Wyciek z akumulatorów NiMh
Wyciek z akumulatorów NiMh
Witajcie,
zakupiłem ostatnio ładowarkę bc-700, wszystkie akusy ładowała dobrze do momentu kiedy załadowałem niejakie forever 850 aaa. Po około 5h i prądzie 200 mA, ładowarka pokazała, że jedno ogniwo jest już naładowane, a resztę zostawiłem jeszcze na godzinę, ale jako że musiałem wyjść z domu to wyłączyłem ładowarkę. Po przyjściu zobaczyłem, że przy minusach widać taki zielonkawy nalot, przy czym na jednej nie ma tego prawie wcale. Nie wiem, czy to te, które ładowarka wyłączyła.
I tu pojawia się pytanie, czy to wina ładowarki, czy beznadziejnych akumulatorów?
Dodam, że wcześniej były ładowane na czasowej przy prądzie około 500 mA na ogniwo.
Kliknij aby powiększyć.
zakupiłem ostatnio ładowarkę bc-700, wszystkie akusy ładowała dobrze do momentu kiedy załadowałem niejakie forever 850 aaa. Po około 5h i prądzie 200 mA, ładowarka pokazała, że jedno ogniwo jest już naładowane, a resztę zostawiłem jeszcze na godzinę, ale jako że musiałem wyjść z domu to wyłączyłem ładowarkę. Po przyjściu zobaczyłem, że przy minusach widać taki zielonkawy nalot, przy czym na jednej nie ma tego prawie wcale. Nie wiem, czy to te, które ładowarka wyłączyła.
I tu pojawia się pytanie, czy to wina ładowarki, czy beznadziejnych akumulatorów?
Dodam, że wcześniej były ładowane na czasowej przy prądzie około 500 mA na ogniwo.
Kliknij aby powiększyć.
Dla mnie to przerost formy nad treścią, zwłaszcza jak w pilocie, zegarze, wadze, zwykłą baterię alkaliczną wymieniam raz na rok lub nawet raz na 2 lata .maba pisze:U mnie zasilają już wszystko - ..., piloty, wagi, zegary, ... Innych nie uznaję, bo przecież wiadomo, że Eneloopy są najlepsze
Tam , gdzie zużycie energii jest większe jak najbardziej tak.
pozdrawiam
A ja mam BC-700 i jestem zadowolony-naładowałem nimi już grube setki akumulatorów. W tym wypadku winne są ewidentnie ogniwa - Forever z deklarowanych 600 - 800 mAh ma jakieś 200 - 300. Do tego jak użytkownik pisze, musiał je pobudzać do ładowania więc nie wiadomo co działo się z nimi wczesniej.*michal* pisze:A ja obstawiam na ładowarkę, miałem tą BC-700 i od razu po 1 dniu zmieniłem na MH-C9000 teraz jest wypas i wszystko się ładuje jak należy
a MH-C9000 jest nieciekawa w obsłudze, ha !
ILPT