Regeneracja Li-ion w telefonie?
Regeneracja Li-ion w telefonie?
Witajcie,
mam stary telefon w którym bateria trzyma około 50% początkowego czasu. Jednak nie chcę wdawać się w koszty gdyż niedługo mam zamiar kupić nowszy model. Jest jakiś sposób, aby zwiększyć pojemność?
mam stary telefon w którym bateria trzyma około 50% początkowego czasu. Jednak nie chcę wdawać się w koszty gdyż niedługo mam zamiar kupić nowszy model. Jest jakiś sposób, aby zwiększyć pojemność?
Kalibracja baterii w żaden sposób nie wpłynie na jej czas działania.
Kalibracja jest procesem programowym i poprawi jedynie dokładność wskazań stanu naładowania baterii.
Jeśli bateria w telefonie jest zużyta, to kup nową, lub jej dobry zamiennik.
Jeśli chcesz wydłużyć czas działania telefonu, to spradź procesy działające w tle, i wyłącz te niepotrzebne.
Z aplikacji dostępnych w Android Markecie mogę polecić Deep Sleep Battery Saver.
Uruchom w trybie senny.
Telefon będzie ograniczał dostęp do WiFi i aktualizacji, oraz ubije niepotrzebne procesy w tle z chwią wygaszenia ekranu.
To w realnie wpłynie na czas pracy Twojego smartfona.
Aplikacja jest darmowa, jak i się nie spodoba, to usuniesz...
U mnie to działa.
Kalibracja jest procesem programowym i poprawi jedynie dokładność wskazań stanu naładowania baterii.
Jeśli bateria w telefonie jest zużyta, to kup nową, lub jej dobry zamiennik.
Jeśli chcesz wydłużyć czas działania telefonu, to spradź procesy działające w tle, i wyłącz te niepotrzebne.
Z aplikacji dostępnych w Android Markecie mogę polecić Deep Sleep Battery Saver.
Uruchom w trybie senny.
Telefon będzie ograniczał dostęp do WiFi i aktualizacji, oraz ubije niepotrzebne procesy w tle z chwią wygaszenia ekranu.
To w realnie wpłynie na czas pracy Twojego smartfona.
Aplikacja jest darmowa, jak i się nie spodoba, to usuniesz...
U mnie to działa.
- Calineczka
- Kontakt:
A dla mnie problem optymalizacji to główne wady androida jak i sprzętu na niego przeznaczonego. Do szło do tego, że aby mieć płynne reakcje w telefonie / tablecie wymagane są procesory 2 rdzeniowe i przynajmniej 1 GB ramu DDR3, pytanie tylko po co ? Miałem swego czasu motorolę jakąś tam z androidem, procesor 1 rdzeniowy 720 MHz, 512 MB ramu i tel zdychał przy mp3 mającym po 30 - 40 minut. Dopiero optymalizowane romy conieco pomagały. Oglądanie filmów nie możliwe - klatkowanie itd.
Obecnie posiadam nokie X, procesor 600 MHz, 256 MB ramu, filmy w divx czy mp3 po 100 MB łyka bez problemu. W stanie czuwania trzyma około 6 - 7 dni. W tym samym układzie motorola padała w 1 - 2 dni góra. Telefon ma około 3 lat. Da się ? Da, tylko trzeba chcieć.
Co do ekranów - racja, one dużo wciągają, jednak to nie jest wytłumaczenie na to że Andek w standardzie na siłę uruchamia milion procesów w tle. W tablecie po uruchomieniu i nic nie robieniu z 1GB ramu zostaje ledwo 270 - 280 MB.
Obecnie posiadam nokie X, procesor 600 MHz, 256 MB ramu, filmy w divx czy mp3 po 100 MB łyka bez problemu. W stanie czuwania trzyma około 6 - 7 dni. W tym samym układzie motorola padała w 1 - 2 dni góra. Telefon ma około 3 lat. Da się ? Da, tylko trzeba chcieć.
Co do ekranów - racja, one dużo wciągają, jednak to nie jest wytłumaczenie na to że Andek w standardzie na siłę uruchamia milion procesów w tle. W tablecie po uruchomieniu i nic nie robieniu z 1GB ramu zostaje ledwo 270 - 280 MB.
ILPT
W androidzie ram niewykorzystany to ram zmarnowany, android to nie windows gdzie zapchany ram powoduje zwalnianie sprzętu i trzeba ręcznie zamykać procesy bo gdy jakaś aplikacja potrzebuje dodatkowej pamięci to zamyka większość aplikacji sam.skaktus pisze:z 1GB ramu zostaje ledwo 270 - 280 MB
Dodatkowo nie cały ram w samrtach jest dostępny dla użytkownika bo część jest rezerwowana dla systemu i grafiki.
