Pierwsze zakupy z Fasttech
Pierwsze zakupy z Fasttech
Cześć. Czy jak już doładowałem PayU i kliknąłem zapłać teraz - to zamówienie jest w trakcie realizacji i można je anulować do jakiegoś czasu?(np. rozmyślam się )
W sensie, że teraz pozostaje mi oczekiwać na przesyłkę ?
W statusie fasttech jest napisane, że wpłaciłem już pełną kwotę, poczta lotnicza
Order Status:
Full payment received.
Rozumiem, że wszystko jest prawidłowo?
Zauwazyłem, ze kwota jaką doładowałem konto Paypal(U) jest minimalnie pomniejszona niż to co zleciłem. Czy to zawsze tak jest? Oczywiście miałem problemy z płaceniem kartą więc musiałęm przez PayU doładować konto i przelać.
Wysyłka widzę, że darmowa więc jestem więcej niż zadowolony.
Czy są jakieś rzeczy które powinienem wiedzieć np. ukryte opłaty czy coś ?
Zaznaczyłem 2 opcję wysyłki (niby polecana chyba 7-10 dni pisało) ale nadal za darmo
Wybrałem Convoy S2 i diodę T4 7C/ - to chyba jedna z najcieplejszych
W sensie, że teraz pozostaje mi oczekiwać na przesyłkę ?
W statusie fasttech jest napisane, że wpłaciłem już pełną kwotę, poczta lotnicza
Order Status:
Full payment received.
Rozumiem, że wszystko jest prawidłowo?
Zauwazyłem, ze kwota jaką doładowałem konto Paypal(U) jest minimalnie pomniejszona niż to co zleciłem. Czy to zawsze tak jest? Oczywiście miałem problemy z płaceniem kartą więc musiałęm przez PayU doładować konto i przelać.
Wysyłka widzę, że darmowa więc jestem więcej niż zadowolony.
Czy są jakieś rzeczy które powinienem wiedzieć np. ukryte opłaty czy coś ?
Zaznaczyłem 2 opcję wysyłki (niby polecana chyba 7-10 dni pisało) ale nadal za darmo
Wybrałem Convoy S2 i diodę T4 7C/ - to chyba jedna z najcieplejszych
Re: Pierwsze zakupy z Fasttech
Przede wszystkim przy droższych zakupach mogą doliczyć cło, chyba że Pan Chińczyk napisze "gift" na przesyłce i zaniży rzeczywistą wartość, to wtedy cło jest mniej prawdopodobne.*michal* pisze:Czy są jakieś rzeczy które powinienem wiedzieć np. ukryte opłaty czy coś ?
Niestety na inne pytania nie odpowiem, bo sam jestem laikiem w tej dziedzinie.
Pozdrawiam
Możesz anulować zamówienie zanim zostanie wysłane.
A tak poza tym, to wiecie może od jakiej kwoty zamówienia jest ono wysyłanie przez Singapore Post?
Zauważyłem dziwny paradoks kiedy to w zamówieniu za kilka $ wysłali przez China Post paczkę.
Natomiast przy zamówieniu 17$ i 20$ poszło przez Singapore Post, co najlepsze w oknie zakupu przed dokonaniem płatności miałem do wyboru chyba właśnie Singapore Post za 1$ lub wydaje mi się że China P. z darmo.
Status zamówienia to trochę taki pic na wode, bo masz tylko dwa statusy i koniec:
1. Informacja otrzymana
2. Despatched to overseas (Country code: PL) - Wysłane do Polski. W poprzednim zamówieniu paczka doszła po 3 dniach od pojawienia się tego statusu
A tak poza tym, to wiecie może od jakiej kwoty zamówienia jest ono wysyłanie przez Singapore Post?
Zauważyłem dziwny paradoks kiedy to w zamówieniu za kilka $ wysłali przez China Post paczkę.
Natomiast przy zamówieniu 17$ i 20$ poszło przez Singapore Post, co najlepsze w oknie zakupu przed dokonaniem płatności miałem do wyboru chyba właśnie Singapore Post za 1$ lub wydaje mi się że China P. z darmo.
Status zamówienia to trochę taki pic na wode, bo masz tylko dwa statusy i koniec:
1. Informacja otrzymana
2. Despatched to overseas (Country code: PL) - Wysłane do Polski. W poprzednim zamówieniu paczka doszła po 3 dniach od pojawienia się tego statusu
Re: Pierwsze zakupy z Fasttech
a jaka jest maksymalna kwota od której nie dolicza się cła?Tomeqp pisze:Przede wszystkim przy droższych zakupach mogą doliczyć cło, chyba że Pan Chińczyk napisze "gift" na przesyłce i zaniży rzeczywistą wartość, to wtedy cło jest mniej prawdopodobne.*michal* pisze:Czy są jakieś rzeczy które powinienem wiedzieć np. ukryte opłaty czy coś ?
Niestety na inne pytania nie odpowiem, bo sam jestem laikiem w tej dziedzinie.
To się jakoś sumuje rocznie ?
*michal*,
Z tego co wyszperałem to tak:
pozdrawiam
edit
Jest to liczone od każdej paczki - nie sumuje się, no chyba, ze masz hurtowa ilość paczek na jeden adres to służba celna i skarbowa na pewno się zainteresują
Z tego co wyszperałem to tak:
Natomiast jest jeszcze takie coś w ustawie o VAT:Paczki są zwolnione z cła, jeżeli ich wartość nie przekroczy 150 euro. Przy czym limit nie dotyczy VAT. Odbiorca paczki nie płaci podatku od towarów i usług, gdy wartość przesyłki nie przekroczy 22 euro
Jak chińczyk napisze to zdecydowanie poprawia to szansę na brak opłat.Zwolnienia od VAT nie stosuje się do towarów importowanych w drodze zamówienia wysyłkowego.
pozdrawiam
edit
Jest to liczone od każdej paczki - nie sumuje się, no chyba, ze masz hurtowa ilość paczek na jeden adres to służba celna i skarbowa na pewno się zainteresują
Kiedyś wygrałem grę wartą ok 120zł na allegro, szła do mnie ze Stanów Zjednoczonych, nawet nie wiecie jak sie zdziwiłem kiedy kurier chciał 110zł na pokrycie podatku i cła chyba. Koszty kosmiczne bo jak gdzieś czytałem nie tylko liczyli je od wartości samego dobra, ale od niego wraz z kosztem wysyłki a szło to kurierem.
