Maglite 2x R20 (2d) przerobka
Maglite 2x R20 (2d) przerobka
Witam wszystkich forumowiczów i forumowiczki serdecznie:) Przyznam szczerze, że przypadkiem trafiłem na to forum szukając gotowego zestawu do przerobienia mojej latarki na wersję będącą ciut bardziej na czasie. Czytałem opisy przeróbek dwóch kolegów na forum jednak zamieszczone linki do allegro dotyczące komponentów są nieaktualne a nie chcę kupować w ciemno czegoś o czym nie mam pojęcia. Nie zanudzając zbytnio chciałbym ją przerobić na wersję ledową najlepiej zasilaną aku AA. Jeśli nie byłby to dla was problem prosiłbym o info co kupić ( jeśli znacie jakieś osoby handlujące takowymi komponentami na allegro)aby nie wtopić i jak to z sobą połączyć.
Z góry dziękuje za wyrozumiałość.
Edit Pyra: Na tym forum piszemy po polsku
Z góry dziękuje za wyrozumiałość.
Edit Pyra: Na tym forum piszemy po polsku
Ostatnio zmieniony piątek 09 sie 2013, 21:12 przez Gregooz, łącznie zmieniany 1 raz.
Ile chcesz, aby światłą dawała przerobiona latarka?
Jaki budżet? Czy masz tokarza pod ręką? albo możesz mieć - do sensownego przerobienia Maglite'a tokarz jest konieczny.
Czy posiadasz ogniwa/ładowarkę na 18650, lub inne podobne ogniwa litowe?
Bez odpowiedzi na powyższe pytania trudno mi coś odpisywać, bo niepotrzebnie będę pisał o czymś co cię nie interesuje.
Sam przymierzam się do zmodowania Maglite (3D) na XM-L2 (marzę też o przeróbce na MT-G2 - ale najpierw XM-L ze względu na koszt i fajniejsze sterowniki) projekt w głowie już mam, prosty nie będzie. Czas realizacji planuję do wiosny.
Rzucę jeszcze jednym linkiem, który nie wiem czy znasz, ale troszkę rozjaśnia, choć w obu IMO można by pigułę zrobić solidniejszą - lepiej odprowadzającą ciepło...
http://hacknmod.com/hack/how-to-1000-lumen-maglite-mod/
http://www.instructables.com/id/LED-Mag ... ification/
Jeżeli wchodzisz w coś takiego, to wskaż kierunek i możemy popodpowiadać jakie komponenty kupować.
Ogólnie, to Maglite jest latarką dość Trudną do przerobienia na mocną diodę - właśnie ze względu na to, że nie ma podłoża pod diodę i trzeba dotaczać coś. Choć z drugiej strony, nawet dioda pędzona 200mA będzie dawała nieporównywalnie więcej światła niż standardowa żarówka w Maglite'ach będąca.
Pozdrawiam
Kuba
Jaki budżet? Czy masz tokarza pod ręką? albo możesz mieć - do sensownego przerobienia Maglite'a tokarz jest konieczny.
Bez odpowiedzi na powyższe pytania trudno mi coś odpisywać, bo niepotrzebnie będę pisał o czymś co cię nie interesuje.
Sam przymierzam się do zmodowania Maglite (3D) na XM-L2 (marzę też o przeróbce na MT-G2 - ale najpierw XM-L ze względu na koszt i fajniejsze sterowniki) projekt w głowie już mam, prosty nie będzie. Czas realizacji planuję do wiosny.
Rzucę jeszcze jednym linkiem, który nie wiem czy znasz, ale troszkę rozjaśnia, choć w obu IMO można by pigułę zrobić solidniejszą - lepiej odprowadzającą ciepło...
http://hacknmod.com/hack/how-to-1000-lumen-maglite-mod/
http://www.instructables.com/id/LED-Mag ... ification/
Jeżeli wchodzisz w coś takiego, to wskaż kierunek i możemy popodpowiadać jakie komponenty kupować.
