Zasilacze do led
Zasilacze do led
Witam,
Ze względu na fakt, że na rynku istnieje całe mnóstwo zasilaczy wykorzystywanych do ledów postanowiłem założyć temat, który pomoże każdemu w doborze zasilacza do własnych aplikacji.
Piszcze proszę tutaj swoje spostrzeżenia na temat zasilaczy ( wady, zalety danego modelu, sposób w jaki został wykonany), z których korzystacie i które polecacie lub wręcz odradzacie.
Piszczcie, również o waszych potrzebach ( czyli czego brakuje na rynku i czego szukacie) być może ktoś kiedyś kupił taki zasilacz i wam pomoże w odszukaniu go.
Pozdrawiam,
Ps. Mam nadzieje, że temat się wam spodoba i go trochę rozruszamy.
Ze względu na fakt, że na rynku istnieje całe mnóstwo zasilaczy wykorzystywanych do ledów postanowiłem założyć temat, który pomoże każdemu w doborze zasilacza do własnych aplikacji.
Piszcze proszę tutaj swoje spostrzeżenia na temat zasilaczy ( wady, zalety danego modelu, sposób w jaki został wykonany), z których korzystacie i które polecacie lub wręcz odradzacie.
Piszczcie, również o waszych potrzebach ( czyli czego brakuje na rynku i czego szukacie) być może ktoś kiedyś kupił taki zasilacz i wam pomoże w odszukaniu go.
Pozdrawiam,
Ps. Mam nadzieje, że temat się wam spodoba i go trochę rozruszamy.
Polularne ledy XP-G, XP-E czy też XM-L można zasilać zasilaczem o parametrach około 5V 0-3A (oczywiście w zależności od zastosowanej diody). Czy podłączenie takiego zasilacza na stałe bez drivera jest bezpieczne dla diody?
Zauważyłem że chiński driver wymontowany z czołówki podłączony do zasilacza 5V 0,96A, po paru minutach robi się gorący. Zastanawiam się czy jest sens stosowania drivera. Bateria daje 3-4,2V natomiast zasilacz nieco powyżej 5V może tu tkwi problem.
Zauważyłem że chiński driver wymontowany z czołówki podłączony do zasilacza 5V 0,96A, po paru minutach robi się gorący. Zastanawiam się czy jest sens stosowania drivera. Bateria daje 3-4,2V natomiast zasilacz nieco powyżej 5V może tu tkwi problem.
Witam
Wszystko zależy od zasilacza, jeśli ma dobre zabezpieczenia, to ograniczy prąd do zadanej mu wartości i tak będzie pracował, jeśli jest kiepski lub bez ograniczenia, to spłonie dioda lub zasilacz, w zależności co okaże się słabsze.
Wszystkie drivery, pracują w z góry zadanym zakresie napięć zasilania, robienie podobnych doświadczeń, bez dokładnej wiedzy o sterowniku, skończy się zakupami...
Pozdrawiam
Wszystko zależy od zasilacza, jeśli ma dobre zabezpieczenia, to ograniczy prąd do zadanej mu wartości i tak będzie pracował, jeśli jest kiepski lub bez ograniczenia, to spłonie dioda lub zasilacz, w zależności co okaże się słabsze.
Wszystkie drivery, pracują w z góry zadanym zakresie napięć zasilania, robienie podobnych doświadczeń, bez dokładnej wiedzy o sterowniku, skończy się zakupami...
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
- Calineczka
- Kontakt:
Zastosowałem zasilacz z telefonu LG, czy innych wiądących marek. W każdym bądź razie pomiary wykazują prąd bezpieczny dla diody, z tym że zasilacz się dość mocno nagrzewa.Calineczka pisze:Jacek318, możesz podłączyć każdą diodę do zasilacza 5V nie znając jego zabezpieczeń stosując odpowiedni rezystor ograniczający prąd diody, prąd ten nie powinien oczywiście przekraczać możliwości zasilacza....
Teraz pytanie czym zasilić leda COB o parametrach:
COOL WHITE 100W:
Forward Voltage (VF): DC 32-34V
Forward current (IF): 3500MA
Out put Lumens: 8000-9500LM
Z chłodzeniem nie będzie problemu, pozostaje kwestia zasilacza.
Zakupiłem taki zasilacz
http://www.ebay.com/itm/85-265VAC-100W- ... 2c715f6e95
Ciekawe jak będzie świeci taki wielo-chipowy układ.
Zakupiłem taki zasilacz
http://www.ebay.com/itm/85-265VAC-100W- ... 2c715f6e95
Ciekawe jak będzie świeci taki wielo-chipowy układ.
Mam takie układy ale w wersji 5 - 15W i świeci to przyzwoicie. Wydajność taka sobie 80l/w, CRI w niektórych wypadkach tragiczne a czasem do przyjęcia. Ogólnie te ledy mają wysokie VF i np. led 9W + radiator z Athlona i po 10 minutach całość parzy bo rzeczywista moc pobierana (przy parametrach podanych przez producenta) to nie 9 a 18W
ILPT
Jeżeli chodzi o wydajność to faktycznie odstaje od Cree.skaktus pisze:Mam takie układy ale w wersji 5 - 15W i świeci to przyzwoicie. Wydajność taka sobie 80l/w, CRI w niektórych wypadkach tragiczne a czasem do przyjęcia. Ogólnie te ledy mają wysokie VF i np. led 9W + radiator z Athlona i po 10 minutach całość parzy bo rzeczywista moc pobierana (przy parametrach podanych przez producenta) to nie 9 a 18W
Natomiast według karty katalogowej CRI = 75-90.
W każdym bądź razie za cena tego COB'a nie jest wysoka w stosunku do możliwości.
Nie sądze żeby zasilacz o parametrach 100W pobierał 200W z sieci.
Aczkolwiek może być jakiś niewielki odchył od normy.
Przyjdzie paczka to dokonam pomiaru z ciekawości.
Co do temperatur chyba komentarz będzie zbędny
Ostatnio zmieniony środa 07 sie 2013, 16:47 przez Jacek318, łącznie zmieniany 1 raz.