Lampka filmowa do DSLR

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
bandit

Lampka filmowa do DSLR

Post autor: bandit »

Witajcie,
potrzebuję małą lampkę, do awaryjnego doświetlenia pierwszego planu, w sytuacjach gdzie nie będę mógł liczyć na światło zastane.
Generalnie, chodzi mi mniej więcej o coś takiego :
http://videodslr.pl/diy-led-by-sylwekk-t6588.html
Tylko mam kilka innych wymagań, niż kolega z forum.
Może już ktoś przerabiał ten temat ?
Myślałem nad ledami, lecz nie jestem przekonany które się nadadzą do tego najlepiej.
Są 2 koncepcje, pierwsza zakłada ledy 3200, druga, granice 5600 z dodatkowymi filtrami żelowymi. Druga jest bardziej uniwersalna tym bardziej, że filtry już posiadam.
Opakowanie już znalazłem, będzie aluminiowe. Ma być to zasilane tylko z 1 18650, które znajdować się będzie wewnątrz lampki. Koszyk z zabezpieczeniem już zamówiony, właśnie leci.
Największy problem to mam z sterownikiem.
Potrzebuję gotowego rozwiązania, lub ewentualnie na zamówienie.
Sterownik musi posiadać:
1. zabezpieczenie termiczne, lampka nie będzie świecić długo, lecz będzie bardzo mała. Oczywiście powalczę o odpowiednie odprowadzanie ciepła, w ledy nie będzie szedł duży prąd.
2. diodę sygnalizującą rozładowanie ogniwa, najlepiej 2,3- kolorową.
3. 2 stałe tryby
4. jeśli jest możliwość pogodzenia ze sobą stałych trybów sterowanych zapewne micro switchem z potencjometrem, to jeszcze lepiej.

Nie musi to być rozwiązanie bardzo budżetowe, ale pewne. Bez niespodzianek w najmniej odpowiednim momencie.
Nie kręcę na weselach czy kotletach, ale musi to trochę poświecić.
Na razie, to chyba tyle moich marzeń :-)

Będę wdzięczny za wszystkie sugestie i dodatkowe pomysły.

Edit
Można pójść jeszcze dalej i zrobić sterowanie micro switchem 2,3 trybów stałych, a potencjometrem zmieniać skokowo barwę światła, lecz to już kompletnie nie wiem jak ugryźć od strony technicznej.. :/
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Post autor: smokuxx1987 »

Jeśli ma to służyć do fotografii to moja sugestia jest taka żeby lampke zbudować na diodach o wysokim CRI, minimum 80 np XQ-D.
Przy jednej diodzie nie było by problemu bo kupujesz sterownik 1xAMC lub 2X AMC, lekka zmiana softu i gotowe.
Natomiast przy kilku diodach z racji tego że najlepiej jest je łączyć szeregowo, potrzebny będzie sterownik podwyższający napięcie.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

smokuxx1987 pisze: Natomiast przy kilku diodach z racji tego że najlepiej jest je łączyć szeregowo, potrzebny będzie sterownik podwyższający napięcie.
bandit pisze:Ma być to zasilane tylko z 1 18650
Więc siłą rzeczy wciąż pasuje sterownik na AMC.

Wybierz do oświetlenia diody Nichia - wysokie CRI, do tego odpowiednia optyka i po wszystkim.

Lampa z linka którą pokazałeś to bardzo kiepski pomysł - 6 ledów, fluxów to góra 60 - 80 lumenów.
ILPT
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Jeśli fotografujesz ludzi (portrety), to CRI >90, inaczej szkoda zachodu, skóra będzie wyglądała trupio i nienaturalnie. Najwyższe CRI mają Oslony SSL w wersji CRI 95.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>

kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Post autor: smokuxx1987 »

skaktus pisze:
smokuxx1987 pisze: Natomiast przy kilku diodach z racji tego że najlepiej jest je łączyć szeregowo, potrzebny będzie sterownik podwyższający napięcie.
bandit pisze:Ma być to zasilane tylko z 1 18650
Więc siłą rzeczy wciąż pasuje sterownik na AMC.