Ogólnie, to Maglite jest latarką dość Trudną do przerobienia na mocną diodę - właśnie ze względu na to, że nie ma podłoża pod diodę i trzeba dotaczać coś. Choć z drugiej strony, nawet dioda pędzona 200mA będzie dawała nieporównywalnie więcej światła niż standardowa żarówka w Maglite'ach będąca.
Pozdrawiam
Kuba
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Witam, dzięki za szybką odpowiedź. Odpowiadając na zadane pytania:
Powiem tak, obecna żarówka mówiąc delikatnie świeci słabo, mam tez druga latarkę na rower coś takiego
i każda zmiana która spowoduje, że MAG będzie świecił lepiej od niej będzie mnie satysfakcjonowała. Nie mam do czynienia z lepszymi latarkami stąd moje odniesienie do powyższej.
Tak na marginesie czy wspomniany przeze mnie Emos świeci dużo gorzej niż SolarForce L2 800lm Cree XM-L extended
Jaki budżet?
max 100zł bo z tego co znalazłem na tym forum za 180 można mieć już przerobioną mniejsza Solarforce
Czy masz tokarza pod ręką?
Pod ręką nie ale w mieście kilku jest
Nie, tylko zwykłe aku AA Ni-MH ale patrząc po cenach na Allegro nie jest to duży wydatek.
Powiem tak, obecna żarówka mówiąc delikatnie świeci słabo, mam tez druga latarkę na rower coś takiego
i każda zmiana która spowoduje, że MAG będzie świecił lepiej od niej będzie mnie satysfakcjonowała. Nie mam do czynienia z lepszymi latarkami stąd moje odniesienie do powyższej.
Tak na marginesie czy wspomniany przeze mnie Emos świeci dużo gorzej niż SolarForce L2 800lm Cree XM-L extended
Jaki budżet?
max 100zł bo z tego co znalazłem na tym forum za 180 można mieć już przerobioną mniejsza Solarforce
Czy masz tokarza pod ręką?
Pod ręką nie ale w mieście kilku jest
Nie, tylko zwykłe aku AA Ni-MH ale patrząc po cenach na Allegro nie jest to duży wydatek.
Ostatnio zmieniony sobota 10 sie 2013, 16:02 przez Gregooz, łącznie zmieniany 1 raz.
3AA szeregowo - sterownik na 4 AMC 1,4A (3 trybowy, albo programowalny). Dioda XM-L2 na podłożu Noctigon, albo SinkPad (dostępne u Grega w Sklepiku "Krypton")
Przy 1,4A i ww. diodzie powinno być jaśniej niż EMOS (jeżeli się mylę, to proszę mnie poprawić). Ten EMOS jest na 3AAA? czy AA?
Z AA więcej nie ma sensu, a nawet może lepiej na 3AMC czyli 1,05A.
BTW ostatnio mam w ręce dwa identyczne latarki, jedna na 1,4A max, druga na 2,8A max i nie powiem, żeby różnica w mocy świecenia była duża, raczej, że jak się wysili wzrok to widać różnicę, czyli najprawdę mała różnica w jasności.
Jeżeli byśmy chcieli taniej, to przy prądzie do 1,5A można dać tańszą diodę XP-G2, będzie niezauważalnie ciemniejsza, ale będzie lepsze skupienie w tym reflektorze niż diody XM-L - czyli będzie większy zasięg.
Sterownik też można u Grega - ma fajne programowalne sterowniki, albo ze stałymi 3 trybami w jakiś chińśkich sklepach się powinno dostać.
Nie wiem jak się zmieszczą 3 AA, tzn wiem, że sie zmieszczą, ale będzie trzeba kombinować z koszyczkami własnej roboty zapewne.
na 2AA w szeregu bym nie dawał, bo by trzeba sterownik podnoszący napięcie, a te mają większe straty i mniejsze moce.
Włącznik można zostawić oryginalny, tak przerobiony jak w pierwszym moim linku.
Prawdę mówiąc, to przerabianie Maglite 2D na AA jest trochę... Powiem, że nie wykorzystuje w pełni potencjału tej obudowy. Lepiej dalej będzie świecił od niej jakiś tani (poniżej 50zł) gotowy Convoy (np S2, czy M1) zasilany jednym ogniwem 18650.
