Witam.
Dostałem oto taki prostownik, uszkodzony. Objawy - po podłączeniu, prąd ładowania cyklicznie skacze od 0 do 4A.
Według tego tematu:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic940744.html
Wymieniłem wadliwe tranzystory i prostownik ruszył, sprawdzony na żarówce H4, na włóknie 60W podaje stale 4A. W tym momencie pojawił się inny problem - napięcia pracy 9,38V. Profilaktycznie wymieniłem mostek na nowy, ale ciągle to samo - 9,38V i ani rusz więcej. Co ważne, napięcie przed mostkiem to 13,8V a za mostkiem 9,38 Macie jakieś wskazówki co do usterki ? Prócz wymienionych tranzystorów sprawdzałem pozostałą "elektronikę" (kilka elementów) ale nic innego nie wskazuje na uszkodzenie. Jedyne czego nie sprawdzałem to tyrystor KP20A.
Jakieś sugestie ?
Prostownik Einhell BT-BC 10 E - za niskie napięcie.
- Calineczka
- Kontakt:
Z tego co czytałem, po mostku a przed tyrystorem nie może być żadnego kondensatora, może jest to mylne, ale tak piszą na elektrodzie.
Ogólnie sprawdzenie wyszło pomyślnie - nic się nie grzeje.
Potem kolejny test - napięcie na akumulatorze 12,6V. Napięcie na obciążonym prostowniku z żarówką - 9,38V. Po podłączeniu wyłączonego prostownika do akumulatora napięcie wciąż 12,6V, po włączeniu prostownika napięcie skacze do 13,8V
Pytanie - jak to działa ?
Ogólnie sprawdzenie wyszło pomyślnie - nic się nie grzeje.
Potem kolejny test - napięcie na akumulatorze 12,6V. Napięcie na obciążonym prostowniku z żarówką - 9,38V. Po podłączeniu wyłączonego prostownika do akumulatora napięcie wciąż 12,6V, po włączeniu prostownika napięcie skacze do 13,8V
Pytanie - jak to działa ?
ILPT