie myślę, czy nie ciągnąć wiatraka cały czas na full od momentu startu lampy,
ale nie jest to rozwiązanie problemu przecież :)
Awatar użytkownika
maciex93

Wentylator jakiś specjalny/niewymiarowy ? dasz rade podmienić?
Ja bym obstawiał że już po prostu nie daje rady, łożyska wyślizgane i się "kończy"
Myślę że jak by to była wina układu sterującego to by nie wchodził na max obroty po przegrzaniu.
DNF

Wentylator to 2410ML-04W-B50. Koszt w Polsce to ok 60zł + przesyłka, za granicą 10$ + przesyłka..
Chyba ich pogięło.. Spróbuję czegoś podobnego poszukać za mniejszą kasę i podmienić.
Choć widzę tutaj, że ten wiatrak ma taką "kieszonkę" na blaszkę do której jest przykręcona termopara.
Tylko nie bardzo wiem, po jaki grzyb ona tam jest i podpisana jako LAMP HT bo styczności z lampą, ani obudową lampy,
tym bardziej z wnętrzem "pudełka" na lampę, a już w ogóle z wylatującym gorącym powietrzem wyciągniętym z lampy styczności nie ma w ogóle..
Po prostu przykręcona do obudowy wiatraka, a w pobliżu jest elektronika i zewnętrzna część obudowy lampy-odległość ok 2cm.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
maciex93

Może pokombinuj z tą termoparą, daj ją bliżej lampy, może wpłynie to na obroty wentyla.

taki? http://www.ebay.com/itm/NMB-60mm-6CM-3p ... 3a7c2895fe
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Ten wentylator to taki "Serwerowy" model - szukaj zwykłego wentylatora na maszynowych łożyskach i tyle. Sprawdź ile mniej więcej pompuje powietrze i zagadka rozwiązana.

Moim zdaniem termopara powinna być bliżej lampy - zrób testy i sprawdź czy lepiej jak termopara mierzy temperaturę gorącego powietrza czy może osłony lampy.
ILPT
Awatar użytkownika
Hahar

Post autor: Hahar »

I nasmaruj dziada ;) 2-3 kropelki oliwki potrafią zdziałać cuda-pod naklejką jest zaślepka ośki...
DNF

Hahar, też taki mam plan, tylko nie bardzo widziałem jak się do ośki dobrać :)
Czy sam wiatrak wchodzi na wcisk? Czy może wchodzi raz, a próba wyjęcia kończy się uszkodzeniem?
Z wentylatorem podłączonym pod zewnętrzny zasilacz, temperatura stabilizuje się na poziomie 55-57*C.
Test był prowadzony przez lekko ponad 2h i temp oscylowała cały czas w tych granicach.
Jedyny minus, to komfort oglądania z takim odkurzaczem :D
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

Zazwyczaj wentylatory komputerowe są zbudowane tak:
http://majsterkowo.pl/jak-naprawic-glos ... mputerowy/
i tak też można trochę je podreperować.

Pozdrawiam
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
DNF

Ooo super, dzięki wielkie :) Powiedzcie mi, lepiej smarować zwykłym olejem roślinnym czy może smarem teflonowym takim jak do roweru się używa?
Awatar użytkownika
Hahar

Post autor: Hahar »

To jest olej z dodatkiem teflonu ?
Jak tak spokojnie możesz kapnąć - byle by było płynne a nie stałe :)
DNF

Płynne, płynne, nawet bardzo :)
ODPOWIEDZ