Tak, że jak przerabiać taką kobyłę, to chyba lepiej od razu na 18650 i wtedy przynajmniej te 2,8A w najwyższym trybie. Jak się człowiek postara to dwa takie ogniwa do niej wejdą. A jeszcze lepiej grubsze 26650 - no ale to już wyższe koszty
Przy 1,4A i ww. diodzie powinno być jaśniej niż EMOS (jeżeli się mylę, to proszę mnie poprawić). Ten EMOS jest na 3AAA? czy AA?
Z AA więcej nie ma sensu, a nawet może lepiej na 3AMC czyli 1,05A.
BTW ostatnio mam w ręce dwa identyczne latarki, jedna na 1,4A max, druga na 2,8A max i nie powiem, żeby różnica w mocy świecenia była duża, raczej, że jak się wysili wzrok to widać różnicę, czyli najprawdę mała różnica w jasności.
Jeżeli byśmy chcieli taniej, to przy prądzie do 1,5A można dać tańszą diodę XP-G2, będzie niezauważalnie ciemniejsza, ale będzie lepsze skupienie w tym reflektorze niż diody XM-L - czyli będzie większy zasięg.
Sterownik też można u Grega - ma fajne programowalne sterowniki, albo ze stałymi 3 trybami w jakiś chińśkich sklepach się powinno dostać.
Nie wiem jak się zmieszczą 3 AA, tzn wiem, że sie zmieszczą, ale będzie trzeba kombinować z koszyczkami własnej roboty zapewne.
na 2AA w szeregu bym nie dawał, bo by trzeba sterownik podnoszący napięcie, a te mają większe straty i mniejsze moce.
Włącznik można zostawić oryginalny, tak przerobiony jak w pierwszym moim linku.
Prawdę mówiąc, to przerabianie Maglite 2D na AA jest trochę... Powiem, że nie wykorzystuje w pełni potencjału tej obudowy. Lepiej dalej będzie świecił od niej jakiś tani (poniżej 50zł) gotowy Convoy (np S2, czy M1) zasilany jednym ogniwem 18650.
Tak, że jak przerabiać taką kobyłę, to chyba lepiej od razu na 18650 i wtedy przynajmniej te 2,8A w najwyższym trybie. Jak się człowiek postara to dwa takie ogniwa do niej wejdą. A jeszcze lepiej grubsze 26650 - no ale to już wyższe koszty
- smokuxx1987
Gregooz brałeś pod uwage kwestie opłacalności?
Kupując w Polsce za same części zapłacisz więcej niż dał byś za gotową latarke.
Większość osób które przerabiają magi robi to głównie hobbistycznie dla własnej satysfakcji.
Sam też posiadam latarki których kwestia opłacalności jest wątpliwa, ale to już jest choroba światełkowa
Większość osób które przerabiają magi robi to głównie hobbistycznie dla własnej satysfakcji.
Sam też posiadam latarki których kwestia opłacalności jest wątpliwa, ale to już jest choroba światełkowa
Tak, tak. Smoku ma rację. Zapomniałem o tym napisać. Pchanie LEDa w Maga tylko po to by mieć jasno jest dużo droższe niż kupienie gotowej latarki.smokuxx1987 pisze:Gregooz brałeś pod uwage kwestie opłacalności?
Gregooz brałeś pod uwage kwestie opłacalności?
Taka kwestię naturalnie biorę pod uwagę dlatego pytałem co muszę zmienić. Biorąc po
uwagę diodę i sterownik ( AA mam) wyjdzie kolo 70zł. Nie wiem do końca czy przy takim prądzie też trzeba extra chłodzenie czy wystarczy obudowa Maga. I teraz pytanie czy za 100 kupie coś co będzie świeciło o tyle lepiej od obecnej latarki (emos 3xAAA),że nie będę żałował wydanych pieniędzy. (Latarka wykorzystywana co noc w terenach leśnych,parkowych mało oświetlonych tudzież opuszczonych domów i innych sytuacjach w których trzeba złapać niegrzecznych ludzi. Mag pod tym kątem do mnie przemawia bo można wykorzystać ja do celów obronnych.
