Ładowarka do płaskich ogniw

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
kodi

Ładowarka do płaskich ogniw

Post autor: kodi »

Szukam ładowarki do ładowania ogniw z telefonów, aparatów itp.
Założenia:
- wystarczy że będzie ładować jedno ogniwo
- zmienny rozstaw elektrod do ładowania
- ma obsługiwać ogniwa o różnych długościach
- prąd - niekoniecznie jakiś duży - 500mA starczy
- kontrola temperatury - z chęcią, ale nie koniecznie

Widziałem coś takiego ostatnio w Lidlu, ale jakość była taka, że nie odważyłbym się tam żadnego Li-Poly włożyć...
kubaswiatelka

Post autor: kubaswiatelka »

Ja mam coś takiego bo dostałem razem z telefonem ale żadko tego używam. Ładowałem nią z 10 razy i jeszcze nic nie wybuchło :)

Obrazek
Ostatnio zmieniony sobota 20 lip 2013, 14:07 przez kubaswiatelka, łącznie zmieniany 1 raz.
fxxx

Post autor: fxxx »

zobacz do jakiegoś chińczyka, tam takie mają.
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

fxxx pisze:zobacz do jakiegoś chińczyka, tam takie mają.
Panowie, Kodi szuka czegoś bezpiecznego.
Może wykorzystać proponowaną obudowę, do środka coś na np. TP4056, są tanie gotowce, zasilał byś via kabelek USB.
fxxx

Post autor: fxxx »

no to miałem na myśli, przecież chyba nikt wiedzący o co chodzi by nie podłączył 'takiej' ładowarki :)
joon

Post autor: joon »

kubaswiatelka, uważaj z tym wynalazkiem, cos podobnego zabiło mi kiedyś baterię w N95, po sprawdzeniu miernikiem dawało to niemal czyste 5V na ogniwo :/
kodi

Post autor: kodi »

Panowie, dzięki za pomoc, ale prosiłbym o jakieś konkrety (link, nazwa).
Tak - zależy mi bardziej na mechanice, sama elektronika to parę minut roboty, więc jeśli jest jakiś model co ma dobrą mechanikę, ale do kitu elektronikę, to jak najabardziej bym prosił.

Fxxx - dzięki za podpowiedź. Mam bezpośredni kontakt z około sześćdziesięcioma hurtownikami z Chin. Problem polega na tym, że oni mi mogą sprzedać tylko to co im powiem i wręcz pokażę paluchem, a i taobao i aliexpress na "universa li-ion charger" wypluwają najczęściej kopię iMaxów B6.

Link do tej ładowarki z Lidla TUTAJ . Napaliłem się na nią bo pomysł przezacny (ładowanie NiMH, NiCD, Li-Ion/Li-Poly 1s i 2s, podnoszenie padniętych ogniw, praca jako bank energii), ale jak złapałem to w rękę, to... A że mój obecny projekt korzysta z ogniw pryzmatycznych, to tak czy siak przydałaby się jakaś ładowarka tego typu ;)
kubaswiatelka

Post autor: kubaswiatelka »

joon, no tak. Trzeba by sprawdzić jak to ładuje jakimi prądami bo może każda inaczej :P ale tak jak pisałem użyłem kilka razy i to w ostateczności. W sumie to nie polecam bo nie lubię takich chińskich wynalazków ale jak kodi pisze że zależy mu na mechanice to elektronikę na pewno sobie jakąś upchnie w tej obudowie. W razie W kodi pisz to się jej chętnie pozbędę bo mi zawadza :)
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

kodi, jak coś to mam kilkadziesiąt sztuk nieużywanych "ładowarek" jak z drugiego postu. W imię nauki, za znaczek wyślę Ci z chęcią jedną sztukę do eksperymentowania :mrgreen:
Sometimes darkness can show you the light
ODPOWIEDZ