Dlaczego piszecie że panele w szereg? Straty przy takich mocach są pomijalne. Co z tego że Napięcie 15V jak prąd rzędu kilku mA i może ładowanie nie zaskoczyć...no chyba że źle myślę.
Straty na przetwornicy nie sa pomijalne - różnica np. 0,5A a 0,4A to prawie godzinę dłuższe ładowanie mojego telefonu (od prawie pełnego rozładowania).
Przy połączeniu równoległym jest problem przy niedostatecznym oświetleniu ogniw- może się okazać że napięcie będzie za niskie aby naładować cokolwiek. Z kolei przy pełnym słońcu może okazać sie że napięcie znacznie przekracza 5V- o skutkach nie będę się rozpisywał. Zastosowanie ogniw połączonych w szereg wraz z przetwornicą step-down zapewnia nam bezpieczeństwo ładowanych urządzeń jak i maksymalne wykorzystanie ogniw słonecznych (a raczej energii z nich pozyskanych).
Przetwornice step-up mają zwykle niższą sprawność od step-down. Zresztą; należało by najpierw takie ogniwo pomierzyć- kiedyś trafiło mi sie takie które miało dawać 9V a w słoneczny dzień dawało 14V (pod obciążeniem prądem nominalnym) i więcej...
Zakupiłem taką przetworniczkę od "Dareltek" na aledrogo.
Czekam na słoneczko i będą testy szeregowe
Tymczasem przetworniczka testuje sie z prądnicą w pieście