Cytat:
"Zgodnie z art.52 ust.1-3 ustawy o podatku od towarów i usług, zwolnienie do 45 euro dotyczy przesyłek celnych prywatnych, czyli nie kupowanych. W praktyce przesyłki oznaczone do osoby fizycznej o podanej wartości do 45 euro nie są zwykle kontrolowane (choć różnie to bywa, gdy np. jedna osoba wysyła dużo takich paczek).
W efekcie ugruntował się pogląd – niesłuszny – że 150 euro to zwolnienie z cła ale z obowiązkiem rozliczenia VAT, a 45 euro to zwolnienie z cła i VAT. To pogląd słuszny, jednak nie do końca.
Zgodnie z literą prawa zwolnienie generalne dotyczące wszystkich towarów w przesyłce do 22 euro łącznej wartości wszystkich (art.51 ust.1 cyt. ustawy). Dotyczy to również przesyłek sprzedawanych i wysyłanych do Europy"
Czyli:
Prezent bez opłat: 45€, towar handlowy 22€.
W praktyce wszystkie listy i paczki nie "podpadające" wagowo i gabarytowo przechodzą bez opłat.
Standardowo "gift' na opakowaniu.
"Zgodnie z art.52 ust.1-3 ustawy o podatku od towarów i usług, zwolnienie do 45 euro dotyczy przesyłek celnych prywatnych, czyli nie kupowanych. W praktyce przesyłki oznaczone do osoby fizycznej o podanej wartości do 45 euro nie są zwykle kontrolowane (choć różnie to bywa, gdy np. jedna osoba wysyła dużo takich paczek).
W efekcie ugruntował się pogląd – niesłuszny – że 150 euro to zwolnienie z cła ale z obowiązkiem rozliczenia VAT, a 45 euro to zwolnienie z cła i VAT. To pogląd słuszny, jednak nie do końca.
Zgodnie z literą prawa zwolnienie generalne dotyczące wszystkich towarów w przesyłce do 22 euro łącznej wartości wszystkich (art.51 ust.1 cyt. ustawy). Dotyczy to również przesyłek sprzedawanych i wysyłanych do Europy"
Czyli:
Prezent bez opłat: 45€, towar handlowy 22€.
W praktyce wszystkie listy i paczki nie "podpadające" wagowo i gabarytowo przechodzą bez opłat.
Standardowo "gift' na opakowaniu.
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
darek.l(małpa)interia.pl
Ok. Jeszcze pytanko :
Jaką opcję wysyłki wybieracie ? :
Regular Air Mail - FREE (up to 30 business days in transit)
Registered Air Mail +$0.94 (10 to 14 days in transit typical) - HIGHLY RECOMMENDED
Speedpost Global Express +$35.40 (4 to 9 days in transit)
Registered Airmail via Singapore Post +$1.94 (10 to 14 days in transit typical)
DHL Express +$88.50 (visit DHL for transit time)
rozumiem, że tylko tę pierwszą ?
Jaką opcję wysyłki wybieracie ? :
Regular Air Mail - FREE (up to 30 business days in transit)
Registered Air Mail +$0.94 (10 to 14 days in transit typical) - HIGHLY RECOMMENDED
Speedpost Global Express +$35.40 (4 to 9 days in transit)
Registered Airmail via Singapore Post +$1.94 (10 to 14 days in transit typical)
DHL Express +$88.50 (visit DHL for transit time)
rozumiem, że tylko tę pierwszą ?
Ostatnio zmieniony czwartek 25 lip 2013, 09:04 przez *michal*, łącznie zmieniany 1 raz.
Przy zamówieniu 15$ i więcej wysyłka jest bez dopłaty.
Wysyłka idzie przez HK.
Niby opcja przez SG (Singapore Post) jest szybsza i droższa (o 1$) ale nie jest to regułą.
Ostatnio przesyłki przez HK (Hongkong) przyjechały szybciej a przez SG jeszcze idą fatalnie opóźnione.
Przy zamówieniu 15$ i więcej wysyłka jest bez dopłaty.
Wysyłka idzie przez HK.
Niby opcja przez SG (Singapore Post) jest szybsza i droższa (o 1$) ale nie jest to regułą.
Ostatnio przesyłki przez HK (Hongkong) przyjechały szybciej a przez SG jeszcze idą fatalnie opóźnione.
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
darek.l(małpa)interia.pl
Ja kupowałem 27 lipca za 22$ i oczywiście bez dopłat, rejestrowana priorytetowa przez HK Post, jest już w Warszawie. Drugi zakup za ponad 30$ specjalnie robiłem dwa dni później 29 lipca i ta została nadana przez Singapore Post bez dopłat, ciekawe kiedy przyjdzie.
Edit. Przez Singapore Post przyszła na następny dzień (7 sierp.) po HK. Teraz zrobiłem świeży zakup za 22$ i został nadany przez Singapore.
Edit. Przez Singapore Post przyszła na następny dzień (7 sierp.) po HK. Teraz zrobiłem świeży zakup za 22$ i został nadany przez Singapore.