Tak wiec znajomy ma skuter w którym padł licznik co jest znanym problemem, jednak kilka elementów SMD uległo takiemu spaleniu że ciężko coś odczytać a nie mogę w sieci znaleźć datasheet-u, więc może ktoś wpadnie na jakiś trop.
Te dwa rezystory są dla mnie zagadką za każdym razem jak na próbuje coś odczytać to widzę coś innego raz to jest 1001 a innym pojawia się 2 i 5. Edyta 2x 1001
Kolejne 4 są już bardziej czytelne poza 2-gą cyfrą, albo jest tam 0,6 albo 8 Edyta Udało mi się znaleźć co tam pisze . Cztery razy 681.
I dodatkowe pytanie uszkodzeniu uległy jeszcze 3 typy elementów o ile kondensatory SMD łatwo dostać to z resztą już nie jest tak łatwo.
Więc gdyby ktoś posiadał sprawne z wylutów albo wiedział gdzie można dostać na terenie kraju to był bym wdzięczny.
3 diody prostownicze GN1M; zamiennik S1M MCC
1 dioda zabezpieczająca PJ62 GEX; zamiennik SMCJ22A
Problem z odczytaniem oznaczeń SMD.
Problem z odczytaniem oznaczeń SMD.
Ostatnio zmieniony niedziela 14 lip 2013, 21:12 przez Rysiu., łącznie zmieniany 4 razy.
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
joon, w tym wypadku to nie jest takie proste bo PCB jest warstwowe a do tego do ważniejszych elementów nie ma dokumentacji o ile do elementów ST czy Philips coś się znajdzie to do jednostki centralnej jest to niemożliwe (włoska robota)
Przyczyny przepalania są znane bo występują w większości tych modeli i zawsze te same elementy się palą czyli 3xdiody prostownicze, 1x zabezpieczająca i kondensatory, po czasie eksploatacji ok 4-5 lat a nowy licznik kosztuje 450zł, tak zgadliście kolejne ofiary "Celowego postarzania produktów".
Problem w tym że znajomy po tym jak zaczęły mu wariować kontrolki i wyświetlacz od razu nie zadzwonił tylko dalej jeździł aż spaliło się więcej niż powinno
Przyczyny przepalania są znane bo występują w większości tych modeli i zawsze te same elementy się palą czyli 3xdiody prostownicze, 1x zabezpieczająca i kondensatory, po czasie eksploatacji ok 4-5 lat a nowy licznik kosztuje 450zł, tak zgadliście kolejne ofiary "Celowego postarzania produktów".
Problem w tym że znajomy po tym jak zaczęły mu wariować kontrolki i wyświetlacz od razu nie zadzwonił tylko dalej jeździł aż spaliło się więcej niż powinno
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
Pyra dobry pomysł, znalazłem człowieka któremu się spaliło coś innego więc może odpisze jakie są tam wartości.
Ps. Ktoś nie wie czy na elektrodzie jak ktoś odpowie to autor jest jakoś powiadamiany o tym bo nie wiem czy PW lepiej nie wysłać.
Jak już będę znał wartości tych spalonych to pozostanie tylko znalezienie tych diod prostowniczych i zabezpieczających, więc jak by ktoś robił porządki albo czegoś szukał u siebie i przypadkiem natrafił na takie niepotrzebna elementy to byłbym wdzięczny za informacje
Ps. Ktoś nie wie czy na elektrodzie jak ktoś odpowie to autor jest jakoś powiadamiany o tym bo nie wiem czy PW lepiej nie wysłać.
Jak już będę znał wartości tych spalonych to pozostanie tylko znalezienie tych diod prostowniczych i zabezpieczających, więc jak by ktoś robił porządki albo czegoś szukał u siebie i przypadkiem natrafił na takie niepotrzebna elementy to byłbym wdzięczny za informacje