Lampa warsztatowa / naświetlacz na wyjazdy

Wszystko co świeci na czterech kółkach;)
Awatar użytkownika
tOmki

Lampa warsztatowa / naświetlacz na wyjazdy

Post autor: tOmki »

Szukam jakiegoś "taniego" rozwiązania lampy, która oświetlała by mi teren podczas przygotowania i kończenia nocnych nurkowań (przebieranie i pakowanie). Na chwilę obecną to zew. światła auta i czołówka robią mi za oświetlenie.

Na początku myślałem żeby kupić lampę warsztatową tzw. baton - fajna bo można wszędzie położyć lub zawiesić. Ale chyba będzie za słaba.

Drugie rozwiązanie to naświetlacz, tylko czy kupić gotowca czy samemu coś złożyć? np. jakiś reflektor Wesem'a i do tego jakaś dioda/y.

Zasilanie z gniazda zapalniczki auta.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Lampa typu Wesem z mlecznym / rozpraszającym kloszem na H3 + palnik xenonowy 4300. Tanio, sporo światła. Samo światło może nie najlepsze (jakościowo) ale chyba nie będziesz przy tym czytał itd.
ILPT
Awatar użytkownika
tOmki

plus przetwornica

ps. tylko jaki reflektor pomieści palnik H3
Awatar użytkownika
skaktus

Do auta pchałem palniki na H3 do halogenów. Żaden nie wchodził, ale od czego jest mini szlifierka i mała tarcza ;) Połowa obcięta i po sprawie - chodzi mi o cokół palnika.
ILPT
Awatar użytkownika
tOmki

Tylko jest mały zonk - nie wiem czy moje Ekspedycyjne Seicento, da poprzez gniazdo zapalniczki ok. 10A, bo tyle chyba przetwornica bierze na starcie.

Podpinanie się do akumulatora poprzez otwarcie maski raczej nie wchodzi w rachubę.
Awatar użytkownika
skaktus

Obecne dobrej jakości przetwornice (mam slima i zwykłe) na starcie biorą 4-5A a po rozgrzaniu góra 4A.

Gniazdo zapalniczki przy używaniu go jako zapalniczka pobiera jakieś 8 - 10 A, czyli tyle ile ciągnie wewnętrzna grzałka zapalniczki. W tym wypadku bez obaw, ja napędzam tym lodówkę samochodową która ciągle pobiera ponad 5A i prócz nagrzania się nic się nie dzieje.
ILPT
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Post autor: smokuxx1987 »

Ja bym na twoim miejscu rozważył 2 roziązania.
1 takie jak skaktus podał z tym że zamiast szukać reflektorów wesema to idź do najbliższego sklepu oświetleniowego, kup oprawe halogenową 150/500 W ( koszt takiej oprawy około 17 zł)
Wsadzasz do środka palnik H3 przetwornice przykręcasz do oprawy i gotowe.
2 rozwiązanie to kupujesz gotowy halogen ledowy zasilany z 12 V np taki :
http://allegro.pl/naswietlacz-halogen-l ... 17247.html
Za Hida wyjdzie coś około 80 zł
Za halogen led 12 V 10W tyle samo czyli 80 zł za 20 W 130 zł

Sam też chyba poczynie sobie hida w takiej oprawie przed wyjazdem na wakacje bo mam wolną przetwornice i palnik, tylko oprawy brakuje.
Awatar użytkownika
tOmki

Dobry pomysł z tą oprawą halogenową, bo cena za porządny reflektor Wesem'a to ok 50zł.
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Post autor: smokuxx1987 »

Ja bym do twoich zastosowań nie szukał zwykłego reflektora stożkowego bo z niego masz typowo latarkowy rozkład światła czyli spoot i spill.
Jak ma być oświetlone miejsce pracy to moim skromnym zdaniem lepiej właśnie użyć takiej oprawy halogenowej prostokątnej z której masz równomiernie rozłożone światło o szerokim kącie świecenia.
Pozdro
Awatar użytkownika
tOmki

Oprawę halogenowa chyba gdzieś mam, dlatego pójdę chyba w innym kierunku.
Dioda COB ok 10-20W, driver i oprawa halogenowa.
Muszę to jeszcze przemyśleć.

Może i bez drivera/przetwornicy dałbym radę zrobić , bo te diody zasila się 10-11V/DC.
Ewentualnie jakiś stabilizator LM...

Znalazłem też takie diody Helio Optoelectronic TAIWAN
http://www.heliopto.com/en/product-white03-1.htm
Seria HELI-ARRAY
Tutaj przykładowa:
http://allegro.pl/led-17w-1800lm-1400ma ... 01251.html
Awatar użytkownika
skaktus

Pytanie po co pchać się w leda. Czym chcesz to schłodzić ? Jak ukształtować radiator aby oddawał ciepło na obudowę ?

Xenon kupisz już za 20 - 30 zł kompletny zestaw na licytacji, wrzucasz do prostej obudowy i po wszystkim. Sam przyznam że również posiadam w lampie halogenowej palnik o barwie 4300 i wykorzystywałem go do oświetlania mieszkania przy remoncie.
ILPT
ODPOWIEDZ