UltraFire WF-1000L
UltraFire WF-1000L
Witam, tak jak obiecałem kilka zdjęć latareczki WF-1000L i jakieś nieudolne wykresiki
Dane do wykresów:
Miernik Fluke 87V
Aku - TrustFire TR 18650 2000mAh
Pobór prądu :
HI = 1,33 A
low = 0,37 A
strobe w szczycie = 0,917 A
Aku naładowane w WF139 do poziomu 4,195V
Po zgaśnięciu ogniwa miały 3,325V i 3,144V
Pomiar światła - Luxomierz z DX - jak na razie nie jetem pewny co owy mierniczek pokazuje ale do wykresu powinno być wystarczająco dobrze.
Latarka
Reflektor
Porównanie z innymi
głowica
przód
moduł
z boku
I emiterek
wyłącznik
całość w negliżu
I wykresy :
Generalnie - latareczka wykonana powiedzmy że przyzwoicie, jedynie co mnie denerwuje to nieprecyzyjny i ciężko działający wyłącznik, poobijana obudowa mimo że opakowanie nie jest naruszone i maaało światła
Uprasza się o niezbyt głośne wyśmiewanie autora jako że to mój pierwszy opis latareczki.
Jeśli ktoś sobie życzy wykresy w formie arkusza kalkulacyjnego to mogę podesłać na maila.
Kilka fotek jak świeci postaram się dołączyć jak tylko znajdę chwilkę czasu.
Tomek.
Dane do wykresów:
Miernik Fluke 87V
Aku - TrustFire TR 18650 2000mAh
Pobór prądu :
HI = 1,33 A
low = 0,37 A
strobe w szczycie = 0,917 A
Aku naładowane w WF139 do poziomu 4,195V
Po zgaśnięciu ogniwa miały 3,325V i 3,144V
Pomiar światła - Luxomierz z DX - jak na razie nie jetem pewny co owy mierniczek pokazuje ale do wykresu powinno być wystarczająco dobrze.
Latarka
Reflektor
Porównanie z innymi
głowica
przód
moduł
z boku
I emiterek
wyłącznik
całość w negliżu
I wykresy :
Generalnie - latareczka wykonana powiedzmy że przyzwoicie, jedynie co mnie denerwuje to nieprecyzyjny i ciężko działający wyłącznik, poobijana obudowa mimo że opakowanie nie jest naruszone i maaało światła
Uprasza się o niezbyt głośne wyśmiewanie autora jako że to mój pierwszy opis latareczki.
Jeśli ktoś sobie życzy wykresy w formie arkusza kalkulacyjnego to mogę podesłać na maila.
Kilka fotek jak świeci postaram się dołączyć jak tylko znajdę chwilkę czasu.
Tomek.
- Calineczka
- Kontakt:
Po pierwsze bardzo fajna recka-serdeczne dzięki
Zależało mi bardzo na fotach tej latareczki bo chciałem zobaczyć jak led jest chłodzony. Widzę, że jest lepiej niż w ostatnim WF-900L jakiego dostałem.
Ten tryb HIGH nie zapowiada odpowiedniego prądu w leda, pewnie 2,8A nie idzie...choć niby producent tak mówi.Masz możliwość zmierzenia?
Ile za nią płaciłeś?
Myślałem, że to jest powłoka HAIII za tą cenę, ale fotki pokazują chyba juz ciut steraną latareczkę?
dx?
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.15572
ciekawa rozprawka na temat bebechów:
http://www.messerforum.net/showpost.php ... stcount=25
Zależało mi bardzo na fotach tej latareczki bo chciałem zobaczyć jak led jest chłodzony. Widzę, że jest lepiej niż w ostatnim WF-900L jakiego dostałem.
Ten tryb HIGH nie zapowiada odpowiedniego prądu w leda, pewnie 2,8A nie idzie...choć niby producent tak mówi.Masz możliwość zmierzenia?
Ile za nią płaciłeś?
Myślałem, że to jest powłoka HAIII za tą cenę, ale fotki pokazują chyba juz ciut steraną latareczkę?
dx?
Latarka kupiona w DX i za taką kasę jak napisali na stronce, powłoka to ciężko powiedzieć - nie jest to powłoka którą stosuje np. Deree - spróbuje ją jutro troszkę pomęczyć ( niestety przyszła w takim stanie jak na zdjęciach ). Prąd na diodzie też pomierzę w wolnej chwili - ostatnio i pracy i w domu czasu mam niestety niewiele.Calineczka pisze: Ten tryb HIGH nie zapowiada odpowiedniego prądu w leda, pewnie 2,8A nie idzie...choć niby producent tak mówi.Masz możliwość zmierzenia?
Ile za nią płaciłeś?
dx?
Pozdrawiam Tomek.
[ Dodano: Pią Paź 17, 2008 7:05 pm ]
Prąd na diodę idzie około 2,05A z tendencją do niewielkiego wzrostu - dzięki za ciekawość Fotonusie Nieogolony, chyba uchroniłeś mnie od usmażenia P7 - przy pracach lutowniczych okazało się że podstawa diody " koleboce się na boki " na obudowie modułu - okazało się że mały chiński tokarz nie dokończył planowania czoła podstawy i pozostał stożek który powodował że moduł diody oddawał ciepło poprzez tą pozostałą nie splanowaną część i krawędź (w sumie mniej niż 1 mm2 ), poza tym wyszły jeszcze inne kwiatki w WF-1000L - generalnie za tą kasę nie polecam
Tomek.
