Pakiet 3s2p li-on
Pakiet 3s2p li-on
Mam ochotę zreanimować moją wkrętarkę akumulatorową i zasilić ją z pakietu li-on właśnie w konfiguracji 3s2p. Zna ktoś jakieś dobre zabezpieczenie do tego co by ogniwa za szybko nie padły?
Wybieraj:
http://www.bto.pl/B2CProdukty.aspx?kate ... or-3-cells
Rozumiem że sam będziesz robił pakiet z niezabezpieczonych ogniw?
http://www.bto.pl/B2CProdukty.aspx?kate ... or-3-cells
Rozumiem że sam będziesz robił pakiet z niezabezpieczonych ogniw?
Na jakie napięcie była oryginalna bateria? I ile sztuk ogniw w niej siedziało? Ilość ogniw X 1,45V(sprawdź maksymalne napięcie dla danego typu Ni-Cd czy jaki tam siedział)=maksymalne napięcie baterii- może da się 4s wcisnąć a przy wyższym napięciu prąd spadnie
Pytam bo też miałem takie plany ale nie miałem czym ładować całego pakietu...Czym chcesz to ładować?
Pytam bo też miałem takie plany ale nie miałem czym ładować całego pakietu...Czym chcesz to ładować?
Chodzi mi o to że jak da za mało ogniw bo na wkrętarce napisano 12V to prądy popłyną większe przy normalnej pracy z pakietu 3s.
Jak da 4s do końca prądu w pakiecie zachowa pełną moc-a te 2V więcej różnicy nie powinny stanowić problemu-liczyłem dla 10u ogniw.
Przy za niskim napięciu moc będzie ograniczona i wtedy może się faktycznie zatrzymać...
Ale wtedy należy zwolnić włącznik a nie dusić ją na siłę
Pytanie tylko czy prąd maksymalny był ograniczany elektronicznie czy przez rezystancje akumulatora.
Ktoś tu pisał kiedyś że w napędach rowerów elektrycznych lepiej dać wyższe napięcie jak prąd-więc myślę że tu będzie analogiczna sytuacja.
Mam wkrętarkę 18V ,bateria już dawno siadła-siedziało w niej 15 ogniw.
Maksymalnie naładowane miały łącznie 21,5V czyli bym musiał dać pakiet 5s i tu jest problem z ładowarką do tego.
Jak da 4s do końca prądu w pakiecie zachowa pełną moc-a te 2V więcej różnicy nie powinny stanowić problemu-liczyłem dla 10u ogniw.
Przy za niskim napięciu moc będzie ograniczona i wtedy może się faktycznie zatrzymać...
Ale wtedy należy zwolnić włącznik a nie dusić ją na siłę
Pytanie tylko czy prąd maksymalny był ograniczany elektronicznie czy przez rezystancje akumulatora.
Ktoś tu pisał kiedyś że w napędach rowerów elektrycznych lepiej dać wyższe napięcie jak prąd-więc myślę że tu będzie analogiczna sytuacja.
Mam wkrętarkę 18V ,bateria już dawno siadła-siedziało w niej 15 ogniw.
Maksymalnie naładowane miały łącznie 21,5V czyli bym musiał dać pakiet 5s i tu jest problem z ładowarką do tego.
- smokuxx1987
Ostatnio regenerowałem znajomemu baterie od wkrętarki i też rozważałem różne opcje.
1 zbudowanie pakietu z ogniw li-ion.
2 wymiana ogniw Ni-Cd na nowe.
3 Kupno gotowego pakietu modelarskiego.
Wg mnie 1 opcja się nie sprawdzi.
Nie wiem jak w twojej wkrętarce ale w tych które ja miałem w rękach pobór prądu przy dużym obciążeniu dochodził do 18A.
Zalecany prąd rozładowania dla ogniw li-ion to 1C-2 C max, co przy pakiecie 3s2p zrobionym z ogniw o pojemności około 2Ah daje 4 - 8 A maxymalnie.
Nie testowałem ale raczej ogniwa nie wytrzymają długo przy takich prądach rozładowania.
Co do 2 opcji, jest to najtańsze rozwiązanie.
Na allegro sprzedają ogniwa Ni-Cd o pojemności 2Ah które są przystosowane do dużych prądów rozładunkowych i nie trzeba do tego żadnej elektroniki zabezpieczającej.
Mój znajomy wybrał właśnie taką opcje.
Razem z przesyłką wyszło 110 zł za regeneracje aku 12V, gdzie nowy aku kosztuje w okolicach 150 zł i ma pojemność 1.4 Ah a nie 2.
Moim zdaniem 3 opcja jest najlepsza bo pakiety modelarskie są przystosowane do dużych prądów rozładowania 20-30 c.
Jest też 2 strona medalu ta opcja jest najdroższa bo pakiet 3s kosztuje 70 zł np ten http://www.modelmotor.pl/pakiet-lipol-2 ... d-20c.html 10 zł przesyłka, 30 zł zabezpieczenie, no i trzeba mieć ładowarkę z balanserem.
Ja akurat mam ładowarkę turnigy accucell 6 więc praktycznie ponoszę tylko koszty pakietu i pcb zabezpieczającego,
Można jeszcze obniżyć koszty.
Komuś kto ma pojęcie o użytkowaniu ogniw Li-ion nie trzeba układu zabezpieczającego a wystarczy jedynie jakiś diodowy wskaźnik napięcia, wtedy można kupić 2 pakiety po 70 zł + przesyłka i jakiś wskaźnik diodowy napięcia i mamy za 16 zł nową baterie o pojemności ponad 4Ah.
Pozdo
Jakiś błąd mi wyskoczył Debug czy coś takiego i część textu zderofmowało.
1 zbudowanie pakietu z ogniw li-ion.
2 wymiana ogniw Ni-Cd na nowe.
3 Kupno gotowego pakietu modelarskiego.
Wg mnie 1 opcja się nie sprawdzi.
Nie wiem jak w twojej wkrętarce ale w tych które ja miałem w rękach pobór prądu przy dużym obciążeniu dochodził do 18A.
Zalecany prąd rozładowania dla ogniw li-ion to 1C-2 C max, co przy pakiecie 3s2p zrobionym z ogniw o pojemności około 2Ah daje 4 - 8 A maxymalnie.
Nie testowałem ale raczej ogniwa nie wytrzymają długo przy takich prądach rozładowania.
Co do 2 opcji, jest to najtańsze rozwiązanie.
Na allegro sprzedają ogniwa Ni-Cd o pojemności 2Ah które są przystosowane do dużych prądów rozładunkowych i nie trzeba do tego żadnej elektroniki zabezpieczającej.
Mój znajomy wybrał właśnie taką opcje.
Razem z przesyłką wyszło 110 zł za regeneracje aku 12V, gdzie nowy aku kosztuje w okolicach 150 zł i ma pojemność 1.4 Ah a nie 2.
Moim zdaniem 3 opcja jest najlepsza bo pakiety modelarskie są przystosowane do dużych prądów rozładowania 20-30 c.
Jest też 2 strona medalu ta opcja jest najdroższa bo pakiet 3s kosztuje 70 zł np ten http://www.modelmotor.pl/pakiet-lipol-2 ... d-20c.html 10 zł przesyłka, 30 zł zabezpieczenie, no i trzeba mieć ładowarkę z balanserem.
Ja akurat mam ładowarkę turnigy accucell 6 więc praktycznie ponoszę tylko koszty pakietu i pcb zabezpieczającego,
Można jeszcze obniżyć koszty.
Komuś kto ma pojęcie o użytkowaniu ogniw Li-ion nie trzeba układu zabezpieczającego a wystarczy jedynie jakiś diodowy wskaźnik napięcia, wtedy można kupić 2 pakiety po 70 zł + przesyłka i jakiś wskaźnik diodowy napięcia i mamy za 16 zł nową baterie o pojemności ponad 4Ah.
Pozdo
Jakiś błąd mi wyskoczył Debug czy coś takiego i część textu zderofmowało.
Ostatnio zmieniony środa 24 lip 2013, 09:25 przez smokuxx1987, łącznie zmieniany 1 raz.
Bosch w swoich wkrętarkach stosuje li-iony samsunga o prądzie rozładowania 18A ( pojedyncze ogniwo) a nawet 25A, przy pakiecie 2P na pewno nie będzie problemu z ich wydajnością.
Pomagałem ostatnio koledze wymienić pakiet właśnie we wkrętarce i tak samo zrobiliśmy, pakiet 3s2p zabezpieczenie te: http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t ... sc&start=0 chociaż ono jest w tym przypadku słabym rozwiązaniem bo narażamy się na rozjechanie poszczególnych ogniw, dlatego zabezpieczenie jest ustawione nieco ponad 3V na ogniwo.
Po przeróbce wkrętarka dostała nieco po tyłku, i śmiga dalej sprawnie, nie ma porównania do ni-cd.
Ładuje ją imax'em.
Pomagałem ostatnio koledze wymienić pakiet właśnie we wkrętarce i tak samo zrobiliśmy, pakiet 3s2p zabezpieczenie te: http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t ... sc&start=0 chociaż ono jest w tym przypadku słabym rozwiązaniem bo narażamy się na rozjechanie poszczególnych ogniw, dlatego zabezpieczenie jest ustawione nieco ponad 3V na ogniwo.
Po przeróbce wkrętarka dostała nieco po tyłku, i śmiga dalej sprawnie, nie ma porównania do ni-cd.
Ładuje ją imax'em.
- smokuxx1987
A masz dostęp do takich ogniw używanych w dobrej cenie?maciex93 pisze:Bosch w swoich wkrętarkach stosuje li-iony samsunga o prądzie rozładowania 18A ( pojedyncze ogniwo) a nawet 25A, przy pakiecie 2P na pewno nie będzie problemu z ich wydajnością.
Ładuje ją imax'em.
Znajomym do baterii wkrętarek ostatnio wkładałem ogniwa drugiego sortu bo to była przysługa sąsiedzka i są wyjątkowo szczęśliwymi użytkownikami, oczywiście używając je w warunkach domowych a nie zarobkowych więc nie wiem, czy myślenie o bardzo mocnych ogniwach nie jest na wyrost?
Odpowiadając na PW kliknij "Cytuj".