Ładowarka do płaskich ogniw
Ładowarka do płaskich ogniw
Szukam ładowarki do ładowania ogniw z telefonów, aparatów itp.
Założenia:
- wystarczy że będzie ładować jedno ogniwo
- zmienny rozstaw elektrod do ładowania
- ma obsługiwać ogniwa o różnych długościach
- prąd - niekoniecznie jakiś duży - 500mA starczy
- kontrola temperatury - z chęcią, ale nie koniecznie
Widziałem coś takiego ostatnio w Lidlu, ale jakość była taka, że nie odważyłbym się tam żadnego Li-Poly włożyć...
Założenia:
- wystarczy że będzie ładować jedno ogniwo
- zmienny rozstaw elektrod do ładowania
- ma obsługiwać ogniwa o różnych długościach
- prąd - niekoniecznie jakiś duży - 500mA starczy
- kontrola temperatury - z chęcią, ale nie koniecznie
Widziałem coś takiego ostatnio w Lidlu, ale jakość była taka, że nie odważyłbym się tam żadnego Li-Poly włożyć...
-
Ja mam coś takiego bo dostałem razem z telefonem ale żadko tego używam. Ładowałem nią z 10 razy i jeszcze nic nie wybuchło
Ostatnio zmieniony sobota 20 lip 2013, 14:07 przez kubaswiatelka, łącznie zmieniany 1 raz.
- Calineczka
- Kontakt:
Panowie, dzięki za pomoc, ale prosiłbym o jakieś konkrety (link, nazwa).
Tak - zależy mi bardziej na mechanice, sama elektronika to parę minut roboty, więc jeśli jest jakiś model co ma dobrą mechanikę, ale do kitu elektronikę, to jak najabardziej bym prosił.
Fxxx - dzięki za podpowiedź. Mam bezpośredni kontakt z około sześćdziesięcioma hurtownikami z Chin. Problem polega na tym, że oni mi mogą sprzedać tylko to co im powiem i wręcz pokażę paluchem, a i taobao i aliexpress na "universa li-ion charger" wypluwają najczęściej kopię iMaxów B6.
Link do tej ładowarki z Lidla TUTAJ . Napaliłem się na nią bo pomysł przezacny (ładowanie NiMH, NiCD, Li-Ion/Li-Poly 1s i 2s, podnoszenie padniętych ogniw, praca jako bank energii), ale jak złapałem to w rękę, to... A że mój obecny projekt korzysta z ogniw pryzmatycznych, to tak czy siak przydałaby się jakaś ładowarka tego typu
Tak - zależy mi bardziej na mechanice, sama elektronika to parę minut roboty, więc jeśli jest jakiś model co ma dobrą mechanikę, ale do kitu elektronikę, to jak najabardziej bym prosił.
Fxxx - dzięki za podpowiedź. Mam bezpośredni kontakt z około sześćdziesięcioma hurtownikami z Chin. Problem polega na tym, że oni mi mogą sprzedać tylko to co im powiem i wręcz pokażę paluchem, a i taobao i aliexpress na "universa li-ion charger" wypluwają najczęściej kopię iMaxów B6.
Link do tej ładowarki z Lidla TUTAJ . Napaliłem się na nią bo pomysł przezacny (ładowanie NiMH, NiCD, Li-Ion/Li-Poly 1s i 2s, podnoszenie padniętych ogniw, praca jako bank energii), ale jak złapałem to w rękę, to... A że mój obecny projekt korzysta z ogniw pryzmatycznych, to tak czy siak przydałaby się jakaś ładowarka tego typu
-
joon, no tak. Trzeba by sprawdzić jak to ładuje jakimi prądami bo może każda inaczej ale tak jak pisałem użyłem kilka razy i to w ostateczności. W sumie to nie polecam bo nie lubię takich chińskich wynalazków ale jak kodi pisze że zależy mu na mechanice to elektronikę na pewno sobie jakąś upchnie w tej obudowie. W razie W kodi pisz to się jej chętnie pozbędę bo mi zawadza