Zrzut odcieni wszystkich możliwych tintów xml

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
*michal*

Zrzut odcieni wszystkich możliwych tintów xml

Post autor: *michal* »

Cześć. Takie pytanie bo szukam gdzieś informacji jak prezentują się barwy poszczególnych LED XM-L, wiem jak świeci T6 3C, T5 4B, T6 1C. Chętnie zobaczę jaką barwę mają pozostałe tinty a nie wiem czy jest gdzieś w sieci zrzut tych wszystkich odcieni naraz?

Coś jak beamshoty :wink:

Jest coś takiego ? Chciałem sobie zamówić z fasttech jakąś latareczkę a nie wiem np jak świeci XML T5 5C, T4 7C itd.

Teraz chciałem dla odmiany coś z ciepłą barwą. :cool:
Awatar użytkownika
Dariusz70

Post autor: Dariusz70 »

Może wykres CxCy Cree ?
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
Awatar użytkownika
pralat

Post autor: pralat »

Obawiam się, że zdjęcia nie oddadzą Ci tego należycie - w grę wchodzi balans bieli w aparacie oraz reprezentacja kolorów na Twoim monitorze. To trzeba zobaczyć na własne oczy :mrgreen:
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

Zdjęcia nie oddadzą barwy światła niestety. Taka fizyka i tego się nie przeskoczy.

Na zdjęćiach podlinkowanych przez ElSora barwa 7B wydaje się pomarańczowawa aż, a w rzeczywistości oko odbiera ją milej. Jak światło ze zwykłej żarówki. Oka tak ma, że po jakimś czasie do każdej barwy dość mocno się przyzwyczai i różnice w temperaturze barwowej zanikają, gdy nie ma jakiegoś odniesienia/wzorca.

Ja przy pierwszym zamówieniu w Mariteksie wziąłem chyba z 4 czy 5 barw z zakresu 7b-2coś i wybrałem ulubioną i tego się trzymam ;)

[ Dodano: 20 Lipiec 2013, 12:49 ]
Jeszcze dodam, że kupowałęm do porównania XP-E - żeby tanio było :D Barwy niefajne dla mnie poszły do latarek dla innych - nic się nie marnuje :)
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Awatar użytkownika
Wojto

Post autor: Wojto »

Ja zauważyłem że jeżeli przebywamy w pokoju oświetlonym tradycyjną żarówką 100W to i tint 3C wydaje sie być zimny, po zmianie żarówki na świetlówkę tint 3C wydaje sie już być ciepły. Być może to też zależy od jakości świetlówki.
Wie ktoś dlaczego spot czyli najbardziej skupiona wiązka światła jest cieplejsza od spillu który wydaje się być zimny ?
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Wojto pisze:Wie ktoś dlaczego spot czyli najbardziej skupiona wiązka światła jest cieplejsza od spillu który wydaje się być zimny ?
Diody z soczewką (czyli te, które zazwyczaj do latarek używamy: XM-L, XP-G...) tak świecą, że przed sobą mają świało zimniejsze, a na boki rozchodzi się cieplejsze, jest to spowodowane rozszczepieniem światła na soczewce (jak w pryzmacie). No a w latarkach Spot jest tworzony ze światła wychodzącego z diody na boki, a spill bezpośrednio z diody raczej do przodu, czyli w reflektor trafia cieplejsze światło i spot mamy cieplejszy.
Tekst podpisu:
Awatar użytkownika
Wojto

Post autor: Wojto »

marmez pisze:
Wojto pisze:Wie ktoś dlaczego spot czyli najbardziej skupiona wiązka światła jest cieplejsza od spillu który wydaje się być zimny ?
Diody z soczewką (czyli te, które zazwyczaj do latarek używamy: XM-L, XP-G...) tak świecą, że przed sobą mają świało zimniejsze, a na boki rozchodzi się cieplejsze, jest to spowodowane rozszczepieniem światła na soczewce (jak w pryzmacie). No a w latarkach Spot jest tworzony ze światła wychodzącego z diody na boki, a spill bezpośrednio z diody raczej do przodu, czyli w reflektor trafia cieplejsze światło i spot mamy cieplejszy.
Dzięki za odpowiedź

Czyli jakbym oskalpował diodę to zmieni się tint spillu na jednolity, a co ze skupieniem światła przy pozostawieniu reflektora w tej samej pozycji w jakiej jest przy diodzie z soczewką?

Może troche głupie pytania, ale strasznie mnie to ciekawi :mrgreen:
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Wojto pisze:Czyli jakbym oskalpował diodę to zmieni się tint spillu na jednolity, a co ze skupieniem światła przy pozostawieniu reflektora w tej samej pozycji w jakiej jest przy diodzie z soczewką?
Tak, barwa powinna (przynajmniej przy reflektorze, nie wiem jak przy kolimatorach - to pewno zależy od konkretnego kolimatora) być jednakowa "w każdą stronę".

Co do skupienia, to odległość reflektora teoretycznie może wymagać minimalnej modyfikacji bo się zmienia pozorne położenie emitera. Tzn, z soczewką pozornie jest wyżej. Widać to gdy się patrzy z boku diody. W praktyce może się okazać, że jest to niezauważalne. osobiście nie praktykowałem.

Jak by co to ostatnio przypadkiem oskalpował mi się jeden XM-L (przy lutowaniu do podłoża pęsete mi się ześlignęła i chwyciła gorącą soczewkę - soczewka zeszła idealnie innych uszkodzeń brak ;) ). Chciałem wstawić do sklepiku za kilka złotych, jak by ktoś chciał kupić, ale nie mam natchnienia na wystawianie, ale ja go już nie będę potrzebował.
Tekst podpisu:
ODPOWIEDZ