[ Dodano: Wto Paź 21, 08 07:24 ]
Tak jak obiecałem kilka fotek porównawczych latarek :
Ultrafire C1
Dereelight CL1H V4
Bezfirmówka Super Projection Cree P4 240Lm
WF-1000L
Wszystkie fotki na takich samych ustawieniach, odległość około 75 metrów.
Uprasza się o nie bicie autora za jakość - dopiero się uczy
Tomek.
Ostatnio zmieniony wtorek 21 paź 2008, 08:05 przez TomekM, łącznie zmieniany 1 raz.
- Calineczka
- Kontakt:
O, super, dzięki za fotki-nie wiem jakie były ale te pokazują "co widać"
przykro mi, że i dla Ciebie Chińczycy przygotowali niespodziankę. Wygląda na to, że zawsze przed włączeniem prądu trzeba zrobić inspekcję techniczną....Albo mi się wydaje albo Ultrafire na psy schodzi...biedne pieski....
No cóż, twoja recka uchroniła mnie przed kupnem tej lampki, jeśli wcześniej się wahałem, teraz wątpliwości nie mam.Thx
przykro mi, że i dla Ciebie Chińczycy przygotowali niespodziankę. Wygląda na to, że zawsze przed włączeniem prądu trzeba zrobić inspekcję techniczną....Albo mi się wydaje albo Ultrafire na psy schodzi...biedne pieski....
No cóż, twoja recka uchroniła mnie przed kupnem tej lampki, jeśli wcześniej się wahałem, teraz wątpliwości nie mam.Thx
Przepraszam że odgrzebuję i nie piszę w tym dziale co trzeba ale rady mi potrzeba a tu jest kilka dodatkowych zdjęć które mogą pomóc.
Miałem zrobić dziś małą sesję kamerą termowizyjną latarki z tematu i cóż się stało....
Już kiedyś zauważyłem że jak chcę rozkręcić latarkę to moduł mi się kręci każda część osobno i ukręca kable do diody - aż wreszcie ukręciły się i to obydwa gdzieś przy płytce sterownika. Poniżej winowajca :
Jeśli któryś z Kolegów mógłby podpowiedzieć gdzie je przylutować ....
I jeszcze jedna sprawa - zakupiłem lat temu.... diody 3W(nie napiszę ile kosztowały... ) i pytanie czy zostawić oryginalną diodę czy też zmienić na zakupioną, oryginalna jest na zdjęciu na dole, ma jakby bardziej przeźroczystą soczewkę - więcej o niej nie wiem - o drugiej też ...
Poniżej zdjęcie
Tomek
Miałem zrobić dziś małą sesję kamerą termowizyjną latarki z tematu i cóż się stało....
Już kiedyś zauważyłem że jak chcę rozkręcić latarkę to moduł mi się kręci każda część osobno i ukręca kable do diody - aż wreszcie ukręciły się i to obydwa gdzieś przy płytce sterownika. Poniżej winowajca :
Jeśli któryś z Kolegów mógłby podpowiedzieć gdzie je przylutować ....
I jeszcze jedna sprawa - zakupiłem lat temu.... diody 3W(nie napiszę ile kosztowały... ) i pytanie czy zostawić oryginalną diodę czy też zmienić na zakupioną, oryginalna jest na zdjęciu na dole, ma jakby bardziej przeźroczystą soczewkę - więcej o niej nie wiem - o drugiej też ...
Poniżej zdjęcie
Tomek
Ta górna to nówka zakupiona w DX kilka lat temu - leżak półkowy - wyświeciła za swojego żywota może z godzinkę na małych prądach...Rysiu. pisze:Ja bym polecił raczej XM-L wrzucić bo SSC P7 są już stare dodatkowo o wiele mniej wydajne i się bardziej grzeją.
Ta górna wygląda jak by była przegrzana dlatego soczewka zmatowiała wiec jak bym jej nie montował.
Dolna wyświeciła kilka ładowań w tytułowej latarce...
A co do wymiany .... można by pomyśleć tym bardziej że sterownik ma tylko 3 tryby które nie bardzo mi odpowiadają ale to może kiedyś - więc ewentualnie komplet ....
Ale teraz trzeba by na tą chwilkę ten zestaw usprawnić bo miał być w założeniach na dziś filmik zrobiony podobny do publikowanego w galerii pokazujący jak się nagrzewa dioda i przekazuje ciepło do body
Ostatnio zmieniony niedziela 06 lip 2014, 19:29 przez TomekM, łącznie zmieniany 1 raz.
Zgodnie z podpowiedzią polutowałem - lepiej nie pytać jak się to lutuje lutownicą transformatorową i to wcale nie z tych małychmaciex93 pisze:Obstawiam pady lutownicze oznaczone L+ i L-.
Jeszcze jedno pytanie - moduł ze sterownikiem powinien być wciśnięty w górną aluminiową część na której jest obsadzona dioda - ta całość jest wkręcana od strony reflektora i wchodzi w body (dolna część) - jest tylko jedno ale - nie jest to idealnie centrycznie zrobione i jeśli mocniej trzyma w dolnej części niż górnej to ukręca kable... - a polutowane lepiej więc szkoda jeśli by powyrywało ścieżki.
Jak to można zabezpieczyć przed luźnym kręceniem w górnej części ? - punktaczkiem zapunktować rant(ok 0,8mm) żeby się nie ruszało ? czy jakiś inny sposób?
Najłatwiej było by roztoczyć dolną część ale tam też część ciepła odprowadza....
Tomek.