Wybierz do oświetlenia diody Nichia - wysokie CRI, do tego odpowiednia optyka i po wszystkim.

Lampa z linka którą pokazałeś to bardzo kiepski pomysł - 6 ledów, fluxów to góra 60 - 80 lumenów.
Montujesz w szereg np 4 diody o Vf 3V czyli wsumie 12 V, napięcie zasilania max 4.2 V.
Jak chcesz to zasilić driverem na AMC, i od kiedy ten sterownik podwyższa napięcie?
Z tego co mi wiadomo jest to regulator liniowy a nie driver typu boost.
Awatar użytkownika
bandit

Post autor: bandit »

Dzięki za szybkie odpowiedzi, właśnie brałem pod uwagę diody nichia, ale nie byłem przekonany co i jak.
Ma to służyć zarówno do filmowania ludzi jak i innych przedmiotów. Stąd pomysł z filtrami. Standardowo w zewnętrznych lampkach błyskowych jest 5600k , dzięki filtrom można zrobić zarówno 3200k jak i 8000k. Oczywiście wszystko zależy od końcowego efektu i zamiaru.
Z tego względu skłaniałbym się ku takiemu rozwiązaniu.
Myślałem też nad rozwiązaniem, połączenia 5600k z 3200k na jednej lampce. Oczywiście będą uruchamiane osobnym włącznikiem, lub jakimś kołyskowym.
Wówczas będę mógł dowolnie "kreaować" scenę z użyciem filtrów w połączeniu z 5600k i szybko włączyć 3200k.
Co myślicie nad takim rozwiązaniem ?
Np. 2 rzędy hm po 4-5 ciepłej i tyle samo zimnej pod spodem.
Nie chcę oświetlić tym całego pomieszczenia, tylko wspomóc się.
Do oświetlenia stacjonarnego mam zamiar zrobić coś większego.
Chciałbym się trzymać jednego 18650. Zależy mi na kompaktowej obudowie i zredukowanej masie do minimum.
Jeśli jednak się nie uda połączyć mocniejszego światła z odpowiednią długością świecenia takiej lampki, będę musiał zmodyfikować moje wcześniejsze założenia i zastosować 2 x 18650.
Edit
Tutaj jest ciekawa konstrukcja http://www.cyfrowe.pl/kamery/lampa-led- ... 20mix.html
połączenie 3200k i 5600k. Tylko, że dodatkowo potencjometrem można zmieniać temperaturę.
Dla mnie to akurat zbędny bajer, niepotrzebnie komplikuje całą budowę.
Przekonuję się natomiast do rozwiązania, sterowaniem potencjometrem natężenia światła, przełącznikiem kołyskowym do szybkiej zmiany barwy i osobny przycisk uruchamiający i wyłączający lampkę.
Poszukam te diody o których pisaliście i poczytam jeszcze trochę o nich.
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Filtry obcinają pasmo i nic ponadto. Nie rozszerzą go. Jeśli źródło ma niskie CRI, to żaden filtr tego nie zwiększy. Z drugiej strony, po co te filtry, skoro aparat ma balans bieli, który można zwykle ustawić w Kelwinach i gotowe.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>

kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

smokuxx1987 pisze:
Montujesz w szereg np 4 diody o Vf 3V czyli wsumie 12 V, napięcie zasilania max 4.2 V.
Jak chcesz to zasilić driverem na AMC, i od kiedy ten sterownik podwyższa napięcie?
Z tego co mi wiadomo jest to regulator liniowy a nie driver typu boost.
Przeczytaj co napisał autor tematu i co ja ci zacytowałem - autor chce zasilać lampę z JEDNEGO OGNIWA 18650, więc sterownik liniowy na AMC jest w sam raz.

Do autora tematy - zanim podejmiesz jakiekolwiek działania, sprawdź gdzie dostaniesz odpowiednie diody.

Przy niskich prądach zasilania, rzędu 350mA, możesz wpakować do niewielkiej obudowy kilka ledów i nic im się nie stanie.
ILPT
ODPOWIEDZ