Taka kwestię naturalnie biorę pod uwagę dlatego pytałem co muszę zmienić. Biorąc po
uwagę diodę i sterownik ( AA mam) wyjdzie kolo 70zł. Nie wiem do końca czy przy takim prądzie też trzeba extra chłodzenie czy wystarczy obudowa Maga. I teraz pytanie czy za 100 kupie coś co będzie świeciło o tyle lepiej od obecnej latarki (emos 3xAAA),że nie będę żałował wydanych pieniędzy. (Latarka wykorzystywana co noc w terenach leśnych,parkowych mało oświetlonych tudzież opuszczonych domów i innych sytuacjach w których trzeba złapać niegrzecznych ludzi. Mag pod tym kątem do mnie przemawia bo można wykorzystać ja do celów obronnych.
- smokuxx1987
Nie wiem jak jest mag w środku zbudowany, ale diodę trzeba osadzić na płaskiej powierzchni przylegającej do obudowy żeby dobrze oddawała ciepło. Więc dochodzą koszty wytoczenia piguły jeśli nie masz znajomego tokarza który ci to zrobi za "sok"...
Diody XM-L nie należą do najtańszych więc pasuje zapewnić dobre warunki pracy.
Za 100 złotych lub niewiele wiecej dostaniesz latarke która daje 3x więcej światła od twojego emosa.
W kwestii samoobrony nie wspominałeś że duży rozmiar latarki jest dla ciebie priorytetem, ale 700-800 lm skierowane w oczy przeciwnika na chwile go oślepia i dezorientuje.
Edit: Co do tego co fxxx napisał to z tego co wyczytałem na forum to użytkownik Kazik poluje na maga, gdybyś chciał sprzedać to możesz do niego napisać.
Diody XM-L nie należą do najtańszych więc pasuje zapewnić dobre warunki pracy.
Za 100 złotych lub niewiele wiecej dostaniesz latarke która daje 3x więcej światła od twojego emosa.
W kwestii samoobrony nie wspominałeś że duży rozmiar latarki jest dla ciebie priorytetem, ale 700-800 lm skierowane w oczy przeciwnika na chwile go oślepia i dezorientuje.
Edit: Co do tego co fxxx napisał to z tego co wyczytałem na forum to użytkownik Kazik poluje na maga, gdybyś chciał sprzedać to możesz do niego napisać.
Sterownik 3,5$Gregooz pisze: Biorąc po
http://intl-outdoor.com/amc71354-5mode- ... p-254.html
Dioda na podłożu $6.98 :
http://intl-outdoor.com/cree-xml2-t4-5d ... p-750.html
Tańszą diodę i gorszym podłożem przy tym prądzie też się da założyć.
Obudowa Maga wystarczy, ale do obudowy trzeba ciepło doprowadzić, do tego właśnie trzeba wytoczyć Pigułę, albo chociaż zrobić taką jak w drugim linku w moim pierwszym poście.
Convoy M1 to ok 20$ (z fasttech.com), ładowarka 6$ (też z FT), 2-3 ogniwa od woytazo za 5-8zł(szt) z przesyłką za 8zł. Tak, że spokojnie taniej będziesz miał bardzo mocną (w porównaniu do Emosa) latarkę. Polecam
Ja na przerobienie maga liczę wydać 200zł - jak się uda mniej to fajnie, ale pewno niewiele i do tego dziesiątki godzin
Aaa, kwestia reflektora, reflektor można wykorzystać oryginalny, nie ma się wtedy takiego super skupienia jak w jakimś innym do LEDow dedykowanym, ale za to ma się więcej światła na boki... W drugim linku z moim pierwszym poście gościu wykorzystuje właśnie oryginalne refy Maga i skupienie jak widać najgorsze nie jest. Z tego co widzę na swoim by się to zgadzało, bo przy największym skupieniu żarnik żarówki jest z 3-4mm od dna reflektora, czyli dość głęboko (jak na ref od żarówki).
Do celów obronnych jakąś jasną latarkę też można kupić, choć są raczej za więcej niż 100zł. No ale za maga kikadziesiąt złotych za maga powinieneś dostać.
Pozdrawiam Kuba