"Uwaliłem" iMAX B8+ proszę o pomoc .
"Uwaliłem" iMAX B8+ proszę o pomoc .
Niestety to musiało się kiedyś tak skończyć .
Przez pomyłkę zostawiłem podłączone dwie ładowarki równolegle do jednego zasilacza podłączając ładowanie jednego aku w szeregu dwoma ładowarkami na raz i poszedł element na zdjęciu widoczny jako 64 . Czy ktoś wie co to jest dokładnie i gdzie takiego elementu szukać (wydaje mi się że to jakiś tranzystor) ? A może ktoś ma schemat do iMAX B8+ (w co wątpię bardzo) lub wie gdzie go znaleźć .
Dokładnie chodzi mi o to co zaznaczone na fotce ( to jest widok z innej ładowarki bo w uszkodzonej z tego elementu zostały tylko końcówki przylutowane do płytki ).
Foto po kliku większe .
Przez pomyłkę zostawiłem podłączone dwie ładowarki równolegle do jednego zasilacza podłączając ładowanie jednego aku w szeregu dwoma ładowarkami na raz i poszedł element na zdjęciu widoczny jako 64 . Czy ktoś wie co to jest dokładnie i gdzie takiego elementu szukać (wydaje mi się że to jakiś tranzystor) ? A może ktoś ma schemat do iMAX B8+ (w co wątpię bardzo) lub wie gdzie go znaleźć .
Dokładnie chodzi mi o to co zaznaczone na fotce ( to jest widok z innej ładowarki bo w uszkodzonej z tego elementu zostały tylko końcówki przylutowane do płytki ).
Foto po kliku większe .
Na forum jest http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=5373
Czy ktoś może mnie poratować informacją jaki element jest tuż obok gniazd bananowych ? Chodzi mi o pierwszy (tranzystor?) na lewo od tychże złącz . Ten pierwszy element który jest dociskany "płytą" do radiatora . Element ten mi się skopcił w wyniku przypadkowego zwarcia na obudowie i nic z niego nie da się odczytać . Proszę o informację co to . Bardzo mi na tym zależy .
Tak wygląda moja w środku.
Podobna chociaż do Twojej?
Zaznacz o który chodzi element.
[ Dodano: 27 Luty 2014, 18:06 ]
A, już wiem
ten od spodu co jest.
[ Dodano: 27 Luty 2014, 18:10 ]
Był u mnie IRF Z44N, ale w ramach kombinowania zamontowałem BUZ10, działa.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
A gdzie tam moja zupełnie inaczej wygląda Ta Twoja to na pewno iMAX B8+ a nie przypadkiem coś na 6s ?maciex93 pisze:
Tak wygląda moja w środku.
Podobna chociaż do Twojej?
Zaznacz o który chodzi element.
[ Dodano: 27 Luty 2014, 18:06 ]
A, już wiem
ten od spodu co jest.
[ Dodano: 27 Luty 2014, 18:10 ]
Był u mnie IRF Z44N, ale w ramach kombinowania zamontowałem BUZ10, działa.
Właśnie wróciłem z elektronicznego z zakupionym IRF Z44N . Wlutuję go i zobaczę co się będzie dziać . Jak coś się dalej zjara to wielkiej szkody nie będzie bo ładowarka już długo leży uszkodzona i w zasadzie liczona na straty .
Ostatnio zmieniony czwartek 27 lut 2014, 18:31 przez Pykacz ., łącznie zmieniany 1 raz.
U mnie są 3szt IRF Z44N + ten jeden spalony co myślę że też jest ten sam . I do tego jeszcze 4szt w takich samych obudowach jakieś 4szt inne ze znakiem diody czy jakoś tak (nie znam się nie jestem elektronikiem tylko amatorem i to niskiego lotu) . Czyli razem 8szt takich elementów w rządku przykręconych przez płytę dociskającą do obudowy (radiatora). Tak z ciekawości u Ciebie w B6 jest tylko jeden tranzystor ?maciex93 pisze:Ech, ale plama Jak przeczytałem imax to w głowie mi się zapala lampka B6
Przepraszam za zamieszanie
W B6 jest pewnie sporo tranzystorów, ale w większych obudowach http://st.theicstock.com/images_part/54 ... 452544.jpg są tylko 2.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.