Co do działania na czystym/oryginalnym/modowanym systemie nie można jednoznacznie stwierdzić "o ten tutaj ciągnie ile może a temu wystarczy energia z powietrza" bo nie ma tutaj reguły. Są softy dobrze zrobione które mają być wydajne/energooszczędne/zrównoważone albo całkowicie skopane od góry do dołu.
Pod tym linkiem jest bardzo zaskakujący test telefonu z czystym androidem i od producenta, i o dziwo ten 2-gi pozwala na znacznie dłuższe rozmowy.
Co do działania na baterii jak i samej regeneracji to sprawa wygląda tak że faktycznie można przywrócić część pojemności przez ładowanie/rozładowywanie i mrożenie ogniwa( można w googole znaleźć jak to zrobić) ale ile się przywróci pojemności to tego już nie wiem.
Jeszcze tak ogólnie to nie polecam i wręcz odradzam korzystanie z task killer-ów bo aplikacja nie dość że sama chodzi w tle do do tego przez przepychanki z systemem kto będzie górą aplikacje są cały czas wyłączane/włączane i przez to jest bateria jest o wiele bardziej obciążona niż jak jak aplikacje są w trybie stand-bay i obciążenie ogniwa przez nie jest pomijalne, co jest bardzo łatwo sprawdzić: ładujemy do pełna włączamy Flight Mode i zostawiamy na 2 dni w spokoju a gwarantuje że najwięcej zużyje proces "telefon bezczynny"/ "system stan uśpienia" (nazwa zależna od wersji systemu) czyli tylko tyle żeby andek był aktywny a inne aplikacje nawet nie będą figurować na liście albo będą to wartości rzędu 1%.
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
hmmm, jesteś pewien, że np. 10 aplikacji wykorzystujących po 0,12GB RAM chodzi lepiej na Androidzie z 1GB RAM niż na Windows z taką samą pamięcią?Rysiu. pisze:android to nie windows gdzie zapchany ram powoduje zwalnianie sprzętu i trzeba ręcznie zamykać procesy bo gdy jakaś aplikacja potrzebuje dodatkowej pamięci to zamyka większość aplikacji sam.
A jeśli chodzi o "zapychanie" RAM to mniej więcej od Vista (premiera w 2006) do RAM są wrzucane składniki systemu operacyjnego "na zapas", bo przecież nie ma znaczenia czy w RAM są zera, przypadkowe dane czy może dane, które mogą się przydać - stąd być może urban legend, że Windows "zarzyna" RAM...
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Jak jakaś aplikacja potrzebuje większej ilości ramu to inne są zamykane więc nie uda ci się odpalić 10 ramo-żernych aplikacji, wystarczy włączyć np. nawigacje albo wymagającą grę zminimalizować i spróbować otworzyć 2-ga wymagającą pamięci, wtedy ta 1-wsza jest zamykana, można też to zauważyć jak zamknie się taką aplikacje i od nowa launcher jak i widgety są ładowane.ptja pisze:hmmm, jesteś pewien, że np. 10 aplikacji wykorzystujących po 0,12GB RAM chodzi lepiej na Androidzie z 1GB RAM niż na Windows z taką samą pamięcią?
Do tego w Windows jak jest potrzeba większej ilości ram-u niż jest fizycznie np. obróbka zdjęć czy przeglądarka to system ma "pamięć stronicowania" czyli taki zwiększenie pojemności ram-u przez wykorzystanie dysku twardego ale wtedy cały komputer zwalnia bo jak wiadomo ram ma nieporównywalnie większą przepustowość niż HDD czy SSD.
A i nie można porównywać Windowsa z Androidem bo ten drugi to jednak opiera się na Dalvik-u czyli najpierw jest Java-->kompilator-->Dalvik.
Czyli tak samo jak by na Windowsie 95 włączyć prze VirtualBox-a Windowsa 7, i będzie to działać ale dużo zasobów będzie wykorzystywana nie na aplikacje użytkowe tylko właśnie na odpalanie tego systemu.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 05 sie 2013, 17:29 przez Rysiu., łącznie zmieniany 1 raz.
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
i to ma byc przewaga androida nad Windows, że zamyka sam inne aplikacje? Nie kupuję tego...Rysiu. pisze:Jak jakaś aplikacja potrzebuje większej ilości ramu to inne są zamykane więc nie uda ci się odpalić 10 ramo-żernych aplikacji, wystarczy włączyć np. nawigacje albo wymagającą grę zminimalizować i spróbować otworzyć 2-ga wymagającą pamięci, wtedy ta 1-wsza jest zamykana, można też to zauważyć jak zamknie się taką aplikacje i od nowa launcher jak i widgety są ładowane.
raczej stronicowanie pamięci... Wiem, jak to działa, ale nie uważam tego za wadę systemu operacyjnego (żadnego )Rysiu. pisze:Do tego w Windows jak jest potrzeba większej ilości ram-u niż jest fizycznie np. obróbka zdjęć czy przeglądarka to system ma "pamięć stronicowania"
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
- lord_craven