Witam i proszę o konstruktywną poradę:
Plan – modyfikacja Maglite 3D – czy dobrze dobrałem podzespoły
SSC P7 DSXPJ D bin 10W emitter (W724C0)
KD Super Output SSC P7 LED Driver Board (Low/High/Middle,5.5V~15V) - Kai
M*g MOP Cam/Camless Aluminum Reflector 52mm – Kai
MagLite D P7 Heatsink - britelumens.com
52mm x 1.8mm UCL Glass Lens
Pozdrawiam
Marek
M@G 3D mod SSC P7 - dobór podzespołów
Witam, mam u siebie na warsztacie dokładnie takiego samego Maga, ja mam zamiar umieścić w nim jednak cree Q5, driver trzy trybowy w tym wypadku Step-up Edima, zasilanie pozostanie standardowe czyli 3XR20. Co do elementów jakie wybrałeś myślę iż mogą być, drivera nie znam jego sprawność pewnie jednak nie będzie najwyższych lotów jednak mogę się mylić, zasilanie w takim wypadku będziesz musiał zmienić gdyż driver ten pracuje od 5,5V. Reflektor jest ok ale żeby dioda była w miarę dobrze ogniskowana musi być lekko w głębi reflektora czyli trzeba rozwiercić i dorobić element który pozwoli wprowadzić diodę w ref jak i zapewni odprowadzenie ciepła. Problemem będzie dorobienie elementów które pozwolą zamocować leda w latarce, musi pozwolić to na odprowadzanie ciepła w korpus latarki. Jeżeli zależy Ci na silnym skupieniu nie da rady na P7, wtedy polecam Cree, przemyśl i zastanów się co chcesz osiągnąć wtedy zdecyduj ostatecznie co zbudujesz. Pozdrawiam.
midi: przeciez napisal ze bierze heatsinka z britelumens.com.
Imacman66: Co do drivera - jesli chcesz zasilac to standardowymi NiMH - to drivera po prostu nie stosujesz. Jesli chcesz miec naprawde wypas - to bierzesz ogniwa Li-Ion, ten driver co napisales i masz minimum 4h bardzo mocnego swiatla. Co do reflektora - to juz zalezy jak Ci lezy Ja mam inny w swoim Magu, ale to juz naprawde kwestia gustu (choc gladki ref do P7 niektorym sie bardzo nie podoba). Nie zapomnij tylko o dobrej pascie przewodzacej!
Imacman66: Co do drivera - jesli chcesz zasilac to standardowymi NiMH - to drivera po prostu nie stosujesz. Jesli chcesz miec naprawde wypas - to bierzesz ogniwa Li-Ion, ten driver co napisales i masz minimum 4h bardzo mocnego swiatla. Co do reflektora - to juz zalezy jak Ci lezy Ja mam inny w swoim Magu, ale to juz naprawde kwestia gustu (choc gladki ref do P7 niektorym sie bardzo nie podoba). Nie zapomnij tylko o dobrej pascie przewodzacej!