A już się bałem, że coś nie tak z moją fizyką i matematyką... ale wychodzi że da sięamisiek pisze:Na wsi jest rozwiązanie z kategorii power and cheap. Mianowicie:
4x XML na zajeb.... radiatorze ze zdechniętego zasilacza Unitry (2 grupy po 2 diody szeregowo zasilanie każdej z grup z przetwornicy Darelteka) plus stara czujka ruchu z halogena na 230V, z poprawionym zasilaniem do 12V (był tam prosty uklad z kondensatorem, rezystorami i diodą Zenera). Całość zasila stary akumulator samochodowy oraz tania bateria słoneczna na 12V. Nigdy nie trzeba było doładować prostownikiem, bo akumulator ciągle naładowany. Nie muszę dodawać, że to świeci naprawdę porządnie, przetwornice ustawiłem na 1 A. Zastanawiałem się nad dodaniem jeszcze czterech takich samych diodek, może na jesieni to zrobię.
Akumulator mam stary 140Ah z ciężarówki , obecnie zasila "lampkę" zrobioną z paru metrów listwy led chyba nawet na 3258, przyklejone do kawałka starego alu karnisza i zdrutowane na krótko z aku I szczerze kilka razy na rok profilaktycznie podłączam prostownik, jak widzę że już słabiej świecą, no ale ile to może brać 1,5mb taśmy
A wracając do tematu - ogniwo podłączone przez sterownik czy "na krótko" do aku i czy da radę sprawdzić parametry aku i ogniwa?
w sumie nawet i takie coś 5h świeci a tylko 4,4Ah
http://www.alibaba.com/product-gs/74035 ... image.html
Zresztą nie jest to głupi pomysł na przyszłość - jako zasilanie awaryjne