Rowero-czołówka prośba o pomoc
Rowero-czołówka prośba o pomoc
Na wstępie chciałbym się ze wszystkimi przywitać. Witam I z góry przeprosić bo prócz lutowania z elektroniką nie mam nic wspólnego Ostatnio szukając lampki czołowej trafiłem na idealne rozwiązanie dla mnie, a mianowicie tą oto wspaniałą lampkę z dx.com. Jak wiadomo można wsadzić i na głowę i na kierownice. Ale do rzeczy. Najpierw kupiłem lampkę, a potem zacząłem czytać. Od razu wiedziałem że jak tylko przyjdzie to wciskam nową diodę na miedzianym podłożu, sterownik od Grega no i jakąś optyke. Po rozebraniu okazało się, że sterownik ma wlutowany włącznik na stałe razem z podświetleniem no i cały sterownik wciśnięty jest w obudowę. Pytanie czy ktoś oferuje takie sterowniki które mają parametry 2,8-4,5V 2,8A i posiadają włącznik. No i kolejne pytanie co do pakietu. Ogniwa połączone są równolegle i posiadają tak mi się wydaje zabezpieczenie. Ale na ładowarce z kompletu jest podane na out 5-11V 500mah. Czy prąd wyjściowy nie powinien mieć 4,2V skoro wszystko połączone jest tylko równolegle? Z góry dziękuję za pomoc.
Ostatnio zmieniony piątek 19 lip 2013, 16:39 przez papo, łącznie zmieniany 1 raz.
- smokuxx1987
Pierwsza kwestia to chłodzenie, czyli podłoże diody i puguła wypolerowana, a między nimi dobra pasta termoprzewodząca.
Ad 1
Sterownik o który pytasz to popularny 8x AMC z tego co widze jest sterowany microswitchem, twój jest dosyć wysoki więc do zwykłego można dorobić 2 płytke z samym przyciskiem.
Greg opracował taki driver sterowany microswitchem, możesz go zapytać czy jest możliwość dorobienia płytki z przyciskiem w wymiarach które cie interesują.
Tutaj odpowiedni temat http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t ... sc&start=0
Ad 2 Jeśli ogniwa są połączone równolegle i mają zbliżone pojemności to koniec ładowania powinien być przy napięciu 4.2V. między ładowarką a pakietem może być jeszcze jakiś układ odcinający.
Pozdro
Ad 1
Sterownik o który pytasz to popularny 8x AMC z tego co widze jest sterowany microswitchem, twój jest dosyć wysoki więc do zwykłego można dorobić 2 płytke z samym przyciskiem.
Greg opracował taki driver sterowany microswitchem, możesz go zapytać czy jest możliwość dorobienia płytki z przyciskiem w wymiarach które cie interesują.
Tutaj odpowiedni temat http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t ... sc&start=0
Ad 2 Jeśli ogniwa są połączone równolegle i mają zbliżone pojemności to koniec ładowania powinien być przy napięciu 4.2V. między ładowarką a pakietem może być jeszcze jakiś układ odcinający.
Pozdro
Witaj,
Myślę, że nie trzeba dorabiać płytki ze switchem, lecz wykorzystać istniejącą. Po prostu usunąć z niej wszystkie elementy prócz włącznika lub nawet zostawić cześć układu z podświetlaniem.
Istotne jest zapewnienie chłodzenia driverowi 8xAMC po microswitch. Być może trzeba będzie dotoczyć jakąś tuleję. Najlepiej rozbierz całość na czynniki pierwsze i zrób fotografię.
Myślę, że nie trzeba dorabiać płytki ze switchem, lecz wykorzystać istniejącą. Po prostu usunąć z niej wszystkie elementy prócz włącznika lub nawet zostawić cześć układu z podświetlaniem.
Istotne jest zapewnienie chłodzenia driverowi 8xAMC po microswitch. Być może trzeba będzie dotoczyć jakąś tuleję. Najlepiej rozbierz całość na czynniki pierwsze i zrób fotografię.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Do sprawdzenia musisz mieć multimetr, który podłączasz szeregowo z diodą.
Co do lampki - widać że koniecznie należy poprawić styk piguły z obudową, inaczej lampka długo nie pociągnie. Pod diodą nie widać żadnej pasty a ta koniecznie jest wymagana. Moim zdaniem zanim jej nie przerobisz, lepiej lampy nie używać w maksymalnym trybie dłużej niż na parę sekund.
Co do lampki - widać że koniecznie należy poprawić styk piguły z obudową, inaczej lampka długo nie pociągnie. Pod diodą nie widać żadnej pasty a ta koniecznie jest wymagana. Moim zdaniem zanim jej nie przerobisz, lepiej lampy nie używać w maksymalnym trybie dłużej niż na parę sekund.
Ostatnio zmieniony piątek 19 lip 2013, 21:01 przez skaktus, łącznie zmieniany 1 raz.
ILPT
To że leży to jedno, ale wystarczy 0,1 mm odstępu (tak zazwyczaj jest) i ciepło już nie jest prawidłowo oddawane. Nie mam takiej latarki, ale dla porównania napiszę że głowica z chińskiej latarki JingHeng po poprawkach termicznych, która ma podobne gabaryty nagrzewa się przy XML pędzonym niemal max prądem w ciągu minuty, po 2 - 3 jest wyczuwalnie gorąca.
ILPT