Nowy projekt lampki na rower
Długi uchwyt sądzę, że będzie świetny dla większości. Ja jak mam latarki na rowerze, to już nie mogę mieć sakwy z przodu i na odwrót. Gdybym miał na takim wysięgniku to nic by sakwa nie przeszkadzała
No i nieraz dobrze mieć lapkę jak najniżej - lepiej widać nierówności.
No i nieraz dobrze mieć lapkę jak najniżej - lepiej widać nierówności.
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
- lord_craven
Świeci tak jak w linku bo to ta sama soczewka i dioda http://www.youtube.com/watch?v=_ud8a-tH ... NYMxojw5zg ino dwa razy mocniej bo są tu dwie takie same diody i soczewki .
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, są tylko i wyłącznie moją własnością, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Każda dioda dostaje w max 2,9A, wczoraj troszkę się przejechałem po pobliskim lesie i jedno wiem, chcę więcej światła , docelowo posadzę u siebie dwie takie lampki przy gripach, na środku zasiądzie 4xXM-L dwie soczewki skupione i dwie 30*. Jestem w trakcie budowy lampki na tył , mam fajny pomysł na wykonanie takiej i dopełni to oświetlenie mojego roweru. Oczywiście nie omieszkam zainstalować małej elektrowni jądrowej co by to wszystko zasilić, mam fajny wyświetlacz OLED i jego też tu użyję do budowy panelu info o stanie aku i podobnych parametrach, wszystko na takich długich uchwytach bo bardzo mi to pasuje.
Pozdrawiam serdecznie.
Pozdrawiam serdecznie.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, są tylko i wyłącznie moją własnością, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
W lesie , w nocy ,na rowerku jako światło główne 3xXM-L 3,4A + latarka czołowa V3 i......
Na ustawieniach 100% jeszcze ten zestaw daje rade.
Ale po godz jazdy mocy wyraźnie brakuje .
Zatem jak zrobisz 4xXM-L jako światło główne i latarka czołowa V3 to też ten zestaw powinien być zadawalający
Ale jako główne światło latarka oparta na 2 diodach XM-L to w/g mnie za mało:-)
Na ustawieniach 100% jeszcze ten zestaw daje rade.
Ale po godz jazdy mocy wyraźnie brakuje .
Zatem jak zrobisz 4xXM-L jako światło główne i latarka czołowa V3 to też ten zestaw powinien być zadawalający
Ale jako główne światło latarka oparta na 2 diodach XM-L to w/g mnie za mało:-)
Największa latarka świata( fotka)
4metry wysokości
Idę w stronę światła
4metry wysokości
Idę w stronę światła
Jeździsz z przyłbicą spawalniczą na głowie ?ologda pisze:Ale jako główne światło latarka oparta na 2 diodach XM-L to w/g mnie za mało:-)
Nie za bardzo rozumiem po co Ci tyle światła jeżeli w samochodzie ~3000lm pozwala na jazdę po drodze asfaltowej w lesie z prędkościami jakie nie są osiągalne dla roweru. Może zamiast zwiększać ilość światła trzeba popracować nad jego optymalnym rozkładem.
Lubię mieć dużo światłaElSor pisze:Jeździsz z przyłbicą spawalniczą na głowie ?ologda pisze:Ale jako główne światło latarka oparta na 2 diodach XM-L to w/g mnie za mało:-)
Nie za bardzo rozumiem po co Ci tyle światła jeżeli w samochodzie ~3000lm pozwala na jazdę po drodze asfaltowej w lesie z prędkościami jakie nie są osiągalne dla roweru. Może zamiast zwiększać ilość światła trzeba popracować nad jego optymalnym rozkładem.
Pewnie masz racje co do rozkładu światła , ale :
Byłem kilka dni temu ,w nocy, w lesie i kostka V3 jako jedyne źródło światła jest dla mnie za słaba .
W/g mnie albo bawię się w oświetlenie i chce mieć najlepsze dostepne na moją kieszeń produkty ,albo nie bawię się i kupuje latarkę za 60 zł , ( i ona też bedzie świecić ).
Jak sądzisz dlaczego Midi pisze :
"Każda dioda dostaje w max 2,9A, wczoraj troszkę się przejechałem po pobliskim lesie i jedno wiem, chcę więcej światła , docelowo posadzę u siebie dwie takie lampki przy gripach, na środku zasiądzie 4xXM-L dwie soczewki skupione i dwie 30*."
pozdrawiam
Grzesiek
Nie wiem czemu tak sądzi(cie) ale na swoim przykładzie powiem, że zrobiłem testową czołówkę na 6xXT-E, gdzie każda dostaje 1,4A. Po dłuższych testach stwierdzam, że jak każda dostanie 1,05A to będzie też dobrze a nawet lepiej i wcale nie chodzi o kwestie chłodzenia a np o ogólną sprawność, czas świecenia itp I żeby nie było - także lubię mieć nadmiar światła przy sobie ale widzę, że 2000lm wystarczy czy to na czole czy też na rower.
Cały pic polega pewnie na tym że na rower nie bardzo są przepisy jeśli chodzi o oświetlenie i można tu na razie co się chce, po drugie to chyba ludzie tu zgromadzeni maja pewnego hopla jeśli chodzi o oświetlenie i tu właśnie takie podejście ma rację bytu. ElSor postrzega sprawę technicznie i optymalizuje takie układy i to tez jest fajna droga, Ologda natomiast tak jak i ja, ma do dyspozycji kilka mocnych latarek które to włączył razem i teraz wie jak to świeci, ja też nie raz mam np 4 czołówki V3 co daje 8 diod XM-L i jak to wszystko razem włączę to potem takie 2xXM-L to mało. Jak się nie miało mocnej lampki do dyspozycji to 2xXM-L to jest aż nadto , większość firmowych i drogich lamp dysponuje mocą 700-1000lm więc takie 2-4xXM-L to duży odskok i różnica w mocy. Jestem w Bieszczadach i te 2xXM-L które mam teraz robi niesamowite wrażenie, ludzie mnie zatrzymują i pytają co to, jak się jedzie w lesie tez jest fajnie bo mijając ludzi którzy to poruszają się z małymi lampkami nagle doznają olśnienia w przenośni jak i faktycznie. Ja zbuduję jak wspomniałem kilka lamp na rower , w zasadzie jako ekspozycję by klienci mogli sami zobaczyć, zapewne po jakimś czasie gdy sam z tym pojeżdżę wydaje mi się że trudno będzie mi się przyzwyczaić do mniejszej ilości światła. Tak czy inaczej mnie cieszy budowa lampek i pokonywanie problemów technicznych, optymalizowanie konstrukcji tez jest fajna zabawą i dobra drogą, każdy ma inny cel i to co się tu liczy to chyba realizowanie tego.
Pozdrawiam serdecznie.
Pozdrawiam serdecznie.
Niestety nie będzie wersji na 4xXM-L , będzie jednak 5xXM-L, wszystko mam w sumie rozrysowane , uchwyt i resztę, driver siedział będzie w właśnie w uchwycie , zasilanie 4s , sterowanie jednoobwodowe czyli wszystko na raz, chyba 5 trybów , soczewki jeszcze przemyślę ale pewnie będzie centralnie skupiona 12* po bokach dwie 20* i jeszcze po bokach 30*.
Pozdrawiam serdecznie.
Pozdrawiam